Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα – Η υποτίμηση ξεπερνά το 80% τα τελευταία χρόνια

Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα – Η υποτίμηση ξεπερνά το 80% τα τελευταία χρόνια
Close up of Turkish 1 lira coins, the local currency of Turkey, Türk Liras? in Turkish, sign ? , code TRY, usually abbreviated as TL are seen in this arranged photograph in Thessaloniki, Greece on September 4, 2020. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η πρώτη φορά στα χρονικά που η ισοτιμία διαμορφώνεται πάνω από τα επίπεδα των 30 λιρών ανά δολάριο.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου υποχώρησε η τουρκική λίρα έναντι του την Πέμπτη, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το «όριο» των 30 λιρών ανά 1 δολάριο.

Λίγο πριν από τις 12:00 της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), το δολάριο ενισχυόταν 0,17% έναντι της λίρας με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 30,0042 λίρες ανά 1 δολάριο. Πρόσκαιρα έφτασε και στα επίπεδα των 30,0130 λιρών ανά 1 δολάριο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά στα χρονικά που η ισοτιμία διαμορφώνεται πάνω από τα επίπεδα των 30 λιρών ανά δολάριο.

Όπως μετέδωσε το CNBC, η λίρα υποτιμήθηκε 37% έναντι του δολαρίου για το σύνολο του 2023, ενώ μέσα στα τελευταία 5 χρόνια έχει χάσει περισσότερο από το 80% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν και η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προσπαθούν να περιορίσουν τον μεγάλο πληθωρισμό στη χώρα μέσω των αυξήσεων των επιτοκίων της τράπεζας.

Για τον Δεκέμβριο του 2023, ο γενικός πληθωρισμός στην Τουρκία διαμορφώθηκε στο 64,8% έναντι 62% τον Νοέμβριο, ενώ είχε φτάσει στο 85,5% τον Οκτώβριο του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: