Νέο πεδίο «μάχης» ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ τα… βοσκοτόπια!

Νέο πεδίο «μάχης» ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ τα… βοσκοτόπια!
Γενική άποψη από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με θέμα ημερησίας διάταξης "Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις του Υπ. Οικονομικών", Αθήνα, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Πώς οι τροπολογίες του νομοσχεδίου για τις «Βοσκήσιμες Γαίες» έφερε νέο κύκλο πολιτικών συγκρούσεων στη βουλή.

“Καταλύεται η Διοίκηση από κομματικούς στρατούς. Καταλύεται ο κοινοβουλευτισμός από εκπρόθεσμες υπουργικές τροπολογίες. Κατά τα άλλα ζητείται συναίνεση”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τις «Βοσκήσιμες Γαίες».

Στο εν λόγω νομοσχέδιο ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι περιλαμβάνονται 21 τροπολογίες άσχετες με το αντικείμενο του σχεδίου νόμου και ανέφερε ότι η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια της κακής νομοθέτησης σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα.

“Επιπλέον με εκπρόθεσμες υπουργικές τροπολογίες η Κυβέρνηση:

  1. Τροποποιεί το σύστημα επιλογής και τοποθέτησης Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου ο κ. Φίλης να αναδείξει σε θέσεις ευθύνης κομματικούς “ημετέρους”
  1. Επανακαθορίζει τον τρόπο διοίκησης των ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, Ο.Σ.Υ. προκειμένου ο κ. Σπίρτζης να αναβιώσει προσφάτως καταργηθείσες θέσεις διοίκησης ώστε να διορίσει “ημετέρους” σε αυτές
  1. Παρατείνει όλες ανεξαιρέτως τις συμβάσεις καθαρισμού δημοσίων κτιρίων μέχρι 31.12.2016, αφού βέβαια ο κ. Βερναρδάκης προώθησε τις επαναπροσληφθείσες καθαρίστριες σε άλλες υπηρεσίες”, συμπλήρωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ.

Αναλυτικά οι τροπολογίες στο επίμαχο νομοσχέδιο

Στην κατάθεση νέων τροπολογιών στο νομοσχέδιο για τις «βοσκήσιμες γαίες», προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, έκανε λόγο για «επείγοντα λειτουργικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Οι τροπολογίες, οι οποίες αναμένεται να ψηφιστούν αύριο, Τετάρτη, αφορούν στον τρόπο διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων φέτος, τον τρόπο επιλογής διευθυντών εκπαίδευσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης και τρέχοντα ζητήματα μόνιμων εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις ρυθμίσεις για τις πανελλαδικές εξετάσεις, διευκρινίζεται ότι λόγω των αλλαγών στην εξεταστέα ύλη και στο ωρολόγιο πρόγραμμα, τα θέματα που θα δώσουν οι υποψήφιοι θα είναι διαφορετικά για εκείνους που έχουν επιλέξει να δώσουν με το καταργηθέν σύστημα των τεσσάρων μαθημάτων και διαφορετικά για εκείνους που έχουν επιλέξει να δώσουν με το νέο σύστημα, των έξι μαθημάτων. Επίσης, διευκρινίζεται ότι θα οριστούν δύο ξεχωριστές επιτροπές, οι οποίες θα επιλέγουν τα θέματα των εξετάσεων. Παράλληλα, τίθεται σε λειτουργία ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων – ο οποίος έχει μείνει από το 2013 «στα χαρτιά» του νόμου για το «Νέο Λύκειο» – έχοντας γνωμοδοτικό ρόλο στην επιλογή θεμάτων από τις επιτροπές των εξετάσεων.

Με άλλη τροπολογία, το υπουργείο καθορίζει ζητήματα απόλυσης των μαθητών της Γ’ Λυκείου. Πιο συγκεκριμένα, προστίθεται μία ακόμη εξεταστική περίοδος τον Σεπτέμβρη, για όσους μαθητές δεν πέτυχαν επίδοση μεγαλύτερη ή ίση του 9,5, ώστε να πάρουν το απολυτήριο Λυκείου. Δικαίωμα συμμετοχής στην εξέταση αυτή έχουν όλοι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, ακόμη και παλαιότερων ετών.

Ακόμη, με άλλη τροπολογία καθορίζονται θέματα που αφορούν τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, όπως χρόνος αδειών άνευ αποδοχών, μοριοδοτήσεις και χρόνοι μεταθέσεων κ.α.

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία από τη ΝΔ

Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε η Νέα Δημοκρατία για την τροπολογία – που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες – και αφορά στην επιλογή διευθυντών εκπαίδευσης για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για την τροπολογία του υπουργού Μεταφορών, που αφορά στην διεύρυνση των ΔΣ των συγκοινωνιακών φορέων, και στα άρθρα 4 και 19 του νομοσχεδίου για τις βοσκήσιμες γαίες.