Nέο τεύχος Fortune: Κυκλοφορεί η μεγαλύτερη διπλή έκδοση της χρονιάς – Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης

Nέο τεύχος Fortune: Κυκλοφορεί η μεγαλύτερη διπλή έκδοση της χρονιάς – Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης
Οι λίστες με τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα, με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ελλάδα και με τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο φιλοξενούνται στη νέα έκδοση του Fortune Greece - Μαζί ο επενδυτικός οδηγός για το 2023 και μια ειδική έκδοση για το CEO Initiative Forum 2022.

«Αναζητώντας καταφύγιο και βλέποντας θετικές προοπτικές». Η συγκεκριμένη φράση του επενδυτικού αφιερώματος που φιλοξενούμε στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τη χρονιά που φεύγει. Το 2022 αναζητήσαμε όλοι «καταφύγιο» για να προφυλαχθούμε από σειρά πολλαπλών κρίσεων, που επηρέασαν την κοινωνία, την οικονομία και την… ψυχή μας.

Oρισμένα από τα ορόσημα των τελευταίων 12 μηνών χαρακτηρίζονται «ζοφερά»: από το ρεκόρ πληθωρισμού των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, μέχρι την πρώτη πραγματικά επίπονη bear market από τη Μεγάλη Ύφεση και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που επέτεινε την ενεργειακή κρίση. Έπειτα από κέρδη ρεκόρ το 2021, η φετινή αναταραχή έφερε αντιμέτωπους τους ηγέτες των εταιρειών του Fortune Global 500 (σελ.165) με μια νέα σειρά κρίσεων — πολλές από αυτές πολιτικές όσο και οικονομικές. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η απότομη πτώση στις τιμές των μετοχών και των ομολόγων έχουν πλήξει τους επενδυτές. Ωστόσο, όπως εξηγούν κορυφαίοι αναλυτές, ένα κακό 2022 μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για ένα καλύτερο 2023.

Εστιάζοντας στην ελληνική αγορά, παρά τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού (εκτιμάται στο 9,1% για το 2022), αρχίζει να φαίνεται μετά από πολλά χρόνια «φως στο επενδυτικό τούνελ». Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ομίλου Eurobank, Τάσος Αναστασάτος (σελ.102), φέτος η χρονιά θα κλείσει, μετά το ρεκόρ του 2021, με ένα νέο ρεκόρ σε άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ θα είναι η πρώτη χρονιά μετά το 2009 που οι ακαθάριστες επενδύσεις θα ξεπεράσουν τις αποσβέσεις.

Το ελληνικό επιχειρείν, άλλωστε, έχει αναπτύξει «αντισώματα» στην αβεβαιότητα, όπως δείχνει και η ετήσια λίστα με τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα (σελ. 85). Η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων της (75 τον αριθμό) εμφανίζει θετική μεταβολή στα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Απο σβέσεων (EBITDA), ενώ κλάδοι όπως η Φαρμακοβιομηχανία, τα Σουπερμάρκετ, ο Τουρισμός και οι Τραπεζοασφάλειες σημειώνουν ισχυρές επιδόσεις. Ειδικά οι εξελίξεις στον ασφαλιστικό κλάδο, σε επίπεδο εξαγορών-συγχωνεύσεων, είναι καταιγιστικές, και ένας εκ των πρωταγωνιστών, ο CEO της Generali Hellas, Πάνος Δημητρίου (σελ.110), μιλάει αποκλειστικά στην Brand Manager του Fortune Greece, Αναστασία Παρετζόγλου.

Σημάδια αντοχής, εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας σε διεθνές επίπεδο «μαρτυρούν» και οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που κατάφεραν να ξεχωρίσουν σε επιδόσεις την τελευταία τριετία (σελ.145). Αυτό είναι, άλλωστε, το μείγμα που οδηγεί στη μακροχρόνια βιωσιμότητα ως «προαπαιτούμενο» για να ακολουθήσουν καλύτερα χρόνια.

Το μήνυμα ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν πρέπει να «φρενάρει» τη. βιώσιμη ανάπτυξη έδωσαν και τα πιο ενεργά μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας στο CEO Initiative Forum, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», στις 10 Νοεμβρίου 2022. Στην ειδική έκδοση που συνοδεύει την ετήσια αυτή έκδοση, 37 επιχειρηματικοί ηγέτες με δύναμη και επιρροή, παίρνουν θέση στα «καυτά» ζητήματα της ενεργειακής κρίσης, των πληθωριστικών πιέσεων, των γεωπολιτικών αναταράξεων, της εταιρικής στρατηγικής.

Το 2023 οι προκλήσεις θα είναι πολλές. Στο Fortune Greece θα συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε τη φωτεινή πλευρά της επιχειρηματικότητας, τους πρωταγωνιστές πίσω από τις επιδόσεις, τις λύσεις στα μεγάλα ζητήματα. Με έγκυρο και ψύχραιμο τρόπο… Καλή μας χρονιά!

*Η νέα διπλή έκδοση του Fortune Greece κυκλοφορεί στα περίπτερα στις 23 Δεκεμβρίου. Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα: