Νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ

Νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ

Πόση θα είναι η μείωση και ποιοι εξαιρούνται από τη νέα ρύθμιση.

Με υπουργική απόφαση, η οποία θα υπογραφεί τη Δευτέρα, θα ισχύσει νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο Mega, επισήμανε ότι οι μειώσεις στα εφάπαξ θα περιοριστούν κυρίως στο ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ στα υπόλοιπα ταμεία οι αλλαγές στα ποσά θα είναι οριακές. «Η σχετική οδηγία συμπεριλαμβάνεται στην Υπουργική Απόφαση, που θα υπογράψει αύριο, Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014 και θα πάρει ΦΕΚ, τάχιστα, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε o κ. Βρούτσης.

Με τη νέα μέθοδο υπολογίζεται ότι οι μειώσεις στα εφάπαξ του Δημοσίου θα φτάσουν μέχρι και 12%. Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, το νέο σύστημα προβλέπει τη δημιουργία «ατομικών μερίδων» για όλους τους ασφαλισμένους, ενώ για τον υπολογισμό του καταβαλλόμενου ποσού θα λαμβάνονται υπόψη και τα οικονομικά δεδομένα του κάθε Ταμείου.

Από τη νέα ρύθμιση εξαιρούνται 25.427 δημόσιοι υπάλληλοι που κατέθεσαν τα χαρτιά τους έως το τέλος Αυγούστου 2013, οι οποίοι θα λάβουν το εφάπαξ εντός του 2014 υπολογισμένο με τον παλαιό τρόπο. Οι υπόλοιποι 18.573 που έκαναν τις αιτήσεις τους από την 1 Σεπτεμβρίου του 2013 και μετά θα δουν μειώσεις από 8% έως 12%. Στους φορείς πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα δεν θα υπάρξουν αλλαγές.

Για να μην υπάρξουν δραματικές ανατροπές στο εφάπαξ, όπου καταγράφονται ληξιπρόθεσμες οφειλές -για παράδειγμα στο ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων- αυτές θα μοιραστούν σε βάθος 15ετίας.

Διαβάστε ακόμη: Νέες μειώσεις σε συντάξεις και εφάπαξ