Nexi Ελλάδος: Οι Έλληνες προτιμούν τις ηλεκτρονικές πληρωμές

Nexi Ελλάδος: Οι Έλληνες προτιμούν τις ηλεκτρονικές πληρωμές
Η Nexi Ελλάδος παρουσίασε τη θέση της στον κλάδο των ψηφιακών πληρωμών, αναδεικνύοντας τις νέες ευκαιρίες που διαμορφώνονται.

Την εικόνα στην ελληνική αγορά ως προς την υιοθέτηση ψηφιακών πληρωμών από επιχειρήσεις και καταναλωτές, παρουσίασαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Nexi, κ. Eugenio Tornaghi και ο Εμπορικός Διευθυντής κ. Νίκος Παπαδόγλου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Payments and moreUnveiling New Opportunities, όπου αναδείχθηκαν οι νέες ευκαιρίες και οι προκλήσεις του κλάδου.

Αποστολή της Nexi Ελλάδος, η οποία αποτελεί και θυγατρική του Ομίλου Nexi, είναι η απλοποίηση των ψηφιακών συναλλαγών για ιδιώτες και επιχειτηματίες με ταχύτητα και ασφάλεια, αλλά και η μετάβαση σε μία cashless Ευρώπη.

Μιλώντας για το αποτύπωμα της Nexi στην Ευρώπη, o κ. Tornaghi ανέφερε ότι η Nexi Group δραστηριοποιείται σε πάνω από 25 χώρες. Όσον αφορά το acquiring, εξυπηρετεί 2.2 εκατ. εμπόρους, στη διαχείριση καρτών με 170 εκατ. κάρτες, ενώ οι ετήσιες επενδύσεις σε τεχνολογία και καινοτομία αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Tornaghi: «Ο όμιλος Nexi αναπτύσσεται επιτυχημένα μέσα από τη διαχείριση μιας διεθνούς και διαφοροποιημένης πελατειακής βάσης, με προτεραιότητα στις ψηφιακές πληρωμές διαθέτοντας ισχυρό τεχνολογικό DNA. Σε μια δυναμική αγορά όπως η ελληνική, η επένδυσή μας στη χώρα αποτελεί για εμάς μια καθαρά στρατηγική επιλογή. Διατηρούμε ισχυρή τη δέσμευσή μας για σταθερή και ουσιαστική παρουσία αλλά και συνεχή ανάπτυξη στη χώρα με σκοπό να δημιουργούμε διαρκώς αξία για τους καταναλωτές, τους πελάτες και τους συνεργάτες της».

O κ. Tornaghi στάθηκε επίσης στο γεγονός πως οι χρεώσεις των προμηθειών στην Ελλάδα είναι σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, χωρίς όμως να αποκλείει την πιθανότητα ανατιμολόγησης. Σημείωσε δε, πως η Ελλάδα και η Ιταλία είναι μοναδικές περιπτώσεις όπου η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις για τη μείωση των προμηθειών στα μηχανήματα POS, κάτι που συμβαίνει γιατί και στις δύο χώρες οι ψηφιακές πληρωμές χρησιμοποιούνται ως εργαλεία κατά της φοροδιαφυγής. Στον αντίποδα βρίσκονται οι σκανδιναβικές χώρες όπου οι προμήθειες μπορεί να είναι υψηλότερες όμως, αφενός, δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας των POS, αφετέρου, οι ηλεκτρονικές πληρωμές είναι η νούμερο ένα επιλογή καταναλωτών και εμπόρων.

Ποιους τρόπους ψηφιακών συναλλαγών προτιμούν οι Έλληνες

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, ο κ. Νίκος Παπαδόγλου, υπογράμμισε ότι μέσω της Nexi Processing ο όμιλος προσφέρει ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες αιχμής σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κορυφαίες εταιρείες και δημόσιους φορείς στον τομέα του issuing και acquiring. Η Nexi Processing, διαχειρίζεται τις πληρωμές στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή κάθε δευτερόλεπτο κάθε ημέρας για περίπου 400.000 εμπορικά καταστήματα, πολλαπλούς εκδότες καρτών και εκατομμύρια καταναλωτές. Επί της ουσίας καλύπτει το 60% της αγοράς card issuing μέσα από τη συνεργασία της με 6 από τις 10 τράπεζες στην Ελλάδα.

Καθώς η υποχρεωτικότητα των POS έχει προκαλέσει ιδιαίτερα έντονη αύξηση στη ζήτηση, ο κ. Παπαδόγλου υπογράμμισε την άνοδο που παρουσιάζουν τα SoftPos. Χαρακτηριστικό είναι πως το 2023, μόλις το 12% των νέων συμβολαίων αφορούσαν τα SoftPOS, ενώ ήδη τους πρώτους δύο μήνες του 2024 η ζήτηση βρίσκεται στο 50% των συμβολαίων. Παρόλα αυτά, το συνολικό μερίδιο των SoftPOS στην αγορά παραμένει πολύ χαμηλό.

Ο κ. Παπαδόγλου αποκάλυψε επίσης, πως η διείσδυση των Google και Apple Pay παραμένει χαμηλή. Οι Έλληνες μπορεί να πραγματοποιούν πλέον το 20% των συναλλαγών τους μέσω κινητού ή smartwatch, ωστόσο προτιμούν να χρησιμοποιούν τις χρεωστικές κάρτες για τις αγορές τους. «Οι Έλληνες συνηθίζουν να ψωνίζουν διαδικτυακά χρησιμοποιώντας την χρεωστική κάρτα τους και όχι την πιστωτική, παρά τις περισσότερες δικλείδες ασφαλείας που διαθέτει μια credit card», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη Nexi Payments, η οποία λανσαρίστηκε από την Alpha Bank και τη Nexi το 2022, ο κ. Παπαδόγλου στάθηκε στις καινοτόμες και εύχρηστες λύσεις στις αποδοχές πληρωμών που προσφέρει στους επιχειρηματίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Nexi Payments εξυπηρετεί HORECA, ΜμΕ, τουριστικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, διαθέτοντας το μεγαλύτερο δίκτυο εμπόρων στην Ελλάδα. Με, περίπου 140.000 πελάτες, περισσότερα από 270.000 POS και 19.000 πελάτες στο eCommerce, η Nexi Payments παρέχει λύσεις πληρωμών στο ≈25% των εμπόρων σε όλη την Ελλάδα.

«Σε έναν κλάδο που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, με πολλές προκλήσεις αλλά και σπουδαίες ευκαιρίες, η Nexi στην Ελλάδα διατηρεί τη μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία της εταιρείας με την Alpha Bank με στόχο την προώθηση των ψηφιακών πληρωμών. Αποσκοπώντας στη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας, αξιοποιεί τις τεχνολογικές εξελίξεις προκειμένου να προσφέρει ανώτερη εμπειρία στους πελάτες μέσω τεχνολογικών και καινοτόμων λύσεων -απαντώντας στις ανάγκες τους και διατηρώντας την εμπιστοσύνη τους, με σκοπό να παραμείνει  ανταγωνιστική και πρωταγωνιστής στην αγορά. Με σημαντικό μερίδιο σε κρίσιμους κλάδους όπως ο τουρισμός, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην αύξηση μεριδίων και σε εξίσου σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κ. Παπαδόγλου.

Τα πλάνα για το 2024

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόγλου, η Nexi Ελλάδος βρίσκεται σε μια φάση μετασχηματισμού, καθώς ετοιμάζει ένα νέο προϊόν με «χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν στον ανταγωνισμό» για την ελληνική αγορά, ώστε να ενισχυθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο, με το πλάνο για την επόμενη χρονιά να βασίζεται σε καινοτόμες λύσεις, στη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του πελάτη, αλλά και στην απλοποίηση των διαδικασιών.

Παράλληλα, η εταιρεία φιλοδοξεί να μεγαλώσει το μερίδιο του 25% που κατέχει στην αγορά και να διευρύνει περαιτέρω το αποτύπωμα του 60% πoυ ήδη κατέχει στις εκκαθαρίσεις.

Ακόμη ένας στρατηγικός στόχος για τη Nexi Ελλάδος, είναι να δημιουργηθούν και νέες συνεργασίες με παρόχους πληροφορικής, ταμειακών συστημάτων, κ.α που θα προσφέρουν all in one λύσεις, οι οποίες θα αφορούν και SoftPOS και φυσικά POS μηχανήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: