ΝΙΚΑΣ: Ηγετικά μερίδια στην αγορά αλλαντικών κόντρα στις αβεβαιότητες

ΝΙΚΑΣ: Ηγετικά μερίδια στην αγορά αλλαντικών κόντρα στις αβεβαιότητες
ΝΙΚΑΣ
Μερίδιο 20,2% σύμφωνα με τη Nielsen - Οι επενδύσεις στις πράσινες συσκευασίες και οι άμυνες στο ράλι ανατιμήσεων.

Τα αλλαντικά Νίκας, παρά τις προκλήσεις στην αγορά, παραμένουν πρώτα στην προτίμηση των καταναλωτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen για το οργανωμένο λιανεμπόριο, κατέχοντας μερίδιο αγοράς 20,2% σε όγκο πωλήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, το 2021 η αγορά αλλαντικών χαρακτηρίστηκε από μείωση 1,5% όσον αφορά στους όγκους πωλήσεων και μείωση 2,6% όσον αφορά στις αξίες σε σχέση με τα μεγέθη της προηγούμενης χρήσης. Παρόλαυτά, κατά την οικονομική χρήση 2021 ο όμιλος και η εταιρεία Νίκας αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 1,2%, διατηρώντας ηγετική θέση σε πολλές επιμέρους κατηγορίες προϊόντων, βασιζόμενοι στη σταθερά υψηλή ποιότητα των προϊόντων και τη συνεπή τιμολογιακή πολιτική.

Όπως προκύπτει από την οικονομική έκθεση του ΔΣ της Νίκας, με επικεφαλής τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, παρά τις αβεβαιότητες που πηγάζουν από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, την αύξηση του κόστους παραγωγής και την έκρηξη ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα τρόφιμα που πυροδοτούν αύξηση του πληθωρισμού και μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στην καινοτομία.

Στο α’ εξάμηνο του 2022 ολοκληρώνεται επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο θα συντελέσει στην αύξηση της παραγωγικότητας του εργοστασίου και των διανομών. Επιπλέον το 2022 η Νίκας παρουσιάζει νέα σειρά εκλεκτών αλλαντικών με λιγότερο αλάτι και νέο παριζάκι χωρίς συντηρητικά, ενώ προσφέρει πλήρως ανακυκλώσιμες συσκευασίες για όλα τα συσκευασμένα προϊόντα της. Με την πρωτοβουλία αυτή θα μετατρέψει περισσότερες από 21.000.000 συσκευασίες της σε πλήρως ανακυκλώσιμες και εκτιμάται ότι οι καταναλωτές της θα μπορούν να ανακυκλώσουν 214 τόνους υλικών συσκευασίας σε ένα έτος.

Το αυξημένο κόστος παραγωγής

Η διοίκηση του ομίλου Νίκας εξετάζει διάφορα πλάνα συγκράτησης του αυξημένου κόστους παραγωγής, καθώς και την κατά το δυνατόν εναρμόνιση της τιμολογιακής πολιτικής της με βάση τα νέα κοστολογικά δεδομένα. Ήδη από το δεύτερο μισό του 2021 προχώρησε σε σημαντική αποθεματοποίηση πρώτων υλών ενώ προσπαθεί να κλείνει κατά το δυνατό μακροπρόθεσμες συμφωνίες προκειμένου να διασφαλίσει ευνοϊκότερες τιμές και επάρκεια σε συσκευαστικά και άλλα υλικά παραγωγής. Στην παρούσα συγκυρία η επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου δεν είναι εφικτό να ποσοτικοποιηθεί δεδομένου ότι τα γεγονότα είναι σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 τα συνολικά μικτά κέρδη του ομίλου και της εταιρείας σημείωσαν αύξηση κατά 13,3%, σε σχέση με αυτά της προηγούμενης χρήσης και διαμορφώθηκαν σε 15,7 εκατ. ευρώ με περιθώριο μικτού κέρδους ενισχυμένο κατά 2,87 ποσοστιαίες μονάδες. Το συνολικό EBITDA του ομίλου, διαμορφώθηκε σε κέρδη 4,46 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις ανήλθαν σε 58,49 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 1,2% ευνοημένες κατά κύριο λόγο από τις πωλήσεις στο επαγγελματικό κανάλι κατά το β’ εξάμηνο του 2021 λόγω της χαλάρωσης των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την αύξηση του τουρισμού.

Η απότομη άνοδος των τιμών ενέργειας και βοηθητικών υλών στο β’ εξάμηνο του έτους αντισταθμίστηκαν από τις χαμηλές τιμές αγοράς κρεάτων που επικράτησαν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Η διοίκηση είχε προβλέψει την ανατροπή αυτής της τάσης και γι’ αυτό αποφάσισε την αύξηση των αποθεμάτων α’ υλών από το φθινόπωρο του 2021, ώστε να καλύψει τις ανάγκες παραγωγής των πρώτων μηνών του 2022 με χαμηλό κόστος.

Οι επιχειρηματικές εξελίξεις

Εντωμεταξύ, στα τέλη του 2021 η Νίκας υπέγραψε την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της ΑΕΠ ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ ΑΕ (έναντι 15,2 εκατ. ευρώ), που είναι ιδιοκτήτης και εκμισθωτής του ακινήτου στο οποίο βρίσκονται οι παραγωγικές εγκαταστάσεις και τα γραφεία της. Με την εξαγορά αυτή το ακίνητο του Αγίου Στεφάνου περιέρχεται στην ιδιοκτησία του ομίλου Νίκας που έχει πλέον την πλήρη δυνατότητα επέκτασης και εκσυγχρονισμού των παραγωγικών του εγκαταστάσεων. 

Η εταιρεία συμμετείχε επίσης στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής Βιομηχανίας Αλλαντικών Μακεδονίας με συμψηφισμό χρέους της τελευταίας, στην οποία ο έλεγχος αυξήθηκε σε 98,2%.

Στα σημαντικά γεγονότα της περσινής χρονιάς προσμετράται και η πώληση της συμμετοχής του ομίλου Olayan στη Νίκας και στην κοινοπραξία που διατηρούσε ο όμιλος Chipita ΑΒΕΕ στην Ινδία στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ως απόρροια της πώλησης της Chipita στη Mondelez International. Πρόκειται για μέρος της συμφωνίας που περιελάμβανε την διάσπαση της Chipita σε δύο εταιρείες, την Chipita Global, με τα περιουσιακά στοιχεία της Chipita που πέρασαν στη Mondelez και την Chipita Foods, η οποία είχε τον έλεγχο της Νίκας και της κοινοπραξίας στην Ινδία.