Η Νήσος της δημιουργίας

Η Νήσος της δημιουργίας

H μπίρα «Νήσος» είναι το επιχειρηματικό... παιδί που γεννήθηκε μέσα από τη σχέση του Αλέξανδρου Κουρή και της Μάγιας Τσόκλη.

Του Κωστή Χριστοδούλου

Αν κάποιος ρίξει μια ματιά στα συστατικά της μπίρας «Νήσος», θα δει ότι είναι φτιαγμένη από νερό, βύνη, λυκίσκο και μαγιά. Αν οι αγορανομικές διατάξεις το επέτρεπαν, ίσως η συσκευασία να ανέφερε επίσης ότι αυτή η pilsner έχει μέσα της τουλάχιστον ακόμη δύο συστατικά που της προσδίδουν μια ξεχωριστή γεύση: την αγάπη των δημιουργών της για τις Κυκλάδες και ειδικότερα για την Τήνο και την τελειομανία που τους χαρακτηρίζει.

Έκανε τα πρώτα βήματά της τον περασμένο Μάιο, αλλά κρύβει μια μικρή ιστορία τριών χρόνων πίσω της. Τότε που η Μάγια Τσόκλη, μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου, συναντιέται για πρώτη φορά σε ένα τηλεοπτικό πάνελ για το marketing και το branding με τον ταλαντούχο Αλέξανδρο Κουρή, πρόεδρο των εταιρειών Critical Publics – Alter Vision. Έπειτα γνωρίστηκαν καλύτερα, ερωτεύτηκαν και έγιναν ζευγάρι. Η πολυταξιδεμένη Μάγια καλεί τον Αλέξανδρο στην Τήνο, την οποία η ίδια και η οικογένειά της έχουν κάνει δεύτερο σπίτι τους για περισσότερα από 25 χρόνια.

Ο Αλέξανδρος, έχοντας υπηρετήσει αρκετά προϊόντα και εταιρείες τρίτων στο κομμάτι του στρατηγικού marketing και της επικοινωνίας, νιώθει ότι βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της ζωής και της καριέρας του για να δημιουργήσει μια δική του παραγωγική δραστηριότητα.

Η Τήνος και η ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής τον εμπνέουν να επενδύσει τον απαραίτητο χρόνο στις ιδέες του. Όπως εξηγεί, όντας λάτρης και ο ίδιος των Κυκλάδων, «από την αρχή του εγχειρήματος είπαμε ότι ένας βασικός στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε στον τόπο που αγαπάμε έναν προϊόν που θα προσθέσει αξία. Η μπίρα, ως το πιο δημοφιλές και δημιουργικό αλκοολούχο ποτό στον κόσμο, ήταν η ιδανική επιλογή». Έτσι αποφάσισε να εγκαταστήσει στη θέση Βάγια, σε ένα παλιό, πετρόκτιστο εστιατόριο, το μικροζυθοποιείο «Νήσος», επένδυση στην οποία συνέδραμαν, με τις δικές τους δυνάμεις, τόσο η Μάγια όσο και οι φίλοι τους Ελίνα και Κωστής Δάλλας.

Και κάπως έτσι στη ζωή τους μπήκε η ομώνυμη μπίρα – εμπειρία την οποία ο Αλέξανδρος παρομοιάζει με τη γέννηση ενός παιδιού. «Είναι γοητευτικό την ιδέα που είχες στην Τήνο μια ημέρα που χιόνιζε να τη βλέπεις να γίνεται σχέδιο, κτίριο, άνθρωποι, και, τελικά, μια ωραία μπίρα που την πίνει ο κόσμος, αλλά και μια δραστηριότητα που δημιουργεί αξία για πολλές επιχειρήσεις όχι μόνο στις Κυκλάδες, αλλά και σε όλη την Ελλάδα». Όσοι έχουν αποκτήσει τουλάχιστον ένα παιδί γνωρίζουν ότι η φροντίδα, ο χρόνος και η ενέργεια που σπαταλάς για να το δεις να μεγαλώνει σωστά είναι συχνά εις βάρος της προσωπικής σχέσης δύο ανθρώπων. «Αυτές είναι ευαίσθητες ισορροπίες.

Αν κάτι βοήθησε στην περίπτωσή μας, είναι ότι υπήρξαν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαροι ρόλοι στο θέμα του προϊόντος» αναφέρει η Μάγια για το «επιχειρηματικό τους παιδί», και προσθέτει: «Έχει γίνει τεράστια προσπάθεια η “νήσος” να έχει τη γεύση που τη διαφοροποιεί. Μία μπίρα που αφήνει σπουδαίες εντυπώσεις σε όσους τη δοκιμάζουν».

* To άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fortune, που επιστρέφει την Τετάρτη 2 Απριλίου στο περίπτερο. 

Διαβάστε περισσότερα: 

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία σχεδιάζει επενδύσεις 19 εκατ. ευρώ

Μπύρες από… άλλο πλανήτη

Septem: Επτά μπύρες για κάθε ημέρα της εβδομάδας