Nomura: Η DBRS θα αναβάλει την επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας για το 2024

Nomura: Η DBRS θα αναβάλει την επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας για το 2024
epa03337012 A photo made available 03 August 2012 of the logo of the Nomura Holdings Inc. seen at the company's Shinjuku building in Tokyo, Japan, 01 August 2012. Japan's financial regulator Financial Services Agency (FSA) ordered Nomura Securities Co. to improve internal control to prevent internal information leak 03 August 2012 after Nomura's top executives stepped down 26 July 2012 to take responsibility for insider trading scandal. EPA/KIMIMASA MAYAMA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ιαπωνικός οίκος προβλέπει αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας και μετάβαση σε επενδυτική βαθμίδα από το επόμενο έτος.

Στο τι πρέπει να αναμένεται από τη σημερινή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την DBRS αναφέρεται η Nomura, που υποστηρίζει πως η «πρόκριση» της χώρας μας στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας από το καναδικό οίκο αξιολόγησης θα σημειωθεί εντός του επόμενου έτους.

Η Nomura σημειώνει πως αναμένει μια «θετική εξέλιξη», συμπληρώνοντας πως «θεωρητικά η DBRS θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά συνολικά είναι πιο πιθανό να περιοριστεί σε θετικές προοπτικές, με σκοπό να αποδώσει στην Ελλάδα το status της επενδυτικής βαθμίδας το 2024».

«Ο άμεσος αντίκτυπος θα ήταν μικρός (μικρότερο κούρεμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), αλλά το μήνυμα ενός μεγάλου οίκου που αναβαθμίζει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ θετικό για τα ελληνικά ομόλογα, επομένως διατηρούμε μια θέση long για αυτά».

Η Nomura συμπληρώνει πως «μια αναβάθμιση σήμερα θα μείωνε τα haircuts της ΕΚΤ των ελληνικών ομολόγων κατά 40% κατά μέσο όρο και θα εξασφάλιζε τη μελλοντική συμπερίληψή τους σε όλες τις πράξεις του ευρωσυστήματος, χωρίς να εξαρτώνται πλέον από την παροχή κάποιου waiver.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο επενδυτικός οίκος προσθέτει πως «η απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS δεν θα σήμαινε πολλά προς τη συμπερίληψη της Ελλάδας στου διεθνείς δείκτες, αλλά θα επικέντρωνε την προσοχή της αγοράς στις επόμενες αξιολογήσεις από την S&P (στις 20 Οκτωβρίου) και την Fitch (την 1η Δεκεμβρίου), την ώρα που η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα στις βρίσκεται ένα βήμα μακριά στις αξιολογήσεις και των δύο οίκων, με την S&P να δίνει θετικό outlook στην Ελλάδα».

«Η πρώτη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας είτε από την S&P είτε από τη Fitch θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ένταξη στον FTSE/iShares, η δεύτερη στους δείκτες Bloomberg: μόνο τα παθητικά κεφάλαια θα αγοράσουν τότε τουλάχιστον 2-3 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα».

Η Nomura αναφέρει ακόμα πως κλειδί για την αναβάθμιση είναι:

  1. Η συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για την τόνωση των επενδύσεων
  2. Η συνεχής δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση που διατηρεί τον λόγο του δημόσιου χρέους σε πτωτική τροχιά.

Η σημασία του Next Generation EU

«Η DBRS θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη συμμόρφωση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων υπό το Next Generation EU (NGEU), με την Ελλάδα να βρίσκεται ελαφρώς πίσω από το χρονοδιάγραμμα λόγω των δύο εκλογικών γύρων του β’ τριμήνου, αλλά με την κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι πολύ προσηλωμένη στο σχέδιο που υπέβαλε προς την ΕΕ.

Η τρίτη δόση του προγράμματος έχει ήδη ζητηθεί και θα πρέπει να εκταμιευθεί έως τις 15 Νοεμβρίου ενώ η τέταρτη δόση έχει καθυστερήσει. Και οι δύο δόσεις είναι μεγέθους είναι 2 δισ. ευρώ και δεν αλλάζουν το παιχνίδι για το ΟΔΔΗΧ, που έχει ανάγκη 20 δισ. ευρώ σε μετρητά. Παρόλο που δεν συζητείται ανοιχτά, μια σταθερή, μονοκομματική κυβέρνηση συνέχειας που θα δεσμευτεί στο σχέδιο της NGEU θα θεωρηθεί θετική από τον DBRS».

Για το χρέος

«Για την εξυγίανση του χρέους, η DBRS χρησιμοποιεί τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το χρέος ως προς το ΑΕΠ και αυτές όχι μόνο παρέμειναν σε καθοδική πορεία αλλά αναθεωρήθηκαν σημαντικά χαμηλότερα – κατά 380 μονάδες βάσης το 2023, 330 μ.β. το 2025, 660 μ.β. μέχρι το 2028.

Η κυβέρνηση είναι ακόμη πιο αισιόδοξη: το 2023 είναι 720 μ.β. χαμηλότερα από το βασικό επίπεδο της DBRS, το 2025 είναι 1.650 μ.β. χαμηλότερα. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει χρέος/ΑΕΠ στο 135,2% το 2026, χαμηλότερα από εκεί που αναμένει η ιταλική κυβέρνηση το δικό της (140,4%)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: