Νορβηγία: Μετά το πετρέλαιο, τι;

Νορβηγία: Μετά το πετρέλαιο, τι;

Η νέα πρωθυπουργός της χώρας κοιτά την «επόμενη ημέρα» και την αξιοποίηση των εσόδων απ'τη φορολόγηση των ενεργειακών εταιρειών που αγγίζουν το 1 τρισ. δολάρια!

Στην πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Έρνα Σόλμπεργκ, αρέσει ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Κάθεται στο γραφείο της στο Όσλο, τρεις μόλις μήνες αφότου οι Νορβηγοί έφεραν το Συντηρητικό Κόμμα της στην εξουσία, και συζητά για το μέλλον της χώρας της όταν στερέψουν τα κοιτάσματα πετρελαίου, τα ίδια κοιτάσματα που έχουν φέρει τεράστια οφέλη στη Νορβηγία.

«Τα μακροπρόθεσμα έσοδα είναι ένα σημαντικό θέμα για μας», δηλώνει η 52χρονη Σόλμπεργκ στο Fortune. «Εκμεταλλευόμαστε έναν φυσικό πόρο και αυτό δεν είναι αειφόρο, ακόμα κι αν διαρκέσει για πολύ καιρό. Πρέπει να επιβιώσουμε πέρα από την εποχή του πετρελαίου».

Η Σόλμπεργκ είναι απόλυτα ψύχραιμη καθώς εκφράζει τις ανησυχίες της ως προς μία νορβηγική οικονομία που εξαρτάται υπερβολικά από το πετρέλαιο, ενώ η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητά της υπολείπεται αυτών των άλλων πλούσιων χωρών. Είναι πάντως δεδομένο ότι τα σχόλια της Σόλμπεργκ και οι αλλαγές που προτείνει θα αντηχήσουν δυνατά σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα σε χρηματοπιστωτικά κέντρα όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ.

1/3

Διαβάστε ακόμη: Μία «παγωμένη» ενεργειακή κούρσα

Βλέπετε, η Σόλμπεργκ δεν σχεδιάζει απλώς την πορεία της σχετικά μικρής σε πληθυσμό χώρας της (5 εκατομμύρια κάτοικοι)· τα σχέδιά της δείχνουν επίσης και το πώς θα ξοδέψει τα έσοδα που έχουν συγκεντρωθεί στο Εθνικό Ταμείο Συντάξεων της Νορβηγίας, γνωστό και ως ταμείο πετρελαίου.

Το ταμείο ιδρύθηκε το 1990 για να διατηρεί το πλεόνασμα εισοδήματος της Νορβηγίας από το πετρέλαιο, το οποίο προκύπτει από την υψηλή φορολόγηση των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που δραστηριοποιούνται στη χώρα, καθώς και από την κατοχή μεριδίου 67% στον πετρελαϊκό «γίγαντα» Statoil από τη νορβηγική κυβέρνηση.

Το ταμείο είναι το μεγαλύτερο της κατηγορίας του παγκοσμίως, με περιουσιακά στοιχεία ύψους 830 δισ. δολαρίων – 20% μεγαλύτερο σε αξία από το ταμείο SAMA Foreign Holdings στη Σαουδική Αραβία. Με την άνοδο της πετρελαϊκής βιομηχανίας και τη συνέχιση της υψηλής κερδοφορίας, το εν λόγω ταμείο της νορβηγικής κυβέρνησης θα μπορούσε να υπερβεί σε αξία το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια!

Διαβάστε ακόμη: Εκατομμυριούχος ο κάθε Νορβηγός πολίτης!