Ντράγκι: Η Ευρώπη δεν μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Ντράγκι: Η Ευρώπη δεν μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία

H Ευρώπη δεν έχει τα μέσα να βοηθήσει την Ουκρανία απέναντι σε μια πιθανή εισβολή της Ρωσίας. Τάδε έφη ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στη Ρώμη στις 22 Δεκεμβρίου 2021, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ιταλική προεδρία, διαδεχόμενος τον Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ειδικότερα, ο Ντράγκι παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη δεν έχει τα εργαλεία για να αποτρέψει τη Ρωσία από μια στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ουκρανία, επισημαίνοντας τα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν στην περίπτωση επιβολής κυρώσεων στο Κρεμλίνο. «Έχουμε πυραύλους, πλοία, κανόνια, στρατό; Αυτή τη στιγμή όχι, ενώ το ΝΑΤΟ έχει διαφορετικές στρατηγικές προτεραιότητες». ute

Ο κ. Ντράγκι είπε ότι το μόνο δυνατό μέσο αποτροπής είναι οι οικονομικές κυρώσεις, αλλά η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να εγκαταλείψει… το ρωσικό φυσικό αέριο. «Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή».

Την ίδια στιγμή, ο Ιταλός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η θητεία του ως πρωθυπουργού της Ιταλίας μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του έχει πετύχει τους στόχους για τους οποίους είχε δεσμευτεί με την ΕΕ. Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θεωρείται ευρέως ως ο κορυφαίος υποψήφιος για να αναλάβει την προεδρία της Ιταλίας από τον Σέρτζιο Ματαρέλα, του οποίου η επταετής θητεία πρόκειται να λήξει στις αρχές του 2022.

Σημειώνεται πως το ιταλικό σύνταγμα δεν προβλέπει δεύτερη θητεία για εν ενεργεία πρόεδρος, αν και αυτό έχει συμβεί στο παρελθόν στο απόγειο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.