Ο Αμερικανός CEO που έκανε τη μεγαλύτερη δωρεά που έγινε ποτέ σε πανεπιστήμιο

Ο Αμερικανός CEO που έκανε τη μεγαλύτερη δωρεά που έγινε ποτέ σε πανεπιστήμιο
Photo:

Για ένα νέο πρόγραμμα που θα ονομαστεί «Knight-Hennessy Scolars».

Το αμερικανικό πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ανακοίνωσε την Τετάρτη το πρωί ότι ο συνιδρυτής της Nike, Philip Knight δώρισε 400 εκατ. δολάρια για ένα νέο πρόγραμμα μεταπτυχιακού επιπέδου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δωρεά που έχει δοθεί ποτέ στο συγκεκριμένο αμερικανικό ίδρυμα και γενικότερα σε ένα πανεπιστήμιο. Υπενθυμίζεται ότι την περσινή χρονιά, ο μεγιστάνας John Paulson δώρισε 400 εκατ. δολάρια στη σχολή μηχανικών του Harvard.

Το Στάνφορντ δήλωσε ότι το νέο πρόγραμμα θα ονομαστεί «Knight-Hennessy Scolars», από τον ιδρυτή της Nike και τον Πρόεδρο του πανεπιστημίου, ο οποίος θα εγκαταλείψει τα καθήκοντά του το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ακόμη, το αμερικανικό πανεπιστήμιο αναφέρει ότι πρόκειται για ένα πολυδιάστατο και διεπιστημονικό πρόγραμμα, το οποίο υποστηρίζεται από επτά σχολές του Στάνφορντ που προωθούν την υπηρεσία, τη συνεργασία, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα, επιπλέον, θα χρηματοδοθεί από ένα κληροδότημα 750 εκατ. δολαρίων, το Στάνφορντ υπογραμμίζει ότι το ποσό αυτό καθιστά το νέο πρόγραμμα ως τη μεγαλύτερη υποτροφία του κόσμου, καθώς το 80% αυτού θα στηρίξει οικονομικά τους αδύναμους σπουδαστές.

Κάθε χρόνο το πρόγραμμα θα δέχεται μέχρι και 100 φοιτητές, οι οποίοι θα λαμβάνουν χρηματοδότηση για την κάλυψη των μεταπτυχιακών τους εξόδων, ενώ οι πρώτοι σπουδαστές θα ξεκινήσουν να φοιτούν στο νέο τμήμα το φθινόπωρο του 2018.

Δεν είναι η πρώτη φορά που προχωρά σε μια δωρεά ο Knight, καθώς τον Ιούνιο του 2015 δώρισε 500 εκατ. δολάρια σε μια έρευνα καρκίνου, ενώ το 2006 χρηματοδότησε ξανά το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ με 105 εκατ. δολάρια.