Ο άνθρωπος που είπε όχι στην Tesla και το μετάνιωσε

Ο άνθρωπος που είπε όχι στην Tesla και το μετάνιωσε

Μια κουβέντα με τον γνωστό επενδυτή Byron Deeter.

 

της Polina Marinova

Ο Byron Deeter, εταίρος στη Bessemer Venture Partners, έχει ηγηθεί επενδυτικών κινήσεων σε εταιρείες όπως οι Twilio, Box, ProCore και Tile. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει προσωπικά περισσότερες εταιρείες cloud μέχρι το στάδιο της αρχικής δημόσιας προσφοράς από οποιονδήποτε άλλο μεμονωμένο επενδυτή, και είναι επικεφαλής του χαρτοφυλακίου εταιρειών cloud της Bessemer, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 100 νεοφυείς επιχειρήσεις.

Α, ναι… ο Deeter είναι διάσημος και για την απόφασή του να μην επενδύσει στην Tesla το 2006, αν και είχε την ευκαιρία.

Το Fortune συνομίλησε μαζί του για την Tesla, το cloud, και το πασίγνωστο «αντι-χαρτοφυλάκιο» της Bessemer.

Οι επενδύσεις σας περιλαμβάνουν τις Box, Twilio, DocuSign και Procore. Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που αναζητάτε πάντα σε έναν ιδρυτή / μια εταιρεία πριν επενδύσετε;

Κοιτάζω την ομάδα και τη συνολική δυνητική αγορά. Επενδύουμε σε ανθρώπους που μπορεί να έχουν ασχοληθεί με οτιδήποτε στο παρελθόν, αλλά αναζητούμε νικητές και ηγέτες που ξέρουν πώς να ανταποκρίνονται σε δύσκολες προκλήσεις και να προσλαμβάνουν σπουδαίους ανθρώπους.

Εσείς μπήκατε στη Bessemer το 2005. Με τη γνώση και την εμπειρία που έχετε σήμερα, ποιο είναι το ένα πράγμα που θα κάνατε διαφορετικά όταν ξεκινήσατε να επενδύετε;

Θα έμπαινα σε οτιδήποτε είχε να κάνει με το cloud. Το πιστεύαμε εξαρχής, αλλά σκέφτομαι και πόσες συμφωνίες απορρίψαμε με εταιρείες οι οποίες προχώρησαν και έγιναν μεγάλες. Θα μπορούσαμε να είμαστε δύο και τρεις φορές πιο επιθετικοί. Υπήρχαν τόσο πολλές ευκαιρίες εκεί.

Γιατί δεν ήσασταν τόσο επιθετικοί όσο θα θέλατε;

Γιατί ακόμη μαθαίναμε την αγορά. Υπήρξε μια εξέλιξη κι εμείς θέλαμε να μάθουμε τον χώρο, να διδαχθούμε από κάθε μας βήμα και να ενισχύσουμε αυτό που δούλευε. Κάναμε μια σειρά από μικρές συμφωνίες που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε πού θα μπορούσαμε να είμαστε πιο επιθετικοί. Έτσι, εστιάσαμε σε deals όπως η LinkedIn, η Shopify και η Twilio, αλλά υπήρχαν τόσες πολλές θαυμάσιες εταιρείες όπου μας άρεσε η ομάδα, αλλά ήμασταν διστακτικοί ως προς κάποια πτυχή του μοντέλου τους, και τελικά δεν προχωρήσαμε. Ήμασταν πολύ επιφυλακτικοί – αυτό είναι όλο.

Τι συμβαίνει στον χώρο του cloud τώρα που νομίζετε ότι θα πρέπει να γνωρίζουν οι αναγνώστες μας;

Η μαζική αναδιοργάνωση του λογισμικού σε νέες πλατφόρμες συνεχίζεται και το cloud είναι το επόμενο στάδιο της εξέλιξης. Στρέφουμε την προσοχή μας στον συγκεκριμένο χώρο και πιστεύουμε ότι η κυρίαρχη τάση χαρακτηρίζει όλο το οικοσύστημα λογισμικού.

Το cloud είναι ο μηχανισμός που επιτρέπει το mobile για τις επιχειρήσεις, και πλέον παγιώνεται η αντίληψη ότι οι mobile εργαζόμενοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε εξαίρετα προϊόντα λογισμικού. Από το παλιό βαρύ λογισμικό πήγαμε σε ένα περιβάλλον διεπαφής του browser με το cloud, κι από εκεί στο τηλέφωνό σας. Στην επόμενη φάση η διεπαφή θα εξαφανιστεί, και θα αλληλεπιδράτε με το λογισμικό πολύ πιο φυσικά. Ο ρυθμός της καινοτομίας επιταχύνεται και κάθε ένας από αυτούς τους κύκλους συμπιέζεται.

Συχνά αναφέρεστε σε μια ενότητα στον ιστότοπό σας που είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στις εντελώς λανθασμένες εκτιμήσεις σας, η οποία ονομάζεται The Anti-Portfolio (Το Αντι-Χαρτοφυλάκιο). Γιατί η Bessemer παρουσιάζει τις κερδοφόρες επενδύσεις που εν τέλει αποφασίσατε να μην υλοποιήσετε παρόλο που είχατε την ευκαιρία να το κάνετε;

Μας έχει τύχει να μας πάρουν άνθρωποι τηλέφωνο και να μας πουν ότι ο ιστότοπός μας είχε παραβιαστεί: «Ω Θεέ μου, κάποιος έβαλε ένα αντι-χαρτοφυλάκιο στη σελίδα σας. Σας το λέμε για να το ξέρετε, ώστε να το κατεβάσετε». Είναι απίθανο. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεις πολύ σοβαρά τον εαυτό σου. Και πρέπει πάντα να μπορείς να εκτιμήσεις το χιούμορ.

Πρέπει να είμαστε σε θέση να γελάμε με τους εαυτούς μας. Όσο καλοί κι αν είμαστε σε αυτήν την επιχείρηση, εξακολουθούμε να ξυπνάμε καθημερινά και να διαβάζουμε άρθρα για μεγάλες εταιρείες που χάσαμε ή που δεν καταλάβαμε πραγματικά, στις οποίες τελικά δεν επενδύσαμε. Ελπίζουμε ότι κάθε επιχειρηματίας που συναντάμε θα καταλήξει σε μια από τις δύο ενότητες στην ιστοσελίδα μας – είτε στο χαρτοφυλάκιο είτε στο αντι-χαρτοφυλάκιο. Και είμαστε ειλικρινά χαρούμενοι για την επιτυχία του κάθε επιχειρηματία, όπως και να ’χει. Δεν είναι ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος αυτό. Το πνεύμα του αντι-χαρτοφυλακίου είναι να αναγνωρίζουμε ότι ακόμα και οι καλύτεροι επενδυτές κάνουν λάθη, συνεχώς.

Το 2006, δώσατε μια προκαταβολή για μια εταιρεία με την επωνυμία… Tesla αλλά τελικά την αποφύγατε επειδή ήταν μια εταιρεία με αρνητικό περιθώριο κέρδους. Περιγράψτε μου πώς νιώθετε για εκείνη την απόφασή σας σήμερα.

Τρελαίνομαι κάθε φορά που πηγαίνω στη δουλειά μου με το Model X μου. Αυτό που με κάνει να μετανιώνω πραγματικά για την απόφασή μου σε σχέση με την Tesla είναι το πόσο επιδραστική υπήρξε η εταιρεία για τον κλάδο.

Εκ των υστέρων, μπορώ να πω ότι η αυτοκινητοβιομηχανία δεν ήταν ένας τομέας στον οποίο ήμουν ειδικός. Απλά δεν κατάλαβα πόσο σπουδαίος επιχειρηματίας ήταν ο Elon Musk και τι δύναμη είχε για να υπερνικήσει τόσες τεράστιες δυσκολίες. Έχει μετασχηματίσει πολλούς κλάδους και είναι ο τύπος του επιχειρηματία με τον οποίο λατρεύουμε να δουλεύουμε – ο τύπος που είναι πρόθυμος να αναλάβει τεράστια ρίσκα για να επιφέρει τεράστιες αλλαγές.

Ποιες είναι οι σκέψεις σας σχετικά με το μέλλον του κρυπτο-νομίσματος και της αλυσίδας των μπλοκ, δεδομένου ότι αυτά σχετίζονται με τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών;

Παλεύω με δύο διαμετρικά αντίθετες θέσεις πάνω σ’ αυτό το ζήτημα. Αφενός, λατρεύω την καινοτομία που φέρνει το blockchain και θεωρώ ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη για την καινοτομία του χρηματοπιστωτικού κλάδου και την άρση των τριβών στο συγκεκριμένο οικοσύστημα. Αφετέρου, πιστεύω ότι το Bitcoin και το Ethereum είναι υπερβολικά υπερτιμημένα βάσει οποιασδήποτε ιδέας περί αξίας. Φοβάμαι και υποψιάζομαι ότι πολλές από τις βραχυπρόθεσμες κλιμακώσεις τιμών τροφοδοτούνται από κερδοσκοπία ή / και ακατάλληλες χρήσεις όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ποια είναι η καλύτερη επιχειρηματική συμβουλή που έχετε λάβει ποτέ;

Επιτυχία ίσον Αποτελέσματα – Προσδοκίες. Ήταν μια καλή πρακτική συμβουλή για την επιτυχία βραχυπρόθεσμα που έλαβα ως πρώιμος ιδρυτής. Προφανώς, τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι αυτό που έχει σημασία. Αν είστε μια πρώιμη εταιρεία που ξεκινά να προσελκύει επενδυτές και μέλη της ομάδας, πρέπει να δείξετε ότι έχετε τον έλεγχο της επιχειρηματικής σας δραστηριότητας και ξέρετε τι χτίζετε. Εν τέλει, πρέπει να είστε σε θέση να παρουσιάσετε αποτελέσματα που ξεπερνούν τις προσδοκίες.