Ο ασύλληπτα τεράστιος αριθμός ψεύτικων λογαριασμών που διέγραψε φέτος το Facebook

Ο ασύλληπτα τεράστιος αριθμός ψεύτικων λογαριασμών που διέγραψε φέτος το Facebook
epa05932010 The Facebook icon is displayed in Taipei, Taiwan, 28 April 2017. According to media reports, Facebook is increasing its security to tackle fake news and abuses. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η «σκούπα» της πλατφόρμας μάζεψε δισεκατομμύρια fake accounts.

Το Facebook δημοσίευσε την έκθεση εφαρμογής προτύπων κοινότητας, προσφέροντας μια πολύ πιο εμπεριστατωμένη ματιά στην εσωτερική λειτουργία της εταιρείας από αυτήν που είχαμε μέχρι πρότινος.

Ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα αφορά την αφαίρεση των ψεύτικων λογαριασμών από το Facebook. Η εταιρεία δήλωσε ότι απέσυρε 2,2 δισεκατομμύρια λογαριασμούς το πρώτο τρίμηνο του 2019. Πρόκειται για αριθμό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον αντίστοιχο του τέταρτου τριμήνου του 2018, όταν αφαιρέθηκαν 1,2 δισεκατομμύρια λογαριασμοί.

Αυτός ο αριθμός φαίνεται τεράστιος, ειδικά αν σκεφτούμε ότι το Facebook λέει πως διαθέτει συνολικά 2,38 δισεκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες. Ο λόγος για τον οποίο το κοινωνικό δίκτυο μπορεί να καυχιέται ότι αφαίρεσε τόσους πολλούς λογαριασμούς (ο αριθμός προσεγγίζει τον αριθμό των χρηστών του) είναι η δυνατότητά του να εντοπίζει και να αφαιρεί ψεύτικους λογαριασμούς μέσα σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που ανοίγονται. Ως αποτέλεσμα, το Facebook εκτιμά ότι μόνο το 5% των μηνιαίων ενεργών χρηστών του είναι ψεύτικοι.

Ωστόσο, αυτή η αύξηση των ψεύτικων λογαριασμών στο Facebook είναι σίγουρα ανησυχητική. Το Facebook την αποδίδει στην αύξηση των αυτοματοποιημένων επιθέσεων, γεγονός που σημαίνει ότι περισσότεροι ψεύτικοι λογαριασμοί καταφέρνουν και περνάνε το αρχικό στάδιο ανίχνευσης της εταιρείας. Όμως, η έκθεση δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των 2,2 δισεκατομμυρίων δεν περιλαμβάνει λογαριασμούς στους οποίους δεν επετράπη η εγγραφή.

Υπήρχαν επίσης λογαριασμοί που επισημάνθηκαν όχι μόνο επειδή ήταν ψεύτικοι, αλλά και επειδή συμμετείχαν σε «καταχρηστική συμπεριφορά».

Η ρητορική του μίσους αυξάνεται στο Facebook, αλλά η γνωστή πλατφόρμα κοινωνικών μέσων φαίνεται να βελτιώνεται στον εντοπισμό της. Το ποσοστό των περιπτώσεων στις οποίες το Facebook εντόπισε και αφαίρεσε ρητορική μίσους προτού αυτή αναφερθεί από τους χρήστες αυξήθηκε το τελευταίο έτος, αν και εξακολουθεί να είναι μόνο περίπου 65% (το ποσοστό αφορά το τελευταίο τρίμηνο).

Αυτό το ποσοστό όμως δεν είναι καθολικό. Όσον αφορά τον εκφοβισμό και την παρενόχληση, η μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων αφαιρείται μόνο αφότου έχει ήδη επισημανθεί από έναν χρήστη. Αν και το εύρος των δεδομένων είναι περιορισμένο, δεν φαίνεται να έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση στο μέτωπο αυτό.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, και άλλοι επικεφαλής εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να επεκτείνουν την αυτόματη ανίχνευση παραβιάσεων. Η χρήση αλγόριθμου καθιστά ευκολότερο τον εντοπισμό και την έγκαιρη αφαίρεση επίμαχων αναρτήσεων, σε σχέση με την αναφορά περιεχομένου από έναν χρήστη.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να κάνει το Facebook προς την κατεύθυνση αυτή.