Ο Banksy «απαντά» στο χάος του Brexit- Εκτίθεται ξανά ο πίνακάς του «Devolved Parliament» (Φωτογραφίες και Βίντεο)

Ο Banksy «απαντά» στο χάος του Brexit- Εκτίθεται ξανά ο πίνακάς του «Devolved Parliament» (Φωτογραφίες και Βίντεο)
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το έργο θα εκτίθεται μέχρι το Σεπτέμβριο ως μέρος της δεκαετής επετείου της έκθεσης «Banksy vs Bristol Museum» στο Μουσείο του Μπρίστολ.

Ο πίνακας «Devolved Parliament» του Banksy εκτίθεται ξανά, δέκα χρόνια μετά τη εξαιρετικά δημοφιλή έκθεση του καλλιτέχνη στο Μουσείο του Μπρίστολ. Το μεγαλύτερο γνωστό έργο του σε καμβά, απεικονίζει τους Βρετανούς πολιτικούς στη Βουλή των Κοινοτήτων ως χιμπατζήδες.

Το έργο είναι δανεισμένο από μια προσωπική συλλογή και θα εκτίθεται μέχρι το Σεπτέμβριο ως μέρος της δεκαετής επετείου της έκθεσης «Banksy vs Bristol Museum».

Η σύμβουλος του μουσείου, Yoma Smith, δήλωσε: «Ήταν εξαιρετικό τότε και εξακολουθεί να είναι εξαιρετικό σήμερα». Ο πίνακας ήταν μέρος μιας έκθεσης που περιλάμβανε επίσης μία μηχανοκίνητη φιγούρα αστυνομικού, ψαράδων μέσα σε γυάλα χρυσόψαρων και ενός αιχμάλωτου χιμπατζή που ζωγράφιζε μια παραλία.

Η Smith, μέλος του τμήματος ανάπτυξης του Μουσείου του Μπρίστολ, δήλωσε: «Από την οπτική του τμήματός μας, η τέχνη αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, κάτι το οποίο ίσως δεν είναι τόσο προφανές για την κοινωνία. Δέκα χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του έργου, και είναι πολύ πιο σχετικό από ότι ήταν τότε. Είναι ο Banksy οραματιστής; Όταν έφτιαχνε το έργο σκεφτόταν ότι θα μπορούσε να συμβεί;»

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της έκθεσης, για την οποία οι άνθρωποι περίμεναν για ώρες στην ουρά, ο Banksy είπε: «Αυτό το έργο είναι το όραμά μου για το μέλλον».

Η έκθεση του 2009 παρέμεινε ανοιχτή από τον Ιούνιο για 12 εβδομάδες και προσέλκυσε περίπου 300.000 άτομα. Αν και η έκθεση ήταν δωρεάν, οι επισκέπτες δώρισαν 45.000 λίρες. Το 2015, ο Banksy μετασχημάτισε το «εγκαταλελειμμένο» Tropicana lido στην βρετανική πόλη Γουέστον Σούπερ Μερ σε ένα δυστοπικό θεματικό πάρκο, το «Dismaland». Η έκθεση υποδέχτηκε περίπου 4.500 φιλότεχνους και εκτιμάται ότι έφερε 20 εκατομμύρια λίρες στην τοπική οικονομία.

Φωτογραφία: Instagram