Ο CEO πίσω από το αξίας 400.000 δολαρίων κρεβάτι του Drake δεν πιστεύει ότι τα στρώματά του είναι…. είδη πολυτελείας

Ο CEO πίσω από το αξίας 400.000 δολαρίων κρεβάτι του Drake δεν πιστεύει ότι τα στρώματά του είναι…. είδη πολυτελείας
Photo: pixabay.com
Τα κρεβάτια της Hästens κυμαίνονται από το φθηνότερο "Marquis" των 5.000 δολαρίων έως το "Grand Vividus" των 400.000 δολαρίων που αγόρασε ο ράπερ.

Του Ryan Hogg

Με μεταπτυχιακό δίπλωμα επικεντρωμένο στον ύπνο και 35 χρόνια στο τιμόνι μιας από τις πιο exclusive εταιρείες κατασκευής κρεβατιών στον κόσμο, είναι ασφαλές να πούμε ότι ο Jan Ryde γνωρίζει ένα ή δύο πράγματα για μια καλή βραδινή ξεκούραση.

Όχι ότι ο CEO της Hästens κοιμόταν πάντα αρκετά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, καθώς μετέτρεψε την οικογενειακή επιχείρηση κρεβατιών από μια τοπική σουηδική μάρκα σε ένα πανίσχυρο διεθνές brand που καυχιέται για πολλούς celebrity πελάτες. Ο Ryde πήγε την εταιρεία εκεί σε αντιπαράθεση με τη λογική παραγωγής προσιτών επίπλων που υπερασπιζόταν η σουηδική εταιρεία IKEA και αντ’ αυτού επέστρεψε τη μάρκα στις exclusive, χειροποίητες ρίζες της.

Εάν ρωτήσετε όμως τον Ryde εάν τα κρεβάτια του πρέπει να θεωρηθούν ως μέρος του κλάδου πολυτελείας μαζί με την LVMH και την Gucci, θα λάβετε μια ασυνήθιστη απάντηση.

Ο Ryde σημείωνε αξιοπρεπή πρόοδο με την εταιρεία, αφότου ανέλαβε τη σκυτάλη από τους γονείς του στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Αύξησε το μερίδιό του στην αγορά της Σουηδίας, ενώ εξόφλησε ένα χρέος που είχαν αναλάβει οι γονείς του για να εξαγοράσουν τα μερίδια πρώην επιχειρηματικών εταίρων.

Αλλά μετά από πολλά χρόνια ανάπτυξης, ορισμένα μέλη του προσωπικού νόμιζαν ότι είχε φτάσει σε αδιέξοδο.

«Αφού δουλέψαμε για την ανάπτυξη προϊόντων για δύο έως τρία χρόνια, φτάσαμε σε ένα σημείο όπου ένας πωλητής είπε: ‘Όλοι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν αυτό το κρεβάτι έχουν ήδη αγοράσει ένα, δεν έχουν απομείνει άλλοι πελάτες’ και παραιτήθηκε επειδή πίστευε ότι εμείς είχαμε ήδη πουλήσει σε όλους», είπε ο Ryde στο Fortune.

Οι πωλήσεις διπλασιάστηκαν το έτος μετά την αποχώρηση αυτού του πωλητή, και ξανά τον επόμενο χρόνο, λέει ο Ryde, καθώς ανέλαβε να πάει στα καταστήματα και να πουλήσει τα κρεβάτια του σε Σουηδούς πελάτες.

Fast forward 30 χρόνια μετά και μια σειρά από τις μεγαλύτερες διασημότητες του κόσμου περιμένουν στην …ουρά για να αγοράσουν κρεβάτια της Hästens.

Ο Drake φέρεται να ήταν το πρώτο άτομο που αγόρασε το κρεβάτι “Grand Vividus” της Hästens αξίας 400.000 δολαρίων, ενώ η ομάδα λέει ότι είναι ο επίσημος προμηθευτής κρεβατιών στη Σουηδική Βασιλική Αυλή για περισσότερα από 70 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώην πρωταθλήτρια του τένις Maria Sharapova είπε στο νέο βιβλίο του Ryde ότι ένα κρεβάτι Hästens ήταν μια από τις πρώτες μεγάλες αγορές της αφότου άρχισε να κερδίζει χρηματικά έπαθλα. Ο Ryde λέει ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι πελάτες υψηλού προφίλ των οποίων τα ονόματα δεν μπορεί να μοιραστεί.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην υπάλληλος του Ryde από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 εξέφρασε μια προφητική άποψη σχετικά με τη φύση των απαγορευτικά ακριβών καταναλωτικών προϊόντων και τι συμβαίνει στους παραγωγούς του όταν μια «πηγή» πλούσιων αγοραστών στεγνώνει.

Το έτος 2023 μπορεί να μείνει στη μνήμη μας ως το έτος που οι πλούσιοι έκλεισαν τελικά την κάνουλα των δαπανών. Οι μεγάλες επιχειρήσεις πολυτελείας από την LVMH έως την Kering υπέστησαν σπάνιες και απροσδόκητες συρρικνώσεις στα έσοδα πέρυσι. Η πτώση ακολούθησε μια πολυετή άνθηση καθώς το ερέθισμα του COVID-19 τροφοδοτούσε τα πορτοφόλια των ανθρώπων και στη συνέχεια τα ταμεία των πολυτελών εμπορικών σημάτων.

Ωστόσο, οι πλούσιοι έδειξαν ότι δεν μπορούσαν να μείνουν αλώβητοι από χρόνια υψηλότερων επιτοκίων και εκτεταμένης κρίσης του κόστους διαβίωσης, ενώ ένα ασταθές χρηματιστήριο το 2022 είχε ιδιαίτερες επιπτώσεις στους πάμπλουτους.

Εξωτερικά, φαίνεται προφανές ότι οι πελάτες μπορεί να βλέπουν τη Hästens και τη γκάμα των εξαιρετικά ακριβών κρεβατιών της ως περιττό είδος πολυτέλειας στο τρέχον οικονομικό κλίμα.

Ως προς την τιμή, τα κρεβάτια της Hästens κυμαίνονται από το φθηνότερο “Marquis” των 5.000 δολαρίων έως το “Grand Vividus” των 400.000 δολαρίων που αγόρασε ο Drake. Ένα κρεβάτι των 63.600 δολαρίων με την επωνυμία 2000T είναι ένα από τα best-seller της εταιρείας, λέει ο Ryde.

Ο CEO, ωστόσο, είπε στο Fortune ότι δεν πίστευε πως η επιβράδυνση του κλάδου πολυτέλειας θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στις πωλήσεις της Hästens. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή οι πελάτες πολυτελείας του Ryde ήταν ανθεκτικοί, αλλά επειδή δεν θεωρεί τα κρεβάτια Hästens του ως είδος πολυτελείας. Ο δημογραφικός στόχος του είναι, προφανώς, όλοι.

Ο Ryde είπε ότι «δεν μας βοηθάει» αν τα κρεβάτια της εταιρείας θεωρούνται από τους αγοραστές ως είδος πολυτελείας. «Είμαστε εδώ για τους ανθρώπους που δίνουν προτεραιότητα στη ζωή τους με τέτοιο τρόπο ώστε να θέλουν να κοιμούνται πραγματικά καλά. Επομένως, είμαστε σχετικοί για κάθε καταναλωτή», είπε ο Ryde.

Ίσως όμως να μην είναι τόσο απλό. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο πιο φτωχός είναι κάποιος, τόσο λιγότερο κοιμάται. Κρεβάτια όπως της Hästens, αν και δεν ευθύνονται για αυτήν την ανισότητα, μπορεί να θεωρηθούν ευνόητα ως μια υπενθύμισή της.

Ο Ryde αποδέχεται ότι οι καταναλωτές πρέπει να κάνουν επιλογές προϋπολογισμού για να αγοράσουν τα κρεβάτια του, αλλά φαίνεται να θεωρεί τη σημασία του ύπνου και τα οφέλη του ως στοιχείο που διαχωρίζει το προϊόν του από τις παραδοσιακές πολυτέλειες όπως τσάντες επώνυμων σχεδιαστών, σαμπάνιες και προϊόντα ομορφιάς.

«Η αξία του ύπνου είναι απλά τεράστια», καταλήγει ο Ryde.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com