Ο CEO της Deutsche Bank προειδοποιεί: Μην περιμένετε επιστροφή στην ομαλότητα ούτε το 2021

Ο CEO της Deutsche Bank προειδοποιεί: Μην περιμένετε επιστροφή στην ομαλότητα ούτε το 2021
epa08315593 An exterior view of the Deutsche Bank at the popular Koenigsallee in Duesseldorf, Germany, 23 March 2020. Deutsche Bank temporarily closes around 200 branches for their customers from Tuesday 24 March 2020 due to the corona pandemic. According to the disease control centre of the Robert Koch Institute, the number of coronavirus COVID-19 cases in Germany has exceeded the 26,000 mark on Monday noon 23 March 2020. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Θα είναι δύσκολο και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επιστρέψουμε στα προ πανδημίας επίπεδα. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί φέτος και ούτε το επόμενο έτος», δήλωσε ο Christian Sewing.

Η επιστροφή της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι γενικά αναμένεται, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Christian Sewing. O Sewing προέβλεψε ότι η οικονομία δεν θα επιστρέψει στην ομαλότητα ούτε φέτος αλλά ούτε και του χρόνου και ότι πολλοί κλάδοι θα λειτουργούν στο 70-90% της δυναμικότητάς τους, με «σοβαρές συνέπειες».

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε απότομα μετά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν τον Μάρτιο, αλλά έχει ανακάμψει κάπως τους τελευταίους μήνες μετά τη χαλάρωση ορισμένων περιορισμών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βιώσει μια παρόμοια εικόνα, ωστόσο, υπάρχει ανησυχία ότι η μικρή ανάκαμψη της δραστηριότητας δεν θα διαρκέσει εάν εφαρμοστούν και πάλι νέοι αποκλεισμοί και κοινωνικοί περιορισμοί ή, πιο απλά, εάν δεν υπάρχει εμβόλιο ή σημαντική θεραπεία.
«Η επιστροφή στην παλιά μας ισχυρή οικονομική κατάσταση θα είναι πολύ πιο αργή από ό, τι υποθέτουμε σήμερα», δήλωσε ο Sewing στο τραπεζικό συνέδριο της Handelsblatt Banking.

«Πολλές εταιρείες πρέπει να κατορθώσουν να  επιβιώσουν με μειωμένες πωλήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια οικονομική κατάσταση όπου θα έχουμε ανάκαμψη, ναι, αλλά μόνο βήμα προς βήμα και όχι σε όλες τις βιομηχανίες », προειδοποίησε ο Sewing.

Η πανδημία έχει προκαλέσει όλεθρο στην τουριστική και τουριστική βιομηχανία. Ορισμένοι αναλυτές αμφισβητούν εάν η τρέχουσα θερινή περίοδος είναι μόνο ένα προσωρινό σωσίβιο για ορισμένα ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Επιπλέον, οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν να μειώσουν ορισμένα από τα μέτρα ενίσχυσης γεγονός που αντιπροσωπεύει έναν αυξανόμενο κίνδυνο για πολλές εταιρείες και εργαζόμενους.

«Θα είναι δύσκολο και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επιστρέψουμε στα προ πανδημίας επίπεδα. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί φέτος και ούτε το επόμενο έτος», δήλωσε ο Sewing. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εξαιτίας της πανδημίας δεν συζητούνται άλλες μεγάλες προκλήσεις όπως ο «κίνδυνος ενός άτακτου Brexit», η επίδραση των «χαμηλών επιτοκίων» και ο εμπορικός πόλεμος Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας. «Δεν θέλω να είμαι πολύ απαισιόδοξος, κυρίες και κύριοι, απλώς περιγράφω την παρούσα κατάσταση », δήλωσε ο Sewing ενώπιον κοινού στη Φρανκφούρτη. Και ήταν απολύτως σαφής.