Ο CEO του eBay τονίζει: Πρέπει όλοι μας να μάθουμε προγραμματισμό

Ο CEO του eBay τονίζει: Πρέπει όλοι μας να μάθουμε προγραμματισμό
Σύμφωνα με τον Devin Wenig, με την εκμάθηση διαφορετικών δεξιοτήτων διευρύνονται οι ορίζοντές μας και σκεφτόμαστε διαφορετικά για τον κόσμο.

του Devin Wenig*

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο προγραμματισμός δεν είναι μια απαραίτητη δεξιότητα για ανθρώπους που δεν εργάζονται σε σχετική θέση. Όμως, η ψηφιακή τεχνολογία τροφοδοτεί πλέον κάθε κλάδο, κάθε επιχείρηση και κάθε επάγγελμα.

Μαθαίνοντας να γράφετε κώδικα, είτε θέλετε να είστε μηχανικός είτε όχι, μαθαίνετε να σκέφτεστε διαφορετικά για τον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι θα γίνετε π.χ. καλύτερος καθηγητής Αγγλικών εάν διδαχθείτε προγραμματισμό. Τούτου λεχθέντος, θα ήθελα επίσης να υποστηρίξω, εξίσου έντονα, ότι θα γίνετε καλύτερος τεχνικός εάν διδαχθείτε αγγλική λογοτεχνία. Ή διεθνείς σχέσεις, φιλοσοφία, ή ιστορία της τέχνης.

Καθώς χιλιάδες από τους νέους απόφοιτους του πανεπιστημίου ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις επαγγελματικές τους πορείες φέτος, είναι ζωτικής σημασίας το να αντλήσουν έμπνευση από τις ανθρωπιστικές σπουδές παράλληλα με την εκμάθηση τεχνικών δεξιοτήτων, καθώς θα περιηγούνται στις άπειρες δυνατότητες του επαγγελματικού κόσμου. Βλέπω πολλές συζητήσεις που αντιπαραβάλλουν τις τεχνικές δεξιότητες με τις ανθρωπιστικές σπουδές. Αυτές οι προσεγγίσεις είναι λανθασμένες. Το μέλλον βρίσκεται στην ενσωμάτωση των δύο αυτών χώρων με τρόπο που να δημιουργεί τεχνική επάρκεια η οποία όμως να συνοδεύεται από αίσθηση του ανθρωπισμού.

Βρισκόμαστε εν μέσω μεγάλων μετατοπίσεων σε επίπεδο πλατφορμών που λαμβάνουν χώρα στο τεχνολογικό οικοσύστημα, οι οποίες με πολλούς τρόπους έχουν ήδη αλλάξει τη ζωή μας. Οι μηχανές φθάνουν, και μερικές φορές υπερβαίνουν, την ανθρώπινη απόδοση. Παρόλο που αυτό θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την οικονομία και την κοινωνία, έχει επίσης τη δυνατότητα να διαταράξει εκατομμύρια ζωές και προκαλεί συζητήσεις σχετικά με το πώς θα μοιάζει το μέλλον – ανθρωπιστικό ή ρομποτικό.

Οι ανθρωπιστικές σπουδές μπορούν να παίξουν ζωτικό ρόλο για να αντιμετωπίσουμε δημιουργικά αυτό το μέλλον, και πολλά άλλα ηθικά και κοινωνικά ζητήματα. Είναι δική μας ευθύνη να διαμορφώσουμε την κοινωνία μας με τρόπο που να μην αποκλείει κανέναν και να προσαρμόζεται στις αλλαγές. Τα ποικίλα γνωστικά αντικείμενα που περιλαμβάνονται στις ανθρωπιστικές σπουδές μάς βοηθούν να στοχαστούμε κριτικά πάνω στις επιπτώσεις και τις ευκαιρίες της τεχνολογίας που προωθεί η κοινωνία μας.

Η συγγραφή κώδικα, τώρα, μου επιτρέπει να είμαι περισσότερο δομημένος ως προς τη σκέψη μου. Με αναγκάζει επίσης να κάνω διασυνδέσεις μεταξύ διαφορετικών εννοιών, κάτι που είναι σημαντικό αν ασχολούμαι με την τέχνη ή την πολιτική. Από την άλλη πλευρά, η αγάπη μου για την τέχνη με κάνει να σκέφτομαι την ομορφιά και το σχεδιασμό, τα οποία είναι κρίσιμα συστατικά της εμπειρίας του χρήστη στα προϊόντα τεχνολογίας.

Η ίδρυση του eBay είναι μια κλασική μελέτη περίπτωσης για τη συνύπαρξη αυτών των στοιχείων. Σίγουρα, απαιτήθηκε η εξειδικευμένη γνώση προγραμματισμού για να υλοποιηθεί το όραμα του ιδρυτή μας, Pierre Omidyar, για τη σύνδεση αγοραστών και πωλητών σε όλο τον κόσμο. Όμως, κάθε γραμμή κώδικα ήταν επικεντρωμένη επίσης στην διασύνδεση αγνώστων ανθρώπων με πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Η εκμάθηση της προσαρμογής στον πραγματικό κόσμο δεν είναι ένα καθήκον που μπορεί να επιτελεστεί μέσω της συγγραφής κώδικα. Αντιθέτως, είναι μια δεξιότητα που τρέφεται με ενσυναίσθηση, κριτική σκέψη και δημιουργικότητα. Οι μηχανικοί είναι δημιουργικοί, αλλά συνήθως είναι το πάθος τους πέρα από τα «1» και τα «0» που εμπνέει τις πιο επιδραστικές τεχνολογίες. Οι ηγέτες των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν την ευθύνη να προσφέρουν τον σωστό συνδυασμό ανθρωπιστικών σπουδών, τεχνών, θετικών επιστημών και τεχνολογίας στους σπουδαστές, είτε αυτοί είναι μελλοντικοί μηχανικοί, είτε μελλοντικοί ποιητές.

Ένας από τους κύριους λόγους που άφησα τη Νέα Υόρκη για τη Σίλικον Βάλεϊ είναι επειδή η «Κοιλάδα» είναι ένα μέρος όπου ολόκληρη η κουλτούρα τροφοδοτεί τη δημιουργία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εξαιρετικές εταιρείες και προϊόντα δημιουργούνται από 20χρονα που λένε: «Αφήστε με μόνο. Έχω μια απίστευτη ιδέα και θα αλλάξω τον κόσμο». Συχνά τα καταφέρνουν.

Είναι επίσης ένα μέρος που μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτο. Και θα χρειαστεί φιλόσοφους, καλλιτέχνες, μαθηματικούς και τεχνολόγους, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην τοποθέτηση των «προστατευτικών κιγκλιδωμάτων» στην ανατρεπτική τεχνολογία του μέλλοντος.

Οι τεχνολόγοι θα ορίσουν την τροχιά στο μέλλον, αλλά οι καλλιτέχνες θα καταστήσουν χρήσιμο το ταξίδι. Όταν αξιοποιούμε τη δημιουργικότητα και των δύο, χτίζουμε καταπληκτικά πράγματα.

* Ο Devin Wenig είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του eBay.