Ο Christian Boltanski στη Στέγη: Ματιές μέσα από τα μάτια

Ο Christian Boltanski στη Στέγη: Ματιές μέσα από τα μάτια

Ο Γάλλος εικαστικός δημιούργησε ένα έργο με επίκεντρο τα βλέμματα και τους χτύπους της καρδιάς των Αθηναίων.

Της Τέτας Καραμπίνη

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών υποδέχτηκε την Δευτέρα τον Γάλλο γλύπτη, φωτογράφο, ζωγράφο και κινηματογραφιστή, Christian Boltanski. Ο εβραϊκής καταγωγής εικαστικός καταπιάνεται με τις γνώριμες θεματικές του: τη μνήμη, το εφήμερο και το θάνατο.

Τη δεκαετία του ’70, ο εικαστικός ξεκίνησε να χρησιμοποιεί κυρίως τη φωτογραφία ως εκφραστικό μέσο για τη διερεύνηση της συνείδησης και της μνήμης, ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε με το κολάζ από κομμάτια φωτογραφιών με θέμα τη φύση και την κοινοτοπία στην καθημερινή ζωή, προκειμένου να αντικατοπτρίσει τη συλλογική αισθητική του σύγχρονου πολιτισμού με στερεοτυπικό τρόπο.

Ο Boltanski είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος απέναντι στις κτηνωδίες του 20ού αιώνα και παράλληλα έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 150 εκθέσεις στο παγκόσμιο εικαστικό χώρο και του έχει απονεμηθεί μεταξύ άλλων το ιαπωνικό βραβείο Praemium Imperiale.

Ο ουμανιστής εικαστικός, κουβαλώντας μέσα του τα αντικρουόμενα στοιχεία εβραϊσμού αλλά και καθολικισμού, προασπίζεται το δικαίωμα στην ελευθερία κάθε ανθρώπινου όντος, ανεξάρτητα από την καταγωγή και το θρήσκευμα του ή την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκει.

Ο Christian Boltanski δημιούργησε ένα έργο, ειδικά σχεδιασμένο για τον εκθεσιακό χώρο «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», έχοντας ως βασικό συστατικό το βλέμμα των Αθηναίων. Δώδεκα Αθηναίοι -νέοι, παιδιά και ηλικιωμένοι- ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και παραχώρησαν τις φωτογραφίες από τις ταυτότητες τους για τη δημιουργία ενός in situ, έργου.

Διαβάστε ακόμη: Ο «θρύλος» Boltanski στη Στέγη

Ο εικαστικός απομόνωσε τα βλέμματα τους και τα τύπωσε σε υφάσματα μεγάλων διαστάσεων, τα οποία τοποθετήθηκαν ώστε να αλληλοκοιτάζονται οι συμμετέχοντες, αλλά εν τέλει να κοιτάνε τους θεατές.

Με όπλα τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που περισυλλέγει ως κειμήλια ανθρώπων που δε γνωρίζει προσωπικά, μας παροτρύνει να κοιτάξουμε πρώτα τον εαυτό μας, υστέρα τη πόλη μας και στο επόμενο βήμα να αντικρίσουμε τη κατάσταση την οποία βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα – έτσι όπως αντικατοπτρίζεται στα μάτια τους.

Παράλληλα καλεί τον επισκέπτη να συμμετάσχει ενεργά, καταγράφοντας σε πραγματικό χρόνο το χτύπο της καρδιάς του σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανό τόσο το βιολογικό όσο και το ψυχικό αποτύπωμά του.

Οι χτύποι, αυτοί, της καρδιάς καταγράφονται σε ψηφιακή μορφή – CD, το οποίο μπορούν οι θεατές να πάρουν μαζί τους φεύγοντας.

Ο ίδιος έχει πει: «Η φωτογραφία αντικαθιστά τη μνήμη. Όταν κάποιος πεθαίνει, μετά από λίγο διάστημα δεν μπορείς να τον οπτικοποιήσεις πια, οπότε τον θυμάσαι μόνο μέσα από τις εικόνες του».

Η έκθεση «Βλέμματα», σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και Διευθύντριας Εικαστικών της Στέγης, Μαριλένας Β. Καρρά, θα διαρκέσει από τις 8 Οκτωβρίου 2013 έως και τις 12 Ιανουαρίου 2014.

Εκθεσιακός χώρος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης»

Μέρες και ώρες λειτουργίας: καθημερινά, από τις 12:00 – 21:00

Εισιτήρια: 6€ | Μειωμένο: 4€