Ο διευθύνων σύμβουλος της PMI ζητά την απαγόρευση των τσιγάρων εντός των επόμενων δέκα ετών

Ο διευθύνων σύμβουλος της PMI ζητά την απαγόρευση των τσιγάρων εντός των επόμενων δέκα ετών
Cigarette HOUIN / BSIP (Photo by HOUIN / BSIP / BSIP via AFP) Photo: AFP

του Chris Morris

Ο Jacek Olczak, διευθύνων σύμβουλος της καπνοβιομηχανίας Philip Morris International, γυρίζει την πλάτη του στο πιο κερδοφόρο προϊόν της εταιρείας.

Σε συνέντευξή του στη Daily Mail, ο Olczak είπε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να απαγορεύσει τα τσιγάρα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, προσθέτοντας ότι «όσο πιο γρήγορα συμβεί, τόσο το καλύτερο για όλους».

Λέγοντας ότι η εταιρεία θα μπορούσε «να φανταστεί έναν κόσμο χωρίς τσιγάρα», ο Olczak δήλωσε ότι η εστίαση της Philip Morris τον τελευταίο καιρό ήταν στις εναλλακτικές λύσεις χωρίς καπνό. Η εταιρεία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα σχέδια να αγοράσει τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία Vectura Group έναντι 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων – μια ανακοίνωση που συνάντησε αντιρρήσεις από ορισμένους βουλευτές καθώς και ομάδες κατά του καπνίσματος.

Η κίνηση θα μπορούσε να σημαίνει το τέλος της μάρκας Marlboro στην Αγγλία.

«Η πρώτη επιλογή για τους καταναλωτές είναι να σταματήσουν το κάπνισμα», είπε. «Αλλά αν δεν το κάνουν, η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι να τους αφήσουμε να στραφούν στις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις».

Η δήλωση του Olczak δεν είναι ακριβώς απρόσμενη. Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για να «απαλλάξει τη χώρα από τον καπνό» έως το 2030.

Η Philip Morris δεν εγκαταλείπει την κερδοφόρα αγορά καπνίσματος. Αντίθετα, η εταιρεία προωθεί ηλεκτρονικά τσιγάρα και παρόμοιες συσκευές, οι οποίες δεν προκαλούν παθητικό κάπνισμα, μια από τις πολλές μεγάλες ανησυχίες σχετικά με τα παραδοσιακά τσιγάρα.

Η Philip Morris International δεν πουλά ούτε εμπορεύεται τσιγάρα στις ΗΠΑ. Η Altria, μια ξεχωριστή εταιρεία που αποσπάστηκε από τη μητρική το 2008, εμπορεύεται τα Marlboro (και άλλες μάρκες) στις ΗΠΑ.

Πηγή: Fortune.com