Ο… δρόμος για πιο προσιτά EV περνά από την Ευρώπη – Εργοστάσιο από Stellantis και CATL για κατασκευή φθηνότερων μπαταριών

Ο… δρόμος για πιο προσιτά EV περνά από την Ευρώπη – Εργοστάσιο από Stellantis και CATL για κατασκευή φθηνότερων μπαταριών
Stellantis logo displayed on a phone screen is seen with some of the company brands logos displayed in the background in this illustration photo taken in Krakow, Poland on December 7, 2021 (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η αυτοκινητοβιομηχανία συνεχίζει την πορεία της προς τον εξηλεκτρισμό.

Η Stellantis δήλωσε την Τρίτη ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων με την κινεζική CATL στην Ευρώπη, το τέταρτο στην περιοχή, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία επιδιώκει να κατασκευάσει φθηνότερες μπαταρίες και εν τέλει πιο προσιτά EV, σύμφωνα με το Reuters.

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν μια προκαταρκτική συμφωνία για την προμήθεια κυψελών και μονάδων μπαταρίας φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) για την παραγωγή EV της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη και δήλωσαν ότι εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν μια κοινοπραξία 50-50 στην περιοχή.

Ο Maxime Picat, επικεφαλής αγορών και εφοδιαστικής αλυσίδας της Stellantis παγκοσμίως, δήλωσε ότι το σχέδιο κοινής επιχείρησης με την CATL αποσκοπούσε στην κατασκευή ενός νέου gigafactory στην Ευρώπη για την κατασκευή μπαταριών LFP, οι οποίες είναι φθηνότερες στην παραγωγή, αλλά και λιγότερο ισχυρές σε σύγκριση με τις μπαταρίες νικελίου-μαγγανίου-κοβαλτίου (NMC), την άλλη τρέχουσα κύρια τεχνολογία.

Οι συζητήσεις με την CATL βρίσκονται σε εξέλιξη και χρειάζονταν μερικοί μήνες ακόμη για να οριστικοποιηθεί, δήλωσε ο Picat, αρνούμενος να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την πιθανή τοποθεσία της νέας εγκατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για την τελευταία επένδυση της CATL στην περιοχή, καθώς επεκτείνεται εκτός της εγχώριας αγοράς της.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης διοχετεύουν δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή εγχώριων εργοστασίων παραγωγής μπαταριών , ώστε να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Ασία. Ταυτόχρονα, κινεζικοί κατασκευαστές μπαταριών όπως η CATL κατασκευάζουν εργοστάσια στην Ευρώπη για τα ευρωπαϊκά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ο Picat δήλωσε παράλληλα, ότι οι συμφωνίες με την CATL θα συμπληρώσουν τη στρατηγική εξηλεκτρισμού του ομίλου, με τις μπαταρίες LFP να συμβάλλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής στην Ευρώπη, διατηρώντας παράλληλα την παραγωγή μπαταριών NMC για πιο ακριβά αυτοκίνητα.

«Σίγουρα αυτό στο οποίο στοχεύουμε είναι να αναπτύξουμε αυτές τις μπαταρίες LFP σε πολλαπλά τμήματα, επειδή η προσιτή τιμή είναι απαραίτητη σε πολλά διαφορετικά τμήματα, είτε πρόκειται για επιβατικά οχήματα είτε ενδεχομένως για εμπορικά οχήματα», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: