Ο Ερντογάν κάνει την έκπληξη: Αποδέχεται τον υψηλότερο πληθωρισμό και τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων

Ο Ερντογάν κάνει την έκπληξη: Αποδέχεται τον υψηλότερο πληθωρισμό και τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων
Photo: AFP
Σε δυσθεόρατα ύψη ο πληθωρισμό της διετίας στην Τουρκία.

Υψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη προβλέπει η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία για το 2023 και το 2024, με την Άγκυρα να αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για την πορεία των βασικών οικονομικών δεικτών.

Κατά την παρουσίαση του νέου μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης την Τετάρτη, αναφέρθηκε πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα διαμορφωθεί στο 65% εντός του 2023 και στο 33% στο τέλος του 2024. Στις προηγούμενες εκτιμήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, το φθινόπωρο του 2022, προβλεπόταν πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 24,9% και το 13,8% αντίστοιχα.

Για το ΑΕΠ, η Άγκυρα αναμένει ανάπτυξη 4,4% για το 2023 και 4% για το 2024, έναντι προβλέψεων για ανάπτυξη 5% και 5,5% αντίστοιχα πέρσι.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να διαμορφωθεί στα 42,5 δισ. δολάρια το 2023 και στα 34,7 δισ. δολάρια το 2024.

Η οικονομική αναστροφή

Όπως σημειώνει το Reuters, οι προβλέψεις της Άγκυρας θεωρούνται σημαντικές για την οικονομική «στροφή» του Ερντογάν, που ξεκίνησε τον Ιούνιο όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας όρισε νέο υπουργό Οικονομικών, τον Μεχμέλ Σιμσέκ, και νέα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν. Από τότε, η κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της, φτάνοντας στο 25% από 8% που ήταν στην αρχή του καλοκαιριού.

Ο Ερντογάν ανέφερε κατά την ομιλία του πως «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη “σφιχτή” νομισματική πολιτική, θα μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφια επίπεδα και θα βελτιώσουμε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».

Παράλληλα, τόνισε πως «σίγουρα δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη».

Το Reuters υποστηρίζει πως οι δηλώσεις του Ερντογάν συνιστούν μια ρητορική αλλαγή για τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος για χρόνια ήταν αντίθετος στα υψηλά επιτόκια, ενώ στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει εαυτόν ως «εχθρός» των αυξήσεων των επιτοκίων.

Σημειώνεται πως από την επανεκλογή του Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας, η λίρα έχει απωλέσει το 25% της αξίας της στην αγορά συναλλάγματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com