Ο καλύτερος e-reader γίνεται ακόμα καλύτερος

Ο καλύτερος e-reader γίνεται ακόμα καλύτερος

Αρκεί να περάσεις λίγο χρόνο με το τελευταίο μοντέλο Kindle Paperwhite της Amazon για να καταλάβεις ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που σου αρέσουν στη συγκεκριμένη συσκευή.

του Τζέι Πι Μανγκαλιντάν

Η πρώτη εντύπωση είναι ότι ο καλύτερος e-reader πρόκειται να γίνει ακόμα καλύτερος. Η Amazon ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέου μοντέλου Paperwhite, το οποίο θα είναι διαθέσιμο για προ-παραγγελία αυτή την εβδομάδα και θα μπορεί να σταλεί στον αγοραστή στα τέλη Σεπτεμβρίου. Θα κυκλοφορήσει σε τρεις εκδοχές: των 119 δολαρίων με διαφημίσεις, των 139 δολαρίων χωρίς διαφημίσεις, και των 189 δολαρίων χωρίς διαφημίσεις και με ενσωματωμένη δυνατότητα σύνδεσης 3G.

Παρά τη μάλλον οικεία φιγούρα του, το φετινό μοντέλο έχει ενσωματωμένες κάποιες αξιοσημείωτες βελτιώσεις. Ο επεξεργαστής Α9 στο 1 GHz υπόσχεται μία κατά 25% ταχύτερη απόδοση, η οθόνη προσφέρει υψηλότερο κοντράστ, ευκρινέστερο κείμενο και μία πιο διαδραστική εμπειρία αφής, ενώ ο νέος φωτισμός οθόνης πρόκειται – σύμφωνα με την Amazon – να επιλύσει τα όποια προβλήματα φωτισμού είχαν αντιμετωπίσει κάποιοι αναγνώστες πέρυσι. Και η συσκευή είναι και ελαφρύτερη, στις 7,3 ουγγιές έναντι 7,5 που ζύγιζε το αρχικό μοντέλο. Η διάρκεια της μπαταρίας και ο αποθηκευτικός χώρος παραμένουν ίδια: δύο μήνες χωρίς φόρτιση και 2 gigabytes που χωράνε έως και 1.100 e-books.

Διαβάστε ακόμη: Οι εφημερίδες δεν πεθαίνουν και ο Τζεφ Μπέζος δεν είναι τρελός

«Έχουμε θέσει ως στόχο δεκαετίας να κατασκευάσουμε την τέλεια συσκευή ανάγνωσης», λέει στο Fortune ο Ντέιβ Λιμπ, αντιπρόεδρος της Kindle. Και δεν κάνει πλάκα. Για να βρουν τον ιδανικό φωτισμό κειμένου, πειραματίστηκαν με 25 διαφορετικούς τρόπους φωτισμού.

Η Amazon προτίθεται να κυκλοφορήσει και κάποια νέα στοιχεία λογισμικού, όπως η προεπισκόπηση σελίδας και ο scrubber για ευκολότερη πλοήγηση μέσα σε e-books, στοιχεία τα οποία θα περιλαμβάνονται στο νέο Paperwhite από την πρώτη μέρα. Σύντομα, θα ακολουθήσουν και δύο νέες λειτουργίες: ο γονικός έλεγχος και η ενσωμάτωση της ιστοσελίδας κοινωνικής ανάγνωσης Googlereads. Η τελευταία αναβάθμιση θα αποδειχθεί μάλλον ιδιαίτερα δημοφιλής, εφόσον επιτρέπει στο χρήστη να υποβάλλει και να διαβάζει βιβλιοκριτικές, καθώς και να βλέπει τι διαβάζουν οι φίλοι του στα Kindles τους. Για την Amazon, οι επιπλέον κοινωνικές λειτουργίες θα μεταφραστούν σε υψηλότερες πωλήσεις e-book, και άρα και σε περισσότερα έσοδα. (Ιστορικά, οι συσκευές της Kindle πωλούνται σε τιμή κόστους).

Διαβάστε επίσης: Μετά το Google Reader, τί;

Βεβαίως, η εξέλιξη αυτών των λειτουργιών εξαρτάται από το πώς θα τις χρησιμοποιήσουν οι αναγνώστες. Ο Λιμπ τονίζει: «Βρισκόμαστε ακόμα στην πρώτη μέρα. Νομίζω ότι έχουμε κάνει μία εξαιρετική εκκίνηση, αλλά δεν παύει να βρισκόμαστε εκεί• στην εκκίνηση».