«Ο Κάμερον είναι ο Ρούνεϊ της Ευρώπης»

«Ο Κάμερον είναι ο Ρούνεϊ της Ευρώπης»

O βρετανικός τύπος ανησυχεί: Μπορεί η Βρετανία να εγκαταλείψει την Ε.Ε.;

H Μεγάλη Βρετανία φέρεται έτοιμη να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αποτυχία του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να εμποδίσει την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτιμά σήμερα ο βρετανικός τύπος. Ο Κάμερον έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για το μέλλον τα Βρετανίας στην ΕΕ το 2017, αν επανεκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

«Ένα βήμα ακόμη προς την έξοδο της Ευρώπης», γράφει σήμερα η συντηρητική Daily Telegraph.

Η Daily Mail, που διατηρεί μια επιφυλακτική στάση απέναντι στην ΕΕ, αναφέρει ότι «Ο χαμένος Κάμερον είναι ο Ρούνεϊ της Ευρώπης», κάνοντας μια αναφορά στον ποδοσφαιριστή Γουέιν Ρούνει ο οποίος συμμετείχε στην εθνική ομάδας της Αγγλίας που αποκλείστηκε στην πρώτη φάση του φωτεινού Μουντιάλ.

Η εφημερίδα The Times αναφέρει στην πρώτη σελίδα της: «Η Βρετανία κοντά στην έξοδο της ΕΕ». Όμως η εφημερίδα εκτιμά ότι η χώρα θα έχει καλύτερη τύχη σε μια «εξαιρετική απομόνωση» και προσθέτει ότι ο βρετανός πρωθυπουργός «ενίσχυσε τη θέση της Βρετανίας διατηρώντας μια ισχυρή αντιπολίτευση» και αύξησε τις πιθανότητές του να κερδίσει τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η φιλοευρωπαϊκή Independent κάνει λόγο για «μια ήττα, μια καταστροφή». «Αυτή η εξαιρετική απομόνωση δεν είναι ο τρόπος να συγκεντρωθούν επιχειρήματα υπέρ της ΕΕ», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Ο Guardian επισημαίνει επίσης ότι «η Βρετανία βρίσκεται κοντά σε μια έξοδο από την ΕΕ μετά την εκλογή του Γιούνκερ», ενώ η Sun γράφει «Καμ, είμαστε σε πόλεμο με την ΕΕ».

Τέλος, οι Financial Times αναλύουν αυτό που χαρακτηρίζουν «μια ιστορική αλλαγή εξουσίας στην ΕΕ» και «μια επικίνδυνη στιγμή για τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρώπη».

«Ταπεινώθηκε ο Κάμερον»
Οι πολιτικοί αντίπαλοι του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασαν σήμερα την εκτίμηση ότι ο ηγέτης των Συντηρητικών «ταπεινώθηκε» εξαιτίας της αποτυχίας του να εμποδίσει το διορισμό του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Έπειτα από εβδομάδες μεγαλοστομιών και αερολογιών εκ μέρους του Ντέιβιντ Κάμερον, αυτό αποτελεί μια ολοκληρωτική ταπείνωση» δήλωσε ο Εντ Μίλιμπαντ, ο επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Σκάι Νιους.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, ο οποίος είχε επίσης αντιταχθεί στην υποψηφιότητα του Γιούνκερ, άσκησε κριτική στο Βρετανό πρωθυπουργό ότι αντί να «οικοδομήσει συμμαχίες στην Ευρώπη» τις «έκαψε». «Ο λόγος είναι ότι (οι Ευρωπαίοι) πιστεύουν ότι εκείνος δεν ενεργεί παρά μόνο βάσει των (ευρωσκεπτικιστών) βουλευτών του στρατοπέδου του» εξήγησε ο Μίλιμπαντ.

«Για αυτόν τον λόγο απέτυχε, και είναι το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας που βγήκε χαμένο εξαιτίας αυτής της απόφασης», κατήγγειλε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης. «Αυτό υπογραμμίζει την αναγκαιότητα μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής που θα στηρίζεται σε ευρύτερες συμμαχίες στο πλαίσιο του εθνικού συμφέροντος», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο πρόεδρος του ευρωφοβικού Ukip – ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών του Μαΐου –, έκρινε επίσης ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον «εξευτελίστηκε σήμερα και το χειρότερο, φαίνεται πολύ απομονωμένος». «Είναι ένα πράγμα να λέτε ότι θα σηκωθείτε για να δώσετε μάχη, αλλά αν χάσετε, αυτό μάλλον δεν θα σας κάνει και πολύ καλό», ειρωνεύτηκε ο λαϊκιστής ηγέτης, στις δηλώσεις που έκανε στο Sky News πριν από την επιλογή του Γιούνκερ.

«Όλοι τα χαρτιά που είχε ο Κάμερον στο χέρι του έχουν παιχθεί και χαθεί σε μια μάταιη μάχη και ήταν χαμένα εκ των προτέρων» υποστήριξε, ενώ προσέθεσε ότι η «επαναδιαπραγμάτευση» των συνθηκών στις οποίες έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός «φαίνεται τώρα ελάχιστα πιθανή».

Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Η χαμένη μάχη του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον εναντίον της υποψηφιότητας του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυξάνει τον κίνδυνο οι Βρετανοί να αποφασίσουν να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός τους δεν καταφέρει να ολοκληρώσει με επιτυχία την προσπάθειά του για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, υπογραμμίζουν οι αναλυτές. Περίπου το 43% των ψηφοφόρων εκτιμούν επίσης ότι ο Κάμερον είχε δίκιο που προσπαθούσε να αποτρέψει την υποψηφιότητά του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και μόνο το 13% διαφωνούσε με τη στάση του, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Financial Times/Populus που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

«Το επεισόδιο με τον Γιούνκερ είναι ξεκάθαρα μια σημαντική ήττα για τον Ντέιβιντ Κάμερον και αν δεν υπάρξει κάποια διόρθωση, αυξάνει τον κίνδυνο μιας Brexit (εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ)», εκτιμά ο Ματς Πέρσον διευθυντής του ινστιτούτου Open Europe στο Λονδίνο. Και ο βρετανικός Τύπος υπογράμμισε σήμερα τον κίνδυνο αυτό. «Παρόλα αυτά, δεν έχει τελειώσει το θέμα όσον αφορά την επίτευξη μεταρρυθμίσεων» στην ΕΕ, προειδοποιεί ο Πέρσον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ύπαρξη ενός αυξημένου κινδύνου αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει τους ευρωπαίους ηγέτες να συνταχθούν με τον Κάμερον, ο οποίος τώρα πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές του να εξηγήσει τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί να γίνουν στην Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη: 

Κάμερον: «Μαύρη μέρα για την Ευρώπη»

Πήρε το «χρίσμα» για την προεδρία της Κομισιόν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Σαμαράς: O Γιούνκερ είναι η καλύτερη επιλογή για την Ευρώπη