O Καναδός που λατρεύει τις έξυπνες επενδύσεις μπαίνει στην Eurobank

O Καναδός που λατρεύει τις έξυπνες επενδύσεις μπαίνει στην Eurobank

O Πρεμ Γουάτσα, μέσω της Fairfax Financial Holdings, ποντάρει στην ελληνική ανάκαμψη.

Μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου αναμένονται οι ανακοινώσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Eurobank, για τη συμμετοχή ξένων επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες ένας από αυτούς θα είναι ο γνωστός πλέον για τις τοποθετήσεις του στην ελληνική οικονομία, Πρεμ Γουάτσα.

Από τότε που ανέλαβε τη Fairfax, το 1985, ο Γουάτσα έχει γίνει γνωστός για τις έξυπνες επενδύσεις ποντάροντας στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ακινήτων και εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη από αυτήν.  Σε διεθνές επίπεδο η Fairfax επένδυσε το 2013 στην BlackBerry, στην ινδική Thomas Cook και στην Τράπεζα της Ιρλανδίας , ενώ την περασμένη χρονιά τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας έφτασαν τα 36 δισ. δολάρια, με τα έσοδά της να ανέρχονται σε 6 δισ. δολάρια και τα καθαρά της κέρδη σε 573 εκατ. δολάρια.

Ο ίδιος ο Γουάτσα έχει εκφραστεί δημοσίως με ιδιαιτέρως θετικά σχόλια για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση και επισκέφθηκε την Ελλάδα το 2012, ενώ συμμετείχε σε δείπνα με γνωστούς Έλληνες επιχειρηματίες. «Υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα και να πιστεύουμε ότι η χώρα κάνει μεγάλη πρόοδο στην προσπάθεια αντιμετώπισης των σοβαρών θεμάτων της οικονομίας, ενθαρρύνοντας παράλληλα τους ξένους επενδυτές και δημιουργώντας ένα θετικό momentum που θα δώσει ώθηση στην εργασία και στην ανάπτυξη υποδομών» ανέφερε κατά την είσοδό του στο μετοχικό κεφάλαιο της Μυτιληναίος.

Οι κινήσεις της Fairfax στην Ελλάδα
Ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής Fairfax Financial Holdings, με έδρα το Τορόντο, έχει ήδη εξαγοράσει την Praktiker Hellas, ποσοστό της Eurobank Properties, ενώ διατηρεί στρατηγική συμμαχία με τη «Μυτιληναίος».

Συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2012 απέκτησε το 19% της Eurobank Properties επενδύοντας πάνω από 50 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια επένδυσε επιπλέον 164 εκατ. ευρώ στη Eurobank Properties μέσω αύξησης κεφαλαίου και έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας με 42%.

Στην πορεία εξαγόρασε το 5,02% του ομίλου Μυτιληναίου αντί 25 εκατ. ευρώ, έχει εκδηλώσει ήδη την πρόθεσή του να επενδύσει 1 δισ. ευρώ στην επικείμενη αύξηση της Eurobank .

Τελευταία κίνηση του ήταν η αγορά των Praktiker Hellas.

Διαβάστε ακόμη: 

Eurobank: Πράσινο φως για ΑΜΚ 2,863 δισ. ευρώ

Τι ενώνει την Eurobank με την Blackberry και τον Μυτιληναίο;

H νέα εποχή των Praktiker στην Ελλάδα