O Μαρκ Ζούκερμπεργκ θα προσπαθήσει να μας πείσει για την τεχνητή νοημοσύνη

O Μαρκ Ζούκερμπεργκ θα προσπαθήσει να μας πείσει για την τεχνητή νοημοσύνη

Η περίπλοκη σχέση του Facebook με την τεχνητή νοημοσύνη και τις πλαστές ειδήσεις.

του Τζόναθαν Βάνιαν

Το Facebook θέλει να ενημερώσει το κοινό σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη ως μέρος μιας προσπάθειας να καταστεί η συχνά παρεξηγημένη τεχνολογία λιγότερο μυστηριώδης (και απειλητική) από όσο μπορεί να φαίνεται σήμερα.

Ο γίγαντας της κοινωνικής δικτύωσης ξεκινάει μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων που περιλαμβάνει βίντεο και κείμενα τα οποία προορίζονται για να ενημερώσουν τους ανθρώπους για συγκεκριμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης όπως η βαθιά μάθηση, τις οποίες εταιρείες όπως το Facebook και η Google έχουν χρησιμοποιήσει για να εκπαιδεύσουν τους υπολογιστές να αναγνωρίζουν τα αντικείμενα σε εικόνες.

Ο στόχος είναι να «απομυθοποιηθεί» η ΤΝ στο ευρύ κοινό και «να πούμε στους ανθρώπους ότι δεν είναι μαγεία, ούτε είναι ο Terminator», ανέφερε ο επικεφαλής έρευνας ΤΝ του Facebook Γιάν Λεκάν σε μια πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. Το Facebook ελπίζει επίσης να παρακινήσει το ενδιαφέρον για την τεχνολογία, ώστε οι νεότερες γενιές να ασχοληθούν με το αντικείμενο.

Η συγκυρία της εκστρατείας πάνω στην ΤΝ γίνεται μετά από την κριτική που ασκήθηκε στην εταιρεία για το ρόλο της στην διάδοση ψευδών πληροφοριών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2016. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το Facebook θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την εξάπλωση πλαστών ειδήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του σχετικά με την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι κατασκευασμένες ειδήσεις – όπως π.χ. μια πρόσφατη ιστορία που υποστήριζε ότι ο Πάπας υποστήριζε τον Τραμπ – θεωρήθηκαν από ορισμένους πολιτικούς αναλυτές ότι είχαν συμβολή στην εκλογική του νίκη.

Επιπλέον, οι επικριτές είπαν ότι η ελεγχόμενη μέσω αλγορίθμου ροή ειδήσεων του Facebook δημιουργεί κενά ενημέρωσης. Οι επικριτές λένε ότι οι αλγόριθμοι του κοινωνικού δικτύου – προσαρμοσμένοι για να στέλνουν στους χρήστες ειδήσεις και πληροφορίες που θα ήθελαν, με βάση τις πεποιθήσεις και τις συνήθειες τους – μπορεί να οδηγήσουν σε μια λιγότερο ενημερωμένη κοινωνία στην οποία οι αντίθετες γνώμες ή ιδέες εύκολα θα αγνοούνται – και μπορεί να μην γίνονται καν αντιληπτές.

Οι ισχυρισμοί γίνονται αφότου ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ κατέστησε την τεχνητή νοημοσύνη μία από τις βασικές τεχνολογίες για τη βελτίωση του κοινωνικού δικτύου. Κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου προγραμματιστών του Facebook τον Απρίλιο, για παράδειγμα, ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι η εταιρεία ήθελε να ενσωματώσει τελικά μια τεχνολογία βαθειάς μάθησης για αναγνώριση εικόνας στη ροή ειδήσεων. Αν και ο Ζούκερμπεργκ δεν έδωσε λεπτομέρειες, η γενική ιδέα ήταν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να επιτρέπει στους χρήστες του Facebook να έχουν πρόσβαση στις ειδήσεις που περιέχουν τις φωτογραφίες που αντιστοιχούν στις συγκεκριμένες προτιμήσεις τους.