O Ματέο Ρέντσι έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Λέτα

O Ματέο Ρέντσι έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Λέτα

Ο 39χρονος «υπερφιλόδοξος» πολιτικός, που δεν έχει διατελέσει ποτέ υπουργός ή βουλευτής, θέλει να δώσει νέα πνοή στην ιταλική κυβέρνηση. 

Σε παραίτηση εξαναγκάστηκε την Πέμπτη ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, μετά την υπερψήφιση από τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος της πρότασης του Ματέο Ρέντσι για «μια νέα αρχή» με επικεφαλής τον ίδιο. Όπως ανακοίνωσε ο 47χρονος Λέτα , θα προεδρεύσει σήμερα της τελευταίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, προτού υποβάλει την παραίτησή του το απόγευμα στον πρόεδρο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο. Ως λόγο της αποχώρησής του ανέφερε τη συντριπτική πλειοψηφία με την οποία εγκρίθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του κόμματος η πρόταση του Ρέντσι.

Συγκεκριμένα οι ψήφοι υπέρ της αλλαγής κυβέρνησης έφθασαν τις 136, αντί 16 κατά. «Δεν θα διχάσω το Δημοκρατικό Κόμμα. Ποτέ δεν μου άρεσαν οι μονομαχίες», δήλωσε αμέσως μετά ο Λέτα στην επιστολή που διαβάστηκε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας. Το κόμμα ευχαρίστησε τον Λέτα για το «θετικό έργο» του, ζητώντας παράλληλα να ξεκινήσει «μια νέα φάση με μια νέα κυβέρνηση».

«Θα αλλάξουμε την Ιταλία»
Ο Ρέντσι κινήθηκε αποφασιστικά τον τελευταίο καιρό, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δεν προχωράει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. «Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι», είπε ο Ρέντσι κατά τη χθεσινή τοποθέτησή του. «Πρέπει να βρούμε τρόπο να βγούμε από το τέλμα με ριζοσπαστικό πρόγραμμα και βαθιές αλλαγές. Λένε ότι έχω υπέρμετρη φιλοδοξία. Λένε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα έχει υπέρμετρη φιλοδοξία. Δεν το διαψεύδω», είπε ο Ρέντσι. «Έχουμε τη φιλοδοξία να αλλάξουμε την Ιταλία». Ο Ρέντσι αναμένεται να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Ναπολιτάνο και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Διαβάστε ακόμη: Το αστέρι του Ματέο Ρέντσι

«Ο πολιτικός που δεν έχει διατελέσει ούτε βουλευτής ούτε υπουργός»
Οι σπασμοί της βαθιάς ιταλικής οικονομικής κρίσης οδηγούν στο τιμόνι της χώρας έναν 39χρονο τοπικό πολιτικό από τη Φλωρεντία, ο οποίος δεν έχει διατελέσει ποτέ υπουργός ή βουλευτής. «Ο Ρέντσι είναι ο σωστός άνθρωπος για τις διαρθρωτικές αλλαγές», αποφάνθηκε αναλυτής της βρετανικής τράπεζας RBS. «Συζητάμε για το πλαίσιο της πολιτικής, αλλά ποιο είναι το περιεχόμενό της;» ρώτησε χθες τους συνέδρους ο επικεφαλής των εσωκομματικών αντιπάλων του Ρέντσι, Τζάνι Κούπερλο. Ο Κούπερλο ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις για το τι σκοπεύει να πράξει ο Ρέντσι όταν διαβεί τις βαριές πόρτες του Παλάτσο Κίτζι.

Το πώς θα εκλάβουν οι ψηφοφόροι την άνοδο του Ρέντσι στην εξουσία με εσωκομματικές διεργασίες και όχι με εκλογές, είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Πάντως, ο πολιτικός κόσμος έδειξε να συσπειρώνεται γύρω από το πρόσωπο του Ρέντσι.

Διαβάστε: Παραιτείται ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα

Στήριξη από Αλφάνο
«Ο Ρέντσι έθεσε σαφή χρονικό ορίζοντα για τη θητεία της κυβέρνησής του το 2018. Θεωρώ ότι πρόκειται για κάτι θετικό», δήλωσε ο επικεφαλής της Νέας Κεντροδεξιάς, Αντζελίνο Αλφάνο, εκφράζοντας τη στήριξή του προς τον εκκολαπτόμενο πρωθυπουργό. «Η πρόταση του Ρέντσι απευθύνεται στις δυνάμεις που στήριξαν την κυβέρνηση Λέτα (δηλαδή και στη Νέα Κεντροδεξιά) και πρέπει να υιοθετήσει ως κύριες προτεραιότητες την οικονομική ανάκαμψη και τις θεσμικές αλλαγές», είπε ο Αλφάνο. Ο Αλφάνο είχε στηρίξει την κυβέρνηση Λέτα κατά την κρίσιμη στιγμή της επιχείρησης ανατροπής της από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Νιώθω την υποχρέωση να εκφραστώ (για τον Λέτα) με θερμότερο τρόπο από εκείνον που επέλεξαν οι εκπρόσωποι των Δημοκρατικών στη σημερινή τους συνεδρίαση», είπε ο Αλφάνο, τονίζοντας ότι ο ανατραπείς πρωθυπουργός «χάραζε πορεία πάντα εν μέσω τρικυμίας».

Τη στήριξή τους εξέφρασαν χθες και τα εναπομείναντα στελέχη της διασπασθείσας κεντρώας Επιλογής Πολιτών, του κόμματος του Μάριο Μόντι.