Ο μεγαλοεπενδυτής που ενδιαφέρεται για 41 επιχειρήσεις

Ο μεγαλοεπενδυτής που ενδιαφέρεται για 41 επιχειρήσεις

Ποιος είναι ο Μαρκ Μόμπιους που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και ποντάρει στην έξοδο μας στις αγορές. 

Οι κλάδοι των τραπεζών, του λιανεμπορίου, των καταναλωτικών αγαθών , των τυχερών παιγνίων, των ακινήτων, της ενέργειας και της τεχνολογίας έχουν μπει στο στόχαστρο του Μάρκ Μόμπιους.

Ο πρόεδρος της Templeton Emerging Markets Fund , «ένας από τους δέκα καλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων του 20ού αιώνα», βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκλημένος του private banking της Eurobank και εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικές οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι η τάση είναι θετική για τη χώρα μας.  Η εταιρεία του που εξετάζει 41 επιχειρήσεις, ανήκει στο επενδυτικό όμιλο Franklin Templeton Investments που είναι η πρώτη εταιρία αμοιβαίων κεφαλαίων σε διεθνές επίπεδο από άποψη μακροπροθέσμου υπό διαχείριση ενεργητικού που ανέρχεται σε 815 δισ. δολάρια, με ενεργούς λογαριασμούς μεριδιούχων άνω των 24 δισ. δολαρίων σε περισσότερες από 150 χώρες, 8.600 εργαζόμενους και γραφεία σε 35 χώρες.

Eurobank: «Δεν είναι αναγκαία νέα οριζόντια μέτρα»

Ο επικεφαλής της θεωρεί τις επενδύσεις στην Ελλάδα ως ασφαλείς και αποδοτικές, ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Αθήνας στις αγορές το 2014 το θεωρεί ρεαλιστικό με μόνη επιφύλαξη να συντρέξουν και κάποιες εκτός ευθύνης και ελέγχου της Αθήνας προϋποθέσεις που να ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ο Μάρκ Μόμπιους για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πρότεινε επιμήκυνση εκατό ετών και πολύ χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 1% που θα είναι στην πράξη «κούρεμα».  Σχετικά με το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο , υποστήριξε ότι ήταν προμελετημένη κλοπή και ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργηθεί προηγούμενο όπου ο καταθέτης να αντιμετωπίζεται ως επενδυτής.

Αναφερόμενος στην Γερμανία και την στρατηγική της στην ευρωζώνη πιστεύει πρώτον ότι το Βερολίνο έχει κάνει στην πράξη και κυρίως μέσω της ΕΚΤ ρεαλιστικά βήματα που αποκλίνουν από το Μάαστριχ και το Σύμφωνο σταθερότητας. Η Γερμανία δεν έχει εναλλακτική εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης επιλογή και αργά η γρήγορα θα έχει κάνει τα βήματα που θα την δεσμεύουν ανεπιστρεπτί στην περαιτέρω πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Τζέφρι Σακς: Ο «Ιντιάνα Τζόουνς» των οικονομικών μιλά για την Ελλάδα