O νέος συνεταίρος της Lamda για το project του Ελληνικού

O νέος συνεταίρος της Lamda για το project του Ελληνικού

H επενδυτική εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας, οι Κινέζοι και το Ελληνικό.

Την Πέμπτη η Lamda Development ανακοίνωσε ότι ο αγοραστής του πακέτου του 7,88% και μεγαλομέτοχος πλέον της θυγατρικής του ομίλου Λάτση είναι το hedge fund ΤPG- Axon Capital, σε μία συναλλαγή συνολικού ύψους 16,96 εκατ. ευρώ (ή 4,85 ευρώ ανά μετοχή).

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου (φωτογραφία) χαρακτήρισε την TPG «επενδυτική εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας που ανοίγει νέους ορίζοντες στη Lamda». O επενδυτής που αγόρασε μέσω της TPG-Axon Capital Management, το 7,88% των μετοχών της Lamda Development αντί 16,963 εκατ. ευρώ, είναι ο Dinakar Singh, πρώην partner της Goldman Sachs.

Ίδρυσε το δικό του hedge fund και έχει σήμερα 4 δισ. δολάρια σε υπό διαχείριση κεφάλαια. Η TPG-Axon Capital Management ιδρύθηκε από τον Singh το Φεβρουάριο του 2005, σε συνεργασία με τη γνωστή εταιρεία private equity, Texas Pacific Group. Εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ενώ διαθέτει γραφεία στο Χονγκ Κονγκ και το Τόκιο.

Η εταιρεία είναι γνωστή από το παρελθόν στην Ελλάδα καθώς το 2012 απέκτησε το 6,8% της Folli Follie έναντι 42,5 εκατ. ευρώ. Πωλητής ήταν η τράπεζα Πειραιώς, στην οποία είχε περιέλθει το 6,8% της Folli Follie μέσω της Αγροτικής Τράπεζας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον όμιλο Κουτσολιούτσου συμμετέχει και η κινεζική Fosun που έχει συμφωνήσει με τη Lamda να συμμετάσχει στο μεγάλο project του Ελληνικού:

Μάλιστα χθες με την έλευση του Κινέζου πρωθυπουργού, μπήκαν και οι υπογραφές μεταξύ Lamda και Fosun, με την κ. Μαριάννα Λάτση να υπογράφει για λογαριασμό του ελληνικού ομίλου.

Η ανακοίνωση της Lamda
Η εταιρεία LAMDA Development S.A. (η Εταιρεία) ανακοινώνει, σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν. 3556/2007 και Ν. 3340/2005 σε συνδυασμό με τις σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι την 19.6.2014, σύμφωνα με την από ίδια ημερομηνία απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, προέβη στην πώληση του συνόλου των 3.497.599 ιδίων μετοχών που κατείχε (και οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 7,88% του συνόλου των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας) στην εταιρεία “TPG-Axon Management LP” έναντι συνολικού τιμήματος €16.963.355,15 ήτοι €4,85 ανά μετοχή. Κατόπιν της ανωτέρω συναλλαγής η Εταιρεία δεν είναι πλέον κάτοχος ιδίων μετοχών.

Η εταιρεία “TPG-Axon Management LP” αποτελεί μια διεθνή εταιρεία επενδύσεων που επικεντρώνεται σε long και short επενδύσεις ανά την υφήλιο βασιζόμενη στη θεμελιώδη ανάλυση (fundamentals) και επενδύει κυρίως σε μετοχές. Η “TPG-Axon Management LP” παρέχει τις υπηρεσίες της σε ιδιώτες υψηλής οικονομικής επιφάνειας, συνταξιοδοτικά ταμεία, τραπεζικά ιδρύματα και άλλους θεσμικούς επενδυτές. Η εταιρεία έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη και γραφεία στο Χονγκ Κονγκ και το Τόκιο. Η είσοδος της “TPG-Axon Management LP” στο μετοχικό σχήμα της Εταιρείας είναι μεγάλης σημασίας, αφού αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη για την Εταιρεία και τους μετόχους της σε επίπεδο στρατηγικής και τεχνογνωσίας ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την πρόσβαση της Εταιρείας στις διεθνείς αγορές συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό συνολικά στην υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων της Εταιρείας.

Σε συνέχεια της συμφωνίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, δήλωσε:
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος με την ολοκλήρωση της συμμετοχής της “TPG – Axon Management LP” στη LAMDA Development. Η στρατηγική συμμετοχή μιας επενδυτικής εταιρείας παγκόσμιας εμβέλειας ανοίγει νέους ορίζοντες στην Εταιρεία, όχι μόνο στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, αλλά και σε κλάδους ευρύτερης σημασίας. Πρόκειται για μια ακόμα έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης διεθνών κεφαλαίων στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Διαβάστε ακόμη: 

Lamda: Αύξηση κερδών των τριών εμπορικών κέντρων

Επτά δισ. ευρώ από την Global Investment Group για το Ελληνικό

Κτίζοντας την Αθήνα του 21ου αιώνα

O «κρυμμένος» Έλληνας δισεκατομμυριούχος