Ο ΟΗΕ τιμά τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Ο ΟΗΕ τιμά τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες
Photo:

Με μια ειδική τελετή οι εκπρόσωποι όλων των χωρών θα αποτίσουν φόρο τιμής στον νομπελίστα.

Φόρο τιμής θα αποτίσει η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 29 Μαΐου στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο θάνατος του οποίου συγκλόνισε τον λογοτεχνικό, και μη, κόσμο.

Έπειτα από αίτημα των «Φίλων της Ισπανίας» θα πραγματοποιηθεί μια ιδική τελετή κατά την οποία οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα τιμήσουν τον κολομβιανό συγγραφέα, σύμφωνα με δημοσίευμα της μεξικανικής εφημερίδα El Universal.

Οι εκπρόσωποι όλων των χωρών του κόσμου μπορούν να ενταχθούν μαζί, σε μια εκδήλωση στην μνήμη του νομπελίστα, μια τελετή που θα θυμίσει στον κόσμο τα σοφά του λόγια και αλλά και το πλούσιο έργο που άφησε πίσω του ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, όπως δήλωσε η πρέσβης της Αργεντινής , María Cristina Perceval.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Κολομβιανός συγγραφέας πέθανε την Μεγάλη Πέμπτη στο σπίτι του στο Μεξικό έπειτα από έπειτα από μάχη με την επάρατη νόσο, η σορός του οποίου αποτεφρώθηκε την ίδια μέρα.

Τι είπαν οι πολιτικοί για το θάνατο του:

  • «Χίλια χρόνια μοναξιάς και θλίψης για το θάνατο του σπουδαιότερου Κολομβιανού όλων των εποχών! Αλληλεγγύη και συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γκάμπο», έγραψε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος.
  • «Γεννήθηκε στην Κολομβία (αλλά) έκανε το Μεξικό το σπίτι του για δεκαετίες, πλουτίζοντας έτσι τη ζωή μας. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη», έγραψε ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο στο Twitter.
  • Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Γκαρσία Μάρκες και σημείωσε πως «το έργο του Γκάμπο θα συνεχίσει» να εμπνέει «τις επόμενες γενιές». «Ο κόσμος έχασε έναν από τους μεγαλύτερους οραματιστές συγγραφείς του — έναν από τους αγαπημένους μου από όταν ήμουν νέος», ανέφερε ο Ομπάμα σε μια ανακοίνωσή του. «Είχα μια φορά το προνόμιο να συναντηθώ μαζί του στο Μεξικό, όπου μου χάρισε ένα βιβλίο με αφιέρωση που κρατάω ευλαβικά ως και σήμερα».
  • Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, δήλωσε: «Από τότε που διάβασα τα Εκατό Χρόνια Μοναξιά πριν από 40 χρόνια και πλέον, πάντα μου προκαλούσαν θαυμασμό τα μοναδικά του δώρα της φαντασίας, της σαφήνειας της σκέψης, της συναισθηματικής εντιμότητας. Απαθανάτισε τον πόνο και τη χαρά της ανθρωπότητας σε σκηνικά τόσο πραγματικά όσο και μαγικά», ανέφερε ο Κλίντον σε μια ανακοίνωσή του. «Με τιμούσε να είμαι φίλος του και να γνωρίζω τη μεγάλη του καρδιά και το λαμπρό του μυαλό για πάνω από 20 χρόνια. Τα συλλυπητήριά μου στη (σ.σ. σύζυγό του) Μερσέδες, στην οικογένειά του, στους φίλους και στους θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο».
  • Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, υπογραμμίζοντας ότι ο συγγραφέας που απεβίωσε χθες ήταν «ένας στενός φίλος της Ρωσίας».

Διαβάστε ακόμα:

Adiós Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Κολομβία και Μεξικό τιμούν τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Ποπ Νόμπελ Λογοτεχνίας