Ο Ομπάμα δέσμιος των Ρεπουμπλικάνων

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα απέσπασε την πλειοψηφία στη Γερουσία κατά τις ενδιάμεσες εκλογές, ενώ ελέγχει και τη βουλή των Αντιπροσώπων. 

Τον έλεγχο της Γερουσίας παίρνουν στα χέρια τους οι Ρεπουμπλικάνοι κατά τις ενδιάμεσες εκλογές, με τη νίκη της Τζόνι Ερνστ στην Αϊόβα, περιορίζοντας έτσι το πεδίο δράσης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του, σύμφωνα με προβλέψεις που μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Καταφέροντας βαρύ πλήγμα στους Δημοκρατικούς, οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν πλέον τουλάχιστον 51 από τις 100 έδρες της Γερουσίας, ενώ διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με προβλέψεις του πρακτορείου Ρόιτερς και του Ινστιτούτου IPSOS, οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν τον έλεγχο της Γερουσίας με τουλάχιστον 52 έδρες.

Η Αϊόβα έγινε η έκτη πολιτεία που παίρνει μια έδρα στη Γερουσία από το Δημοκρατικό Κόμμα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Fox.

Η 44χρονη Ερνστ, ρεπουμπλικανή πολιτικός και βετεράνος πολέμου στο Ιράκ, νίκησε τον αντίπαλό της Μπρους Μπρέιλι στην κούρσα διαδοχής του απερχόμενου δημοκρατικού γερουσιαστή Τομ Χάρκιν. Η Ερνστ θα είναι η πρώτη γυναίκα που αντιπροσωπεύει την πολιτεία της Αϊόβας στην αμερικανική Γερουσία.

Κατά τη διάρκεια μιας έντονης προεκλογικής εκστρατείας, Ερνστ και Μπρέιλι διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το κατά πόσο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει πράξει αρκετά για την αντιμετώπιση της επιδημίας Έμπολα και την απειλή της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Μέση Ανατολή.

Οι Ρεπουμπλικανοί οικοδόμησαν τη νίκη τους κερδίζοντας τις έξι έδρες που τους ήταν απαραίτητες για τον έλεγχο της Γερουσίας, στην οποία κυριαρχούσαν οι Δημοκρατικοί από το 2006. Η νίκη τους δρομολογήθηκε κυρίως στο Κολοράντο, το ‘Αρκανσο και τη Νότια Ντακότα.

Σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις, οι Ρεπουμπλικανοί ενδέχεται να ενισχύουν περαιτέρω τη δύναμή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων την οποία ελέγχουν από το 2010 και όπου μέχρι τώρα έχουν 233 από τις 435 έδρες.

Συνολικά 36 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και το σύνολο των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων ανανεώθηκαν κατά τις εκλογές αυτές, κατά τις οποίες η πτώση της δημοτικότητας του Αμερικανού προέδρου έπληξε τους υποψήφιους του Δημοκρατικού Κόμματος.