Ο «πυρετός» του Brexit επέστρεψε

Ο «πυρετός» του Brexit επέστρεψε
epa05723764 The Union Jack flag stands at a desk in the European Parliament in Strasbourg, France, 17 January 2017. Today British Prime Minister Theresa May will delivers a speech in Lodon about the Brexit and the relationship between the European Union and Great Britain. EPA/PATRICK SEEGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι θα γίνει με την πρόσβαση της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά μετά την ομιλία της Τερέζα Μέι;

Η διεξαγωγή με ομαλό τρόπο των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για μια καλή μελλοντική σχέση μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών, τόνισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

«Η συμφωνία για μια συντεταγμένη αποχώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια μελλοντική εταιρική σχέση. Η προτεραιότητά μου είναι να εξασφαλίσω τη σωστή συμφωνία για την ΕΕ των 27», τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ σε ανάρτησή του στο Twitter έπειτα από την ομιλία της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, εκθέτοντας πιο λεπτομερώς τα σχέδια του Λονδίνου για το διαζύγιο.

Ο Μπαρνιέ διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να αρχίσει διαπραγματεύσεις, κάτι που η Μέι είπε ότι θα ζητήσει περί τα τέλη του Μαρτίου, αποστέλλοντας στις Βρυξέλλες το επίσημο αίτημα για την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ με την επίκληση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. «Είμαι έτοιμος αμέσως μόλις το ζητήσει το ΗΒ», σημείωσε ο Μπαρνιέ. «Μόνο η (επίσημη) ειδοποίηση μπορεί να δώσει το έναυσμα για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων», υπενθύμισε επίσης.

Στο μεταξύ ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit τόνισε ότι θα αποτελούσε «ψευδαίσθηση» αν κάποιος θεωρούσε ότι η Βρετανία μπορεί να απολαύει τα πλεονεκτήματα της απρόσκοπτης πρόσβασης στην ενιαία αγορά της ΕΕ χωρίς ταυτόχρονα να αποδέχεται τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται αυτή.

Αποχωρούμε από την ενιαία αγορά, αλλά θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε

Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν σημαίνει ότι δεν θα διατηρήσει την πρόσβασή της σε αυτήν, δήλωσε ο υπουργός, αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.

«Ουσιαστικά κάθε χώρα του κόσμου που δεν υπόκειται σε κυρώσεις έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Θα έχουμε πρόσβαση στην ενιαία αγορά, το θέμα είναι με ποιους όρους», εξήγησε ο Ντέιβις στο κοινοβούλιο, μετά την της Τερέζα Μέι.

Όπως είπε ο Ντέιβις, δική του δουλειά είναι να πείσει τους Ευρωπαίους ότι «είναι και προς το δικό τους συμφέρον να έχουμε ίση πρόσβαση οι μεν στην αγορά των δε».

Αναφερόμενος στην υπόσχεση που έδωσε η Μέι ότι θα υποβάλει την τελική συμφωνία στην ψήφο του βρετανικού κοινοβουλίου, ο Ντέιβις είπε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ ακόμη και αν οι βουλευτές καταψηφίσουν τους τελικούς όρους της συμφωνίας. Όταν ρωτήθηκε από έναν βουλευτή τι θα συμβεί αν το κοινοβούλιο καταψηφίσει τη συμφωνία, ο Ντέιβις απάντησε: «Το περσινό δημοψήφισμα έθεσε σε κίνηση ένα γεγονός όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό δεν θα αλλάξει».

Ο Ντέιβις είπε επίσης ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να δέχεται ορισμένους ανειδίκευτους μετανάστες ακόμη και μετά την αποχώρησή της. Νωρίτερα η Μέι είχε πει ότι η Βρετανία θα εξακολουθήσει να προσελκύει “τους καλύτερους” και πάντα θα επιθυμεί την έλευση μεταναστών, ιδίως ανθρώπων που έχουν υψηλή ειδίκευση. Ωστόσο ο Ντέιβις είπε ότι «είναι πιθανόν να συνεχιστεί» η μετανάστευση ανειδίκευτων προσώπων. «Το από πού και πώς θα ελέγχεται η μετανάστευση θα εξαρτηθεί από τη νέα μεταναστευτική πολιτική», σημείωσε.

Άλλα λέει η εκπρόσωπος της Μέι για την ψήφο του κοινοβουλίου

Η ψήφος του βρετανικού κοινοβουλίου όσον αφορά το Brexit θα είναι δεσμευτική, δήλωσε μια εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι, ωστόσο ταυτόχρονα η ίδια σημείωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση… ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της.

«Μπορείτε να τη θεωρήσετε δεσμευτική», δήλωσε η εκπρόσωπος αυτή ερωτηθείσα σχετικά με την ψηφοφορία που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η πρωθυπουργός Μέι, μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ για το Brexit.

Ερωτηθείσα τι θα σήμαινε μια ψήφος υπέρ του «όχι» από τα μέλη του κοινοβουλίου, η εκπρόσωπος της συντηρητικής πρωθυπουργού απάντησε: «Θα φύγουμε από την ΕΕ».

Στην ερώτηση για το εάν μια ψήφος υπέρ του «όχι» θα σήμαινε ότι η Βρετανία θα βασιστεί στους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), η εκπρόσωπος απάντησε «σε κάθε περίπτωση, σαφώς θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ».

Η Γερμανία ετοιμάζεται να μειώσει τις επενδύσεις στη Βρετανία

Η ανακοίνωση της Τερέζας Μέι ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρει σαφήνεια και σημαίνει ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις θα αρχίσουν να μειώνουν την κλίμακα των επενδύσεών τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ανώτερο στέλεχος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Γερμανίας.

«Θα γίνονται πλέον λιγότερες επενδύσεις από γερμανικές εταιρείες στη Βρετανία», σημείωσε ο Φόλκερ Τράιερ, επικεφαλής της εμπορικής διεύθυνσης του DIHK, στο πρακτορείο Reuters.

Ο Τράιερ πρόσθεσε ότι το ούτως καλούμενο σκληρό Brexit θα μειώσει τις προοπτικές απασχόλησης και στις δύο πλευρές των Στενών της Μάγχης και ότι το ΗΒ θα καταστεί λιγότερο σημαντικός εξαγωγικός προορισμός για τη Γερμανία.

Διαβάστε ακόμη: Η ειρωνική στάση του Βερολίνου μετά την ομιλία της Τερέζα Μέι για το Brexit