Μπιλ Γκέιτς: Ξανά ο πλουσιότερος στον κόσμο

Μπιλ Γκέιτς: Ξανά ο πλουσιότερος στον κόσμο
Photo:

Με την περιουσία του να ανέρχεται σε 76 δισ. δολάρια, ο ιδρυτής της Microsoft επανήλθε στην κορυφή της ετήσιας λίστας με τους πλουσιότερους της γης.

Με περιουσία η καθαρή αξία της οποίας ανέρχεται σε 76 δισ. δολάρια επέστρεψε στην κορυφή της ετήσιας λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο ο Μπιλ Γκέιτς, καθώς η άνοδος των χρηματαγορών είχε αυξήσει τον αριθμό των δισεκατομμυριούχων στους οποίους πλέον περιλαμβάνεται και αριθμός- ρεκόρ γυναικών.

O συνιδρυτής της Microsoft κατέλαβε και πάλι την κορυφή της λίστας ύστερα από απουσία τεσσάρων χρόνων, περνώντας μπροστά από τον Μεξικανό μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ Χελού, ο οποίος βρίσκεται πλέον στην δεύτερη θέση με 72 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Ισπανός ιδρυτής και ιδιοκτήτης των επιχειρήσεων Inditex, στις οποίες ανήκει και η αλυσίδα καταστημάτων ΖΑRA, Αμάνθιο Ορτέγα, βρίσκεται στην τρίτη θέση με 64 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι ο Γκέιτς έχει βρεθεί στην κορυφή της λίστας τα 15 από τα τελευταία 20 χρόνια ενώ συνολικά, 1645 δισεκατομμυριούχοι-αριθμός ρεκόρ-με συνολική περιουσία 6,4 τρισ. δολαρίων, βρίσκονται φέτος στη λίστα σε σχέση με 1.426 που ήταν πέρυσι. Ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 10% από αυτούς είναι γυναίκες σε σχέση με 138 που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

Διαβάστε ακόμη: Μπιλ Γκέιτς ο μεγαλοεργολάβος

Ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway Inc βρίσκεται στην τέταρτη θέση με περιουσία ύψους 58,2 δισ. δολαρίων, ενώ στην πέμπτη θέση με περιουσία 48 δισ. βρίσκεται ο επικεφαλής της εταιρείας επιχειρηματικού λογισμικού Oracle, Λάρι Έλισον.

Η κληρονόμος των πολυκαταστημάτων Wal-Mart, Κρίστι Γουόλτον είναι η πλουσιότερη γυναίκα στη λίστα και βρίσκεται στην ένατη θέση με περιουσία 36,7 δισ. δολαρίων. Η Γαλλίδα Λιλιάν Μπετανκούρ, που απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της από την εταιρεία καλλυντικών L’Oreal, είναι η δεύτερη γυναίκα στη λίστα με 34,5 δισ. δολάρια και βρίσκεται στην ενδέκατη θέση.

Οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν καταλαμβάνουν την 17η και 19η θέση αντίστοιχα με περιουσία 32,3 δισ. δολάρια και 31,8 δισ. αντίστοιχα, ενώ ο Τζεφ Μπέζος της Amazon.com βρίσκεται στην 18η με 32 δισ.δολάρια.
Στην 21η θέση βρίσκεται ο ιδρυτής του Facebook, ο 29χρονος Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος υπερδιπλασίασε την περιουσία του που φθάνει πλέον τα 28,5 δισ. Ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος κατείχε το αξίωμα μέχρι πριν από δύο μήνες, βρίσκεται στην 16η θέση με 33 δισ. δολάρια που απορρέουν κυρίως από την ομώνυμη εταιρεία του Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Διαβάστε ακόμη: Σε ινδικά χέρια η Microsoft;

O μεγαλύτερος χαμένος ήταν φέτος ο Βραζιλιάνος μεγιστάνας Εϊκε Μπατίστα, η περιουσία του οποίου από τα 10,6 δισ. έπεσε σε λιγότερα από 300 εκατ., καθώς κατέρρευσε η αυτοκρατορία του, ο όμιλος Grupo EBX, ο οποίος δραστηριοποιούνταν σε ποικίλους κλάδους, από τα πετρέλαια και την εξόρυξη μέχρι την ψυχαγωγία, τη διαχείριση λιμένων, τα συστήματα διαχείρισης τροφοδοτικής αλυσίδας και τη ναυπήγηση σκαφών.

Σχεδόν τα δύο τρία των δισεκατομμυριούχων όλου του κόσμου -συγκεκριμένα 1.080- είναι αυτοδημιούργητοι. Οι περισσότεροι-492-βρίσκονται στις ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα με 152 και η Ρωσία με 111. Τέλος, η Αλγερία, η Λιθουανία, η Τανζανία και η Ουγκάντα έχουν από έναν εκατομμυριούχο η καθεμία.

Διαβάστε ακόμη: Ο Μπιλ Γκέιτς παραδέχτηκε το λάθος του «Ctrl-Alt-Del»