Ο πόλεμος στη Γάζα έχει ρίξει 66% τις θέσεις εργασίας – Η κατάσταση θα επιδεινωθεί

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει ρίξει 66% τις θέσεις εργασίας – Η κατάσταση θα επιδεινωθεί
epaselect epa10916290 Residents of Gaza city begin to evacuate following an Israeli warning of increased military operations in the Gaza strip, 13 October 2023. The Israeli Defense Force (IDF) on 13 October called for the evacuation of all civilians of northern Gaza ahead of an expected ground invasion. EPA/HAITHAM IMAD Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Και πριν τον πόλεμο, ερίπου οι μισοί από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Τουλάχιστον το 66% των θέσεων εργασίας στη Λωρίδα της Γάζας έχει χαθεί από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η πολεμική σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, εκτιμά η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), προειδοποιώντας ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται στον θύλακα.

Οι απώλειες ανέρχονται συνολικά σε 192.000 θέσεις εργασίας στο μικρό παλαιστινιακό έδαφος, ανέφερε η ΔΟΕ στη δεύτερη αξιολόγησή της για τις επιπτώσεις των ισραηλινών χερσαίων και αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα, οι οποίες ξεκίνησαν μετά τη φονική διασυνοριακή εισβολή ενόπλων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.Σε μια πρώτη αξιολόγηση που δημοσιεύθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, η ΔΟΕ εκτιμούσε ότι είχαν χαθεί 182.000 θέσεις εργασίας στη Γάζα, αριθμός που αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% της απασχόλησης.

«Σήμερα σχεδόν κανείς στη Γάζα δεν είναι σε θέση να αποκτήσει εισόδημα από εργασία», δήλωσε ο Πίτερ Ράντεμεικερ, αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής της ΔΟΕ για τις αραβικές χώρες.«Είναι σαφώς μια καμπύλη που εξακολουθεί να αυξάνεται. Μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη».

Οι θέσεις εργασίας χάνονται επίσης σε μεγάλη κλίμακα στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, όπου τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγράψει αύξηση της βίας κατά των Παλαιστινίων από το ξέσπασμα της σύγκρουσης.

Η ΔΟΕ εκτίμησε ότι περίπου το 32% της απασχόλησης έχει χαθεί από τις 7 Οκτωβρίου, που αντιστοιχεί σε 276.000 θέσεις εργασίας.

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο και την αυστηροποίηση του οικονομικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, περίπου οι μισοί από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους του στενού παράκτιου θύλακα ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com