«Ο Σαμαράς πέτυχε πολλά, αλλά η κατάσταση παραμένει κακή»

«Ο Σαμαράς πέτυχε πολλά, αλλά η κατάσταση παραμένει κακή»

Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Ελ-Εριάν, αρθρογραφεί για την Ελλάδα.

Ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν της Allianz έχει εκφράσει αρκετές φορές τη γνώμη του για την κρίση στην Ελλάδα. Ο πρώην CEO της Pimco (θυγατρικής της Allianz), η οποία κατείχε μεγάλο αριθμό ελληνικών ομολόγων και νυν σύμβουλος του Μπάρακ Ομπάμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση πέτυχε πολλά αλλά η κατάσταση δεν είναι ακριβώς καλή.

«Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πέτυχε πολλά κατά τα τελευταία δύο χρόνια» τονίζει σε άρθρο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», αναφέροντας συγκεκριμένα: «Μείωσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού, βελτίωσε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, μείωσε τις δαπάνες, αύξησε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης, μείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και τους κινδύνους για την οικονομία που συνδέονται με τις αδυναμίες του ελληνικού τραπεζικού τομέα».

Στη συνέχεια, διατυπώνει την άποψη ότι «παρόλα αυτά, η κατάσταση δεν είναι καλή. Αφού η χώρα υπέστη μια απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, εξακολουθεί να απέχει πόρρω από το να επανακάμψει» και «να προχωρήσει στην ανάπτυξη, την οποία χρειάζεται απεγνωσμένα».

Ο κ. Ελ-Εριάν, ο οποίος είναι πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης του προέδρου των ΗΠΑ, στην αρχή του άρθρου του αναφέρει ότι «δύο χρόνια μετά τις εκλογές του 2012, που από πολλούς θεωρήθηκαν ως “δημοψήφισμα για τα μέτρα λιτότητας”, η συμμαχική κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές οδήγησε τη χώρα σε σχετική ασφάλεια. Όμως», όπως επισημαίνει, «η επακόλουθη απότομη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας, καθώς και η ζήτηση από τους επενδυτές για τις νέες εκδόσεις των ελληνικών κρατικών και τραπεζικών ομολόγων, υπερεκτιμούν τις βελτιώσεις που έγιναν στην χώρα.

Η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα τροφοδοτήθηκε από την παγκόσμια ζήτηση υψηλών αποδόσεων όταν οι δυτικές κεντρικές τράπεζες προσπαθούσαν να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά. Για να καταφέρει η Ελλάδα να κρατήσει τα ξένα κεφάλαια και να μειώσει τις πιθανότητες περαιτέρω αστάθειας, θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες βελτίωσης της οικονομίας της».

Τέλος, υποστηρίζει ότι «τα κύρια προβλήματα είναι η υψηλή ανεργία και το ύψος του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ» και ότι «ο συνδυασμός αριθμού παραγόντων, όπως: ανεπαρκούς ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας, κοινωνικών εντάσεων και υπερχρέωσης έχει αποδυναμώσει την πολιτική συνοχή. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, τα ποσοστά των αντιευρωπαϊστών υποψηφίων ήταν τόσο υψηλά ώστε η συζήτηση για πρόωρες εθνικές εκλογές έχει γίνει έντονη».

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι «παρόλα τα επιτεύγματα της Ελλάδας, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί πόσα πολλά πρέπει να γίνουν, ακόμη».

Σαμαράς: Σταδιακή μείωση της φορολογίας σε μακροχρόνια βάση