O Σνόουντεν ξαναχτυπά με το «XKeyscore»

O Σνόουντεν ξαναχτυπά με το «XKeyscore»

Νέες αποκαλύψεις για τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Γερμανίας.

«Η NSA βρίσκεται στο κρεβάτι με τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες», ήταν η απάντηση του Έντουαρντ Σνόουντεν σε ερώτηση των δημοσιογράφων του Spiegel πριν από λίγο καιρό, σχετικά με τη συνεργασία ΗΠΑ-Γερμανίας για τη διεξαγωγή ψηφιακών παρακολουθήσεων.

Μετά τις αποκαλύψεις για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, «PRISM»,  ο Σνόουντεν παραχώρησε έγγραφα στο γερμανικό περιοδικό που αποδεικνύουν την ύπαρξη του λογισμικού παρακολούθησης «XKeyscore», το οποίο διαθέτει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει και να εντοπίζει λέξεις-κλειδιά που εισάγει κάποιος «ύποπτος» χρήστης σε online μηχανές αναζήτησης. Το λογισμικό αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, φαίνεται να χρησιμοποιούσαν, εκτός από την NSA, η γερμανική υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών («Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος») και οι μυστικές υπηρεσίες BND.

Διαβάστε: PRISM: NSA is watching you

Οι αποκαλύψεις του αμερικανού πρώην υπαλλήλου των αμερικανικών υπηρεσιών -που παραμένει εγκλωβισμένος στο αεροδρόμιο της Μόσχας- προκάλεσαν την επίσημη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης.

Η καγκελαρία ανακοίνωσε διαμέσου του εκπροσώπου της, Γκέοργκ Στράιτερ, πως η συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας και των ξένων κρατών είναι «απαραίτητη» για την πρόληψη πιθανών κινδύνων για τη χώρα, ωστόσο, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστώσει «το εύρος της πιθανής συνεργασίας με την NSA».

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα τα θέματα που ανέκυψαν από τις αποκαλύψεις του Τύπου. Ξεκινήσαμε μια διαδικασία επαλήθευσης του δημοσιεύματος και τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν σύντομα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή», δήλωσε ο Στράιτερ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Διαβάστε: Χρέη δισεκατομμυρίων βούλιαξαν το ιστορικό Motor-City

Από την άλλη πλευρά, ο Χανς Γκέοργκ Μάασεν, επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών, διέψευσε τις καταγγελίες του γερμανικού περιοδικού, λέγοντας ότι έγιναν μεν δοκιμές του λογισμικού, όμως τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε.

Η συνέχεια του «κατασκοπικού θρίλερ» αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς αναμένονται και νέες αποκαλύψεις από τον Σνόουντεν σχετικά με τη δράση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.