Ο Στουρνάρας είναι ευτυχισμένος στο υπουργείο Οικονομικών

Ο Στουρνάρας είναι ευτυχισμένος στο υπουργείο Οικονομικών

«Η τύχη μου είναι στα χέρια του πρωθυπουργού» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών μετά το Ecofin. 

Στις αποφάσεις του πρωθυπουργού παρέπεμψε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ερωτηθείς εάν ενδιαφέρεται για μια μετακίνησή του στη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «δεν έχω κάνει καμία σχετική συζήτηση με τον πρωθυπουργό. Η τύχη ενός υπουργού και ενός διοικητή μιας κεντρικής τράπεζας βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού και του Κοινοβουλίου». Για να προσθέσει, στην επανάληψη της ερώτησης, «όχι. Είμαι ευτυχής που είμαι στο υπουργείο Οικονομικών».

Όσον αφορά το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως τα κεφάλαια που θα παραμείνουν ως αποθεματικό στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους.

Συγκεκριμένα ερωτηθείς σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι από τα 50 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίησή τους από το πρόγραμμα, χρησιμοποιήθηκαν ήδη τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, τα 14 δισ. ευρώ για την εκκαθάριση τραπεζών όπου χρειάστηκε και τα υπόλοιπα 11 δισ. ευρώ που απομένουν ως «μαξιλάρι». Εάν δεν χρειαστούν, θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους, πρόσθεσε.

Ακόμη ανέφερε ότι με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή προωθείται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, B. Σόιμπλε, δήλωσε ότι μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Χατζηδάκη προκύπτει πως μέσα στον Απρίλιο θα είναι έτοιμο το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Κάτι το οποίο, όπως είπε, πριν τρεις μέρες δεν ήταν καθόλου βέβαιο.

Στουρνάρας: Έξοδος στις αγορές στους επόμενους δύο μήνες