Ο Τζεφ Μπέζος αποφάσισε (επιτέλους) να δωρίσει μέρος της τεράστιας περιουσίας του

Ο Τζεφ Μπέζος αποφάσισε (επιτέλους) να δωρίσει μέρος της τεράστιας περιουσίας του
Photo:

Ο ιδρυτής της Amazon ζήτησε την άποψη των φίλων του στα social media, και εκείνοι του απάντησαν.

Αφότου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon, Τζεφ Μπέζος, είδε την περιουσία του να ανεβαίνει περίπου στα 140 δισεκατομμύρια δολάρια, έδωσε με μια ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μια πρώτη γεύση από δύο φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει επίσημα το καλοκαίρι.

Ο Μπέζος, αν και κατέχει πλέον τη θέση του πλουσιότερου άνδρα στον κόσμο, δεν έχει ασχοληθεί ποτέ ουσιαστικά με τη φιλανθρωπία. Μόλις ένα χρόνο πριν, ζήτησε από το κοινό του στο Twitter να του προτείνει ιδέες για πράγματα που θα μπορούσε να κάνει για να βοηθήσει τον κόσμο «εδώ και τώρα».

 

Την Πέμπτη, δήλωσε ότι οι ιδέες όσων ανταποκρίθηκαν στο «κάλεσμά» του χαρακτηρίζονταν από έμπνευση και συμπόνια για την ανθρωπότητα. Ανέφερε, μάλιστα, και το ότι έχει καταλήξει σε δυο τομείς όπου θα επικεντρώσει το φιλανθρωπικό του έργο, κάτι για το οποίο είναι πολύ ενθουσιασμένος.  

Προς  το παρόν, η μεγαλύτερη φιλανθρωπική ενέργεια του Μπέζος ήταν μια δωρεά ύψους 33 εκατομμυρίων δολαρίων, που ο ίδιος και η σύζυγός τους έκαναν νωρίτερα μέσα στη χρονιά, στη μη κερδοσκοπική οργάνωση TheDream.us. Ο οργανισμός αυτός παρέχει υποτροφίες για κολλέγια των ΗΠΑ προκειμένου να υποστηρίξει τους λεγόμενους «Dreamers» – ανθρώπους που πήγαν στις ΗΠΑ ως αδήλωτοι ανήλικοι μετανάστες.

Παρά τις φαινομενικά καλές προθέσεις του Μπέζος, η Amazon και άλλες μεγάλες εταιρείες στο Σιάτλ κατάφεραν πριν λίγο καιρό να απαλάξουν τις εταιρείες τους από ένα μικρό φόρο, που θα εξασφάλιζε τη χρηματοδότηση του χτισίματος οικονομικών κατοικιών και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που θα καταπολεμούσαν την ύπαρξη αστέγων στην πόλη. Οι πρωτοβουλίες αυτές στόχευαν να προστατέψουν τους χαμηλόμισθους και τους άστεγους, που συχνά οδηγούνται έξω από την πόλη ή ακόμα και στο δρόμο, λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστου ζωής. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Σιάτλ κατάφερε προηγουμένως να περάσει αυτό το φόρο παρά τις απειλές από την Amazon, αλλά υποχώρησε τελικά μέσα στην εβδομάδα, αφού η εταιρεία του Μπέζος αρνήθηκε να σταματήσει τον πόλεμο εναντίον του συγκεκριμένου μέτρου.

Η Amazon έχει κατακριθεί συχνά από χώρες, όπως το Ην. Βασίλειο για τη μη πληρωμή φόρων. Υπήρχαν αναφορές ήδη από το 2016 ότι εργαζόμενοι στην αποθήκη της Amazon στη Σκωτία κοιμούνταν σε τέντες κοντά στο χώρο εργασίας τους, ακόμα και μέσα στο χειμώνα, καθώς δεν τους έφταναν τα χρήματα να ταξιδέψουν από και προς τη δουλειά τους. Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία είχε κατηγορηθεί ότι εξακολουθούσε να μην πληρώνει τους εργαζόμενούς της τον βασικό μισθό.

Σημαντικό είναι να τονιστεί το ότι το tweet του Μπέζος σχετικά με τα φιλανθρωπικά του σχέδια έρχεται εβδομάδες μετά τη δήλωση του δισεκατομμυριούχου ότι θα σκεφτόταν να ξοδέψει την τεράστια περιουσία του που προέρχεται από τα έσοδά του από την Amazon, στα διαστημικά ταξίδια.