Ο Ζούκερμπεργκ απάντησε στις απειλές των τζιχαντιστών

Ο Ζούκερμπεργκ απάντησε στις απειλές των τζιχαντιστών
epa05180318 Facebook CEO Mark Zuckerberg speaks at the Facebook Innovation Hub in Berlin, Germany, 25 February 2016. Zuckerberg presented studies on Artificial Intelligence inter alia. Mark Zuckerberg, founder and chief executive of the social networking giant Facebook, has arrived in Berlin for two days of talks as Germany debates how to tackle online xenophobia and hate speech amid an influx of refugees. Facebook agreed in December 2015 to abide by German laws on hate speech on their sites in Germany, responding to complaints by the government that they are too slow to take down xenophobic abuse posted online. EPA/KAY NIETFELD Photo:

Ο CEO του Facebook μίλησε για τη δράση του Ισλαμικού Κράτους στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ μίλησε ανοιχτά σχετικά με τις απειλές που εκτοξεύτηκαν εναντίον του από υποστηρικτές του ISIS την προηγούμενη εβδομάδα.

«Ανησυχώ αλλά όχι εξαιτίας του βίντεο» είπε στον Ματίας Ντέπφνερ, CEO του γερμανικού γίγαντα της ενημέρωσης Άξελ Σπρίνγκερ. «Έχουν υπάρξει και χειρότερες απειλές».

Ο Ζούκερμπεργκ συναντήθηκε με τον Ντέπφνερ ενώ βρισκόταν στο Βερολίνο την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνέντευξή τους δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη έκδοση της Die Welt.

Μερικές μέρες πριν τη συνάντησή τους, μια ομάδα υποστηρικτών του ISIS δημοσίευσε ένα 25λεπτο βίντεο όπου απειλούν να επιτεθούν στο Facebook, το Twitter και στους ηγέτες των εταιρειών αυτών. Το βίντεο «ανέβηκε» ως αντίδραση στις προσπάθειες των δύο εταιρειών να σταματήσουν τη δραστηριότητα των τρομοκρατών στις πλατφόρμες τους.

«Σύντομα τα ονόματά σας θα σβηστούν αφότου ‘σβήσουμε’ και τις ιστοσελίδες σας» αναφέρεται απειλητικά στο βίντεο.

Μερικά χρόνια πριν, ένας Πακιστανός εξτρεμιστής προσπάθησε να πετύχει την καταδίκη του ιδρυτή της Facebook σε θάνατο επειδή η εταιρεία αρνήθηκε να διαγράψει μια ομάδα που ενθάρρυνε τους ανθρώπους να σχεδιάζουν σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ. Αυτή η πράξη είναι παράνομη στο Πακιστάν.

Ο Ζούκερμπεργκ βλέπει ένα κοινό μοτίβο και στις δύο αυτές απειλές: «Νομίζω ότι το ευρύτερο ζήτημα είναι ότι αυτό που εκφράζει το Facebook δίνει φωνή στους ανθρώπους και συμβάλλει στη διάδοση των ιδεών και του ορθολογισμού».

Η καταπολέμηση της τρομοκρατικής δραστηριότητας αναδεικνύεται σε εντεινόμενο πρόβλημα για τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων – και ιδιαίτερα για το Facebook και το Twitter.

Οι εξτρεμιστές βρίσκουν υποστηρικτές σε αυτά τα μεγάλα, ανοιχτά φόρουμ, και στη συνέχεια τους χρησιμοποιούν για τη δημοσίευση και διάδοση προπαγάνδας.

Το Facebook και το Twitter προσπαθούν να περιορίσουν αυτά τα δίκτυα κλείνοντας λογαριασμούς και αφαιρώντας αναρτήσεις. Συχνά, όμως, αυτές οι προσπάθειες δεν επαρκούν σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος και με την πληθώρα σχετικών λογαριασμών που ξεφυτρώνουν καθημερινά.