Πόσα δισ. δολάρια χάνουν οι μεγιστάνες της Wall Street το 2022

Πόσα δισ. δολάρια χάνουν οι μεγιστάνες της Wall Street το 2022
O Mark Zuckerberg έχασε 90 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 ενώ οι Jeff Bezos και Elon Musk έχασαν άλλα 58 δισεκατομμύρια – και οι προοπτικές των μετοχών τεχνολογίας δεν φαντάζουν καλύτερες…

Της Sophie Mellor

Το πάρτι μοιάζει τελικά να τελείωσε για τους δισεκατομμυριούχους ιδρυτές τεχνολογικών εταιρειών.

Μετά από χρόνια που οι μετοχές σκαρφάλωναν σε δυσθεώρητα ύψη και οι δισεκατομμυριούχοι συγκέντρωναν ανυπέρβλητο πλούτο, ένα κύμα μικρής κερδοφορίας στον τομέα της τεχνολογίας οδήγησε σε άμεσες απώλειες δισεκατομμυρίων από τις περιουσίες των ιδρυτών εταιρειών.

Ο Jeff Bezos είδε περίπου 23 δισεκατομμύρια δολάρια να διαγράφονται από την καθαρή του περιουσία μέσα σε μία μόνο ημέρα, αφότου ο γίγαντας διαδικτυακής λιανικής Amazon προειδοποίησε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες βρίσκονταν σε «αχαρτογράφητα νερά», στην τελευταία έκθεση αποτελεσμάτων που δημοσίευσε την Πέμπτη, και εξέδωσε προβλέψεις εσόδων πολύ χαμηλότερες από τις προσδοκίες της Wall Street.

Η είδηση έστειλε τις μετοχές σε βουτιά στις συναλλαγές της Πέμπτης, με τη μετοχή της Amazon να πέφτει έως και 21% μετά το κλείσιμο της αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον Μπέζος να κατέχει περίπου 996 εκατομμύρια μετοχές της Amazon, σύμφωνα με μια κατάθεση εγγράφων του Αυγούστου, η καθαρή του αξία παραμένει τώρα γύρω στα 111 δισεκατομμύρια δολάρια – σχεδόν το ήμισυ της κορυφής των 214 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έφτασε τον Ιούλιο του 2021.

Αλλά ακόμη και με τις πρόσφατες δυσκολίες της Amazon, ο Bezos δεν είναι ο μεγαλύτερος δισεκατομμυριούχος χαμένος στην ευρύτερη πτώση των τεχνολογικών μετοχών. Ο Mark Zuckerberg της Meta, ο Changpeng Zhao της Binance και ο Elon Musk της Tesla έχουν δεχθεί μεγαλύτερο πλήγμα κατά τη διάρκεια του έτους.  

«Στο κόκκινο»

Ενώ ο Bezos είδε 58 δισεκατομμύρια δολάρια να σβήνονται από την καθαρή του αξία φέτος, ο Zuckerberg είναι αντιμέτωπος με μεγαλύτερη απώλεια.

Καθώς η Meta βυθίζεται βαθύτερα στο όραμα του Zuckerberg για την εικονική πραγματικότητα, η τιμή της μετοχής του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έπεσε κατακόρυφα, με τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο να χάνει 100 δισεκατομμύρια δολάρια από την περιουσία του μέσα σε μόλις 13 μήνες.

Αφότου η Meta ανακοίνωσε την Πέμπτη ένα δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο με απογοητευτικά κέρδη, η καθαρή αξία του Zuckerberg μειώθηκε κατά 11 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία μόνο ημέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ο Zuckerberg έχει υποστεί τη μεγαλύτερη πτώση στη λίστα πλούτου του Bloomberg, με την καθαρή του αξία να ανέρχεται πλέον σε περίπου 38,1 δισεκατομμύρια δολάρια – μια εντυπωσιακή πτώση κατά 73% από το ανώτατο επίπεδο των 142 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Σεπτέμβριο του 2021.

Μετά τα φτωχά αποτελέσματα της Τετάρτης – που είδαν την τιμή της μετοχής της Meta να ανοίγει 25% χαμηλότερα το πρωί της Πέμπτης – οι μετοχές της Meta αξίζουν τώρα μόνο 100 δολάρια, τη χαμηλότερη τιμή από το 2016 και ένα κλάσμα της μέγιστης τιμής των 382 δολαρίων.

Ο Zuckerberg βρίσκεται πλέον στην 23η θέση της λίστας δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, μια απότομη πτώση από τότε που βρισκόταν κάποτε στην τρίτη θέση, αφήνοντας πίσω του μόνο τον Bill Gates και τον Jeff Bezos.

Τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη πτώση στην καθαρή περιουσία «διεκδικούν» ο διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Binance, CZ, και ο ιδιοκτήτης της Tesla, Elon Musk.

Η περιουσία του Zhao ήταν κάποτε κοντά στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά μετά από τον μακρύ «χειμώνα των κρυπτονομισμάτων», ο οποίος άφησε την τιμή του Bitcoin 70% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του κοντά στα 69.000 δολάρια τον Νοέμβριο και τους μικροεπενδυτές να αποφεύγουν το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο, η καθαρή αξία του Zhao έχει πέσει.

Η καθαρή αξία του Zhao βρίσκεται τώρα στα 23,6 δισεκατομμύρια δολάρια – μια πτώση 75,4% σε ένα χρόνο.

Και τέλος έρχεται ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, ο Musk.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχει χάσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες.

Ο άνθρωπος που κάποτε άξιζε περισσότερο από την ExxonMobil, είδε την καθαρή του αξία να εξαντλείται ως αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής της Tesla – η οποία έχει υποχωρήσει κατά 43,7% σε ετήσια βάση – και μιας δύσκολης εξαγοράς με το Twitter, η οποία διήρκεσε 9 μήνες και κόστισε στον Musk 44 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πέρα από τους ιδρυτές μετοχών τεχνολογίας, οι 100 πλουσιότεροι άνθρωποι έχουν χάσει σχεδόν 953 δισεκατομμύρια δολάρια από την καθαρή τους αξία μέχρι στιγμής φέτος.