Όχι σε «πυρηνικό απαρτχάιντ» δηλώνει το Ιράν

Όχι σε «πυρηνικό απαρτχάιντ» δηλώνει το Ιράν

Την Τρίτη ξεκινούν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με την ομάδα «5+1».

«Θέλουμε να φροντίσουμε για το συμφέρον του ιρανικού έθνους και δεν θα αποδεχτούμε ένα πυρηνικό απαρτχάιντ», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί σε ομιλία που εκφώνησε στην έδρα του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΟΙΕΑ), στέλνοντας σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ και τη Γαλλία πως δεν πρόκειται να αποκηρύξει το δικαίωμά του σε ένα πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς και να αποδεχτεί τον περιορισμό του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου, όπως του ζητήθηκε.

Ωστόσο, ο Ιρανός πρόεδρος είπε ενόψει της επανάληψης των διαπραγματεύσεων με τις «μεγάλες» δυνάμεις πως η χώρα είναι σε θέση να επιδείξει «μεγαλύτερη διαφάνεια». Η Τεχεράνη και τα κράτη της ομάδας «5+1» -ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία- θα επαναλάβουν την Τρίτη τις διαπραγματεύσεις τους στη Βιέννη προκειμένου να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

«Η πυρηνική τεχνολογία και η επιστήμη μας δεν μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό που μπορούμε να προτείνουμε στη διεθνή κοινότητα είναι περισσότερη διαφάνεια», δήλωσε ο Χασάν Ροχανί και πρόσθεσε, «Θέλουμε να πούμε στον κόσμο ότι οι εχθροί μας ψεύδονται όταν κατηγορούν το Ιράν ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Ο στόχος των προγραμματισμένων διαπραγματεύσεων είναι να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα της Τεχεράνης θα προορίζεται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς, ούτως ώστε να προχωρήσει η Δύση στην άρση των διεθνών κυρώσεων που «στραγγαλίζουν» την οικονομία του Ιράν.

Διαβάστε ακόμη:

Μερική άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ε.Ε.

Σε ισχύ η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν από 20 Ιανουαρίου

«Το Ιράν δεν θα κατασκευάσει ποτέ πυρηνικά όπλα»