Οδηγήσαμε την τετρακίνητη Ferrari FF

Οδηγήσαμε την τετρακίνητη Ferrari FF

Τι εντύπωση αφήνει μια τετραθέσια τετρακίνητη Ferrari; Την καθαρή και σπορ αίσθηση που έχεις με κάθε της μοντέλο. Απόλαυση.

Από τη Holly Reich*

Όταν μπήκα με τη Ferrari FF στο πάρκινγκ μου στη Νέα Υόρκη, ο ιδιοκτήτης έσπευσε να με υποδεχτεί• δεν το είχε κάνει ποτέ πριν. Εξέφρασε το θαυμασμό του για το αυτοκίνητο και μπήκε μέσα να το πάει στη θέση του. Δευτερόλεπτα αργότερα με φώναξε πίσω. «Πώς μπαίνει η όπισθεν;» ρώτησε. Αχ, η ιταλική φινέτσα. Πατάς ένα κουμπί στην κεντρική κονσόλα.

Η FF (από το Four seats, Four-wheel drive) είναι το ισχυρότερο και πιο πολυπρόσωπο αυτοκίνητο της Ferrari, και το πρώτο της τετρακίνητο.

Στις φλέβες του κυλάει αγωνιστικό αίμα και στο εσωτερικό του νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε ένα κουκούλι πολυτέλειας. Οι αλλαγές των ταχυτήτων γίνονται από χειριστήρια πάνω στο τιμόνι, τα πάντα είναι εύκολα προσβάσιμα και ο «προγραμματισμός» της ανάρτησης και της λειτουργίας του κινητήρα αλλάζει εύκολα ανάλογα με το περιβάλλον οδήγησης: πόλη, χιόνι, αγωνιστική πίστα κ.ά.

Φυσικά, πήγα βόλτα τους φίλους και την οικογένειά μου. Όλοι εντυπωσιάστηκαν από στοιχεία όπως το ότι το τιμόνι είναι οριζόντιο στο κάτω μέρος του ώστε να διευκολύνεται η είσοδος και έξοδος του οδηγού. Ή ότι τα arm rest είναι ειδικά σχεδιασμένα και άνετα σαν πολυθρόνας. Τις καμπύλες που ακολουθεί το εσωτερικό της καμπίνας. Και, φυσικά, από τον ήχο του κινητήρα. Ποιος μπορεί να αντισταθεί στον πρωτόγονο ήχο του που προκαλεί χαμόγελα στον κόσμο στο δρόμο και high five στον αυτοκινητόδρομο;

Επόμενη στάση στο Long Island. Σκόπευα να πατήσω λίγο περισσότερο γκάζι στη διαδρομή, αλλά η τροχαία ήταν παντού και η κίνηση πολλή. Απογοήτευση.

Ο γιος μου έχει ύψος 1,80 και χώρεσε μάλλον απροβλημάτιστα στο πίσω κάθισμα, η μικρόσωμη κόρη μου απλώθηκε με την άνεσή της. Όμως το πίσω κάθισμα δεν προσφέρεται για μεγάλες διαδρομές. Η σφιχτή ανάρτηση κουράζει. Αλλά κανείς δεν περιμένει από ένα καθαρόαιμο σπορ αυτοκίνητο, από τα καλύτερα του κόσμου, να συμπεριφέρεται σαν SUV. Όταν έχεις κινητήρα V12 και επιτάχυνση 0-100 σε 3,7 δευτερόλεπτα δεν σε ενδιαφέρει η άνεση ή όχι του πίσω καθίσματος.

Ωστόσο, υπάρχουν φορές που πράγματι θες να της φερθείς σαν κανονικό αυτοκίνητο. Πείτε το δοκιμή, πείτε ότι έτυχε, την πήγα στο σούπερ μάρκετ όπου φορτώθηκε (μαζί με δύο επιβάτες) ψώνια αξίας εκατοντάδων δολαρίων γεμίζοντας το πορτ μπαγκάζ. Το λες και ντόλτσε βίτα.

Ιπποδύναμη: 651 hp @ 8.000 σαλ
Ροπή: 70 kgm @ 6,000 σαλ
0-100: 3.7”
Μέγιστη ταχύτητα: 334 χλμ/ώρα
Ενδεικτική τιμή: 260.000 €