Οδηγώντας μια BMW 520 Diesel

Οδηγώντας μια BMW 520 Diesel

Σπορ χαρακτήρα, άνεση, χώρους και πλέον οικονομία από μια ξεχωριστή BMW.

Του Χάρη Σπηλιόπουλου

Έχοντας οδηγήσει αρκετές 5αρες, μέχρι και την Μ5 της προηγούμενης γενιάς με το χαρακτηριστικό μπάσο και διασκεδαστικό ήχο του κινητήρα -τουλάχιστον για τους λάτρεις του αυτοκινήτου- το εκπληκτικό «πάτημα» και τη διάθεση της για παιχνίδι, ανυπομονούσα να παραλάβω την 520 Diesel όπου και βρίσκεται πλέον μπροστά μου!

Ανοίγοντας τη πόρτα αντικρίζεις την εντυπωσιακή κεντρική κoνσόλα που χωρίζει οδηγό – συνοδηγό. Ενσωματώνει, ανοιγόμενο με κουμπί χώρο αποθήκευσης, το περιστροφικό χειριστήριο καθώς και τον επιλογέα του αυτόματο του εκπληκτικού 8 σχέσεων κιβωτίου. Η μυρωδιά του δερμάτινου πολυτελούς σαλονιού, απόλυτα ευχάριστη.

Πατώντας το Start Engine για τα βγει από το γκαράζ περιμένω να ακούσω το γουργουρητό του κινητήρα της παλαιότερης γενιάς. Όμως ο 2.0l D κινητήρας δεν μου έκανε το χατήρι, καθώς είναι ήσυχος. Είσοδος στην Αττική οδό, και τέρμα γκάζι για να τον ακούσω, 1.000 σ/λ μέχρι της 5.000, η ροπή διαθέσιμη από χαμηλά, στο εσωτερικό ησυχία. Επιλέγω το sport mode, το κιβώτιο κατεβάζει ταχύτητα και ανταποκρίνεται αμεσότερα. Αλλά ο ήχος από το κινητήρα απών. Κάπου εκεί η ματιά μου πέφτει στο ηλεκτρονικό, πλέον, πίνακα οργάνων όπου βλέπω επικίνδυνα για τα όρια ταχύτητας του δρόμου νούμερα.

Επιστρέφοντας στο σπίτι αργά το βράδυ σκεπτόμενος ότι οι γείτονες θα με βλέπουν και θα σκέφτονται ότι είμαι μέλος καρτέλ επειδή αλλάζω τόσο συχνά αυτοκίνητα, βάζω την 520 στο γκαράζ. Περιεργάζομαι το κάτι λιγότερο από 5m αμάξωμα συνειδητοποιώντας πως η 5αρα αποτελεί μια κοντότερη έκδοσή της 7αρας και βολεύεται καλύτερα στον ανοιχτό δρόμο.

Την επόμενη ημέρα οδηγώντας στην εθνική οδό, προς Πελοπόννησο δοκιμάζοντας το προσαρμοζόμενο σύστημα αυτόματου πιλότου ο ισχυρισμός μου εντείνεται. Το παραπάνω σύστημα προσαρμόζει τη ταχύτητα ανάλογα με την κίνηση, επιτρέποντας στον οδηγό να χειρίζεται μόνο το τιμόνι, κάνοντας ένα ξένοιαστο ταξίδι. Αναρωτιέμαι αν θα λειτουργήσει στα διόδια και το αφήνω να πάρει τον έλεγχο. Με εντυπωσιάζει αφού, σταματάει πίσω από το μπροστινό αυτοκίνητο χωρίς καμία παρέμβαση.

Και τώρα οι δυο μας. Θέλω να μάθω αν παρόλο το βάρος και τον όγκο της μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά σε κλειστές στροφές. Με το βουνό να προηγείται, το 8αρι κιβώτιο στο manual mode ξεκινάμε. Στρίβει, φρενάρει επιταχύνει καλύτερα απ’ ότι περιμένεις, δίχως επικίνδυνες κλίσεις, ακούραστα φρένα. Στα παραπάνω συνάδει και το ενεργό σύστημα διεύθυνσης όπου ξεπερνώντας τα 60Km/h, οι πίσω τροχοί στρίβουν προς την ίδια κατεύθυνση με τους μπροστινούς, ενώ έως 60 km/h, οι πίσω τροχοί στρίβουν προς την αντίθετη κατεύθυνση μειώνοντας σημαντικά το κύκλο στροφής βελτιώνοντας την ευελιξία.

Επιστροφή στο κλεινόν άστυ, με ενδιαφέροντα συμπεράσματα. 520 vs 320 GT. Και εξηγούμαι για το συσχετισμό. Όλα τα μοντέλα έρχονται με τον ίδιο 2.0l diesel κινητήρα και συνολικά με όμοια φιλοσοφία BMW ενώ τιμολογιακά δεν είναι «η μέρα με τη νύχτα». Αν τα κριτήρια είναι πολυτέλεια & χώροι πρώτη επιλογή είναι η 5αρα. Όμως η 320 GT συνδυάζει όλα τα παραπάνω χωρίς να «ξεφεύγει» οικονομικά όντας πιο ευέλικτη, οικονομικότερη, κατά κάποιο τρόπο νεανικότερη, ιδιαίτερη.

Προσθέστε μερικά εντυπωσιακά νούμερα και στοιχεία. Βάρος αμαξώματος 1.700kg, Πραγματική κατανάλωση που δεν ξεπερνά τα 7,-7,5l. 520l χώρος αποσκευών, τελική 234χλμ/ώρα και 0-100 λίγο κάτω από 8’’ & τέλη κυκλοφορίας κάτω από 140 ευρώ ! Not bad, not bad at all!