Οι δαπάνες IT στην Ευρώπη – Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και πως διαμορφώνεται η αγορά εργασίας

Οι δαπάνες IT στην Ευρώπη – Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και πως διαμορφώνεται η αγορά εργασίας
Photo: pixabay.com
Οι δαπάνες IT στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (ΕΜΕΑ), θα φτάσουν συνολικά τα 1.3 τρις δολάρια το 2023.

Στις τάσεις που επικρατούν για τις δαπάνες στον κλάδο της τεχνολογίας και στις δαπάνες γύρω από την πληροφορική (IT spending) αναφέρεται νέα έρευνα της N2Growth, εξετάζοντας τον -αυξανόμενα σημαντικό- ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο καθώς και το πως διαμορφώνεται η αγορά εργασίας γύρω από αυτόν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι δαπάνες IT στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (ΕΜΕΑ), θα φτάσουν συνολικά τα 1.3 τρις δολάρια το 2023, σημειώνοντας αύξηση 3.7% σε σχέση με το 2022.

Ακόμα, οι θέσεις εργασίας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τη μηχανική μάθηση (ML), όπως για παράδειγμα στον αυτοματισμό, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το cloud computing, το blockchain και τo DevOps αναμένεται από αποκτήσουν αυξημένη δυναμική.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι φαίνεται ότι οι γυναίκες αποτελούν κατά μέσο όρο το 34.4% του εργατικού δυναμικού των τεχνολογικών κολοσσών.

Ακολουθούν,  βασικά σημεία της έρευνας:

Οι Κυρίαρχες Τάσεις του Κλάδου

Τεχνητή Νοημοσύνη Χαμηλού Κώδικα (Low-Code AI) ή Χωρίς Κώδικα (No-Code AI): Το 2023, η Τεχνητή Νοημοσύνη αναμένεται ότι θα γίνει πιο προσιτή στην ανάπτυξη και την χρήση της, με drag-and-drop λειτουργίες και λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, για τις οποίες οι προγραμματιστές δεν θα χρειάζεται να γράψουν ούτε μία γραμμή κώδικα.

ChatGPT: Το ChatGPT μπορεί να δημιουργήσει εικόνες, να λύσει μαθηματικές εξισώσεις και να συνθέσει διάφορων ειδών κείμενα όπως άρθρα, ποιήματα ή έξυπνους τίτλους.

Metaverse: H αγορά του metaverse, δηλαδή, μιας τρισδιάστατης εικονικής προσομοίωσης στην οποία ζούμε και αλληλεπιδρούμε με άλλους όπως στην πραγματική ζωή αλλά σε έναν ψηφιακό κόσμο μέσα από διαφορετικές πλατφόρμες, αναμένεται ότι θα φτάσει τα 800 δις δολάρια μέχρι το 2024.

Hyper-Automation: Το μερίδιο που αντιστοιχεί στην αγορά της τεχνολογίας του Hyper-Automation υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί στα 26.5 δις δολάρια έως το 2028, ενώ τουλάχιστον το 80% των επιχειρήσεων και οργανισμών παγκοσμίως θα κινηθούν προς τη συγκεκριμένη τεχνολογία για τη μεγιστοποίηση και βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της ικανοποίησης των πελατών.

Πράσινη τεχνολογία: Το 2021, οι νεοφυείς επιχειρήσεις κλιματικής τεχνολογίας συγκέντρωσαν σχεδόν 40 δις δολάρια για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, από τη μεγάλης κλίμακας μετατροπή βιομηχανιών σε πιο καθαρές, μέχρι την εφεύρεση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως το πράσινο υδρογόνο.

Η ανάπτυξη ανά Γεωγραφική Περιοχή

 

  • H αγορά των υπηρεσιών πληροφορικής (IT Services) στη Β. Αμερική αναμένεται να αυξηθεί από τα 500 δις δολάρια που ήταν το 2022 σε 700.6 δις δολάρια έως το 2027, σημειώνοντας σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 7%, ενώ καθοδηγείται κυρίως από την αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (Cloud-Based IT Services).
  • Η Λατινική Αμερική αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές στον κόσμο όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με εκτιμώμενη αξία τα 207.87 δις δολάρια έως το 2032.
  • Οι δαπάνες γύρω από την πληροφορική (IT Spending) στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (ΕΜΕΑ), θα φτάσουν συνολικά τα 1.3 τρις δολάρια το 2023, σημειώνοντας αύξηση 3.7% σε σχέση με το 2022, ενώ μεταξύ των πιο ανεπτυγμένων αγορών της Δυτικής Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο), οι δαπάνες του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να σημειώσουν την υψηλότερη ανάπτυξη το 2023, επιτυγχάνοντας αύξηση 5.2% σε ετήσια βάση.
  • Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, τα έσοδα στον τομέα του Software As a Service (SaaS) αναμένεται ότι θα φτάσουν τα 38.88 δις δολάρια το 2023, ενώ εκτιμάται πως θα παρουσιάσουν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR 2023-2027) 12.99%, διαμορφώνοντας τη δυναμική της αγοράς στα 63.38 δις δολάρια έως το 2027.

Τα χαρακτηριστικά της Αγοράς Εργασίας στον κλάδο

Ο τομέας της τεχνολογίας κατέχει συνολικά το 35% του παγκοσμίου μεριδίου αγοράς στη Β. Αμερική, με περισσότερες από μισό εκατομμύριο εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ να απασχολούν περισσότερους από 12 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Οι θέσεις εργασίας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τη μηχανική μάθηση (ML), όπως για παράδειγμα στον αυτοματισμό, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το cloud computing, το blockchain και τo DevOps αναμένεται από αποκτήσουν αυξημένη δυναμική.

Η Βραζιλία συνεχίζει να αποτελεί το κέντρο των εξελίξεων για τις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας με αξία που ξεπερνά τα 1 δις δολάρια, ενώ διαθέτει τα περισσότερα unicorns στη Λατινική Αμερική, χάρη στην εξειδικευμένη ομάδα ειδικών τεχνολογίας που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή, τις υποδομές πληροφορικής και το προσιτό κόστος των υπηρεσιών πληροφορικής (σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη).

Η ψηφιακή βιομηχανία στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να παρουσιάζει σημαντική άνθιση με αξία που φτάνει τα 161 δις λίρες, την ίδια στιγμή που έχει δημιουργήσει περισσότερες από 1.5 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, με εταιρείες όπως οι Deliveroo, Zoopla, TransferWise, ASOS και Shazam να αποτελούν κορυφαία παραδείγματα εταιρειών που ξεχωρίζουν.

Το Λονδίνο έχει εξελιχθεί ως ο κορυφαίος τεχνολογικός κόμβος της Ευρώπης, με το East London Tech City ή αλλιώς “Silicon Roundabout” στο Ανατολικό Λονδίνο να αποτελεί πόλο έλξης για τους επαγγελματίες του χώρου, γεγονός που οφείλεται στην πληθώρα των τεχνολογικών κολοσσών που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή αλλά και στο ευρύτερο τεχνολογικό οικοσύστημα όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η Αρετή Σαΐτη, Senior Partner της N2Growth: «Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που έχουν συμβάλει σε αυτήν την αξιοσημείωτη ανάπτυξη. Το Λονδίνο αποτελούσε ανέκαθεν κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ωστόσο, η αφθονία των κορυφαίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε συνδυασμό με την πληθώρα των ταλέντων που έχουν συγκεντρωθεί στην ευρύτερη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει ευνοήσει σημαντικά την ανάπτυξη ενός πολυπολυτισμικού ανθρώπινου δυναμικού».

Την ίδια στιγμή στη Γαλλία, η ανάπτυξη λογισμικού κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, με την ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία της χώρας να διαμορφώνεται στα 17.6 δις ευρώ. Η Γαλλία κατατάσσεται 5η στον αριθμό των διαθέσιμων προγραμματιστών παγκοσμίως ενώ αναμένεται ότι ο κλάδος θα παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 15% κάθε χρόνο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έκθεσης αναφορικά με τον συνολικό αριθμό των διαθέσιμων θέσεων εργασίας γύρω από την πληροφορική, ο οποίος έχει σημειώσει μικρή πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ειδικότερα:

  • Το Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνει πτώση 10% το 4ο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους
  • Στη Γαλλία, οι αριθμοί παρουσιάζουν ανοδική τάση, ωστόσο όχι με την ίδια ένταση όσο στις αρχές του 2021 (+11% το 4ο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους)
  • Στην Ολλανδία οι αριθμοί κυμαίνονται σε σχετικά σταθερά επίπεδα, παρουσιάζοντας μία μικρή αύξηση της τάξεως του 3% το 4ο τρίμηνο του 2022 συγκριτικά με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους

Η Νότια Κορέα εμφανίζεται ως η πλέον ακμάζουσα στον τομέα της τεχνολογίας, 6.4 δις δολάρια επενδύθηκαν στη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων από Venture Capitals στη Νότια Κορέα το 2021 (78% περισσότερο από ότι το 2020). Οι νεοφυείς επιχειρήσεις στη Νότια Κορέα δημιούργησαν περισσότερες θέσεις εργασίας το 2021 από ό,τι οι τέσσερις μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί κολοσσοί της Νότιας Κορέα μαζί.

Επιπλέον, η Νότια Κορέα αποτελεί πλέον την 11η οικονομία στον κόσμο και τον 5ο μεγαλύτερο εξαγωγέα, με την LG και την Samsung να έχουν την έδρα τους εκεί.

Diversity & Inclusion

Με βάση την έκθεση της N2Growth, φαίνεται ότι οι γυναίκες αποτελούν κατά μέσο όρο το 34.4% του εργατικού δυναμικού των τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Amazon, η Google και η Meta. Ωστόσο τα στοιχεία αυτά είναι εκ διαμέτρου αντίθετα όταν μιλάμε για την συμπερίληψη Αφροαμερικανών, Λατίνων ή Ασιατών, με τα ποσοστά των απασχολούμενων γυναικών σε θέσεις τεχνολογίας να διαμορφώνονται ως εξής :

  • 3% για τις Αφροαμερικανές
  • 6% για τις γυναίκες που προέρχονται από τις Ασιατικές χώρες
  • 2% για τις γυναίκες που προέρχονται από χώρες τις Λατινικής Αμερικής

«Σε μία περίοδο κατά την οποία αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από την συμπερίληψη, είναι ελπιδοφόρο να βλέπουμε επιχειρήσεις και οργανισμούς παγκόσμιας εμβέλειας να αναπτύσσουν καινοτόμα προγράμματα και δράσεις σπάνε τις προκαταλήψεις και προωθούν νέες αντιλήψεις και κουλτούρες» σημείωσε η Ρεβέκκα Πιτσίκα, Managing Partner, N2Growth Greece. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Microsoft Enabler Program της Microsoft που δημιουργήθηκε με στόχο να βελτιώσει την απασχολησιμότητα των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) μέσα από την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, την επαγγελματική κατάρτιση και την πρακτική άσκηση, ενώ την ίδια στιγμή σχεδιάζει να επενδύσει επιπλέον 150 εκατ. δολάρια διπλασιάζοντας των αριθμό των Αφροαμερικανών στελεχών της μέχρι το 2025».

Τα στατιστικά γύρω από την διαφορετικότητα δείχνουν ότι οι γυναίκες αμείβονται ανεπαρκώς και υποεκπροσωπούνται – πρακτικά απαρτίζουν το 25% των επαγγελματιών που σχετίζονται με την πληροφορική.

Την ίδια στιγμή, το 62% των Αφροαμερικανών και το 42% των Λατινοαμερικάνων επαγγελματιών τεχνολογίας ανέφεραν ότι έχουν υποστεί διακρίσεις στην εργασία τους, ενώ το 47% των Αφροαμερικανών επαγγελματιών τεχνολογίας δήλωσε ότι χρειάζεται να αλλάζει δουλειά τακτικά για την αποτελεσματικότερη εξέλιξη της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, σε σύγκριση με το (μόλις) 28% των μη Αφροαμερικανών ερωτηθέντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: