«Το TikTok τάσσεται κατά της τρομοκρατίας» – Η πλατφόρμα λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης

«Το TikTok τάσσεται κατά της τρομοκρατίας» – Η πλατφόρμα λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης
The TikTok logo is seen on a mobile device in this illustration photo in Warsaw, Poland on 14 July, 2023. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
«Δεν ανεχόμαστε απόπειρες υποκίνησης της βίας ή διάδοσης ιδεολογιών μίσους», δήλωσε το TikTok.

Η TikTok δήλωσε ότι έλαβε “αμέσως” μέτρα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την πλατφόρμα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Η ΕΕ κάλεσε το αφεντικό της TikTok, Shou Zi Chew, να “εντείνει επειγόντως” τις προσπάθειες και να “διευκρινίσει” εντός 24 ωρών πώς συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία την Παρασκευή.

Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν δει ένα κύμα παραπληροφόρησης σχετικά με τη σύγκρουση, όπως παραποιημένες εικόνες και βίντεο με λανθασμένη επισήμανση.

Το TikTok δήλωσε ότι είχε αφαιρέσει “παραβατικό περιεχόμενο και λογαριασμούς“.

“Κινητοποιήσαμε αμέσως σημαντικούς πόρους και προσωπικό για να βοηθήσουμε στη διατήρηση της ασφάλειας της κοινότητάς μας και της ακεραιότητας της πλατφόρμας μας”, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της την Κυριακή.

Σε επιστολή του προς την εταιρεία την Παρασκευή, ο επίτροπος της ΕΕ Τιερί Μπρετόν προειδοποίησε ότι το TikTok έπρεπε να λάβει υπόψη του τη δημοτικότητά του στους νέους και να “προστατεύσει τα παιδιά και τους εφήβους από βίαιο περιεχόμενο και τρομοκρατική προπαγάνδα¨, μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται ότι αντίστοιχες προειδοποιήσεις με 24ωρη προθεσμία υπήρξαν και για το X (πρώην Twitter), το YouTube και τη Meta.

Το TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, απαρίθμησε στον ιστότοπό του τις ενέργειες που, όπως είπε, είχε λάβει για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και του περιεχομένου μίσους.

Υπογράμμισε ότι δημιούργησε ένα κέντρο διοίκησης, ενίσχυσε τα αυτοματοποιημένα συστήματα ανίχνευσης για την αφαίρεση βίαιου περιεχομένου και πρόσθεσε περισσότερους συντονιστές που μιλούν αραβικά και εβραϊκά.

“Δεν ανεχόμαστε απόπειρες υποκίνησης της βίας ή διάδοσης ιδεολογιών μίσους“, δήλωσε το TikTok.

“Έχουμε πολιτική μηδενικής ανοχής για περιεχόμενο που εξυμνεί βίαιες και μνησίκακες οργανώσεις και άτομα και αυτά δεν επιτρέπονται στην πλατφόρμα μας. Το TikTok τάσσεται κατά της τρομοκρατίας. Είμαστε σοκαρισμένοι και συγκλονισμένοι από τις φρικτές τρομοκρατικές πράξεις στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα. Είμαστε επίσης βαθιά θλιμμένοι από την εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στη Γάζα“.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ εισήγαγε νέους νόμους τον Αύγουστο του 2023, οι οποίοι ρυθμίζουν το είδος του περιεχομένου που επιτρέπεται στο διαδίκτυο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: