Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν δυναμικά – Τι «βλέπουν» οι διεθνείς οίκοι

Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν δυναμικά – Τι «βλέπουν» οι διεθνείς οίκοι
Photo: DALL•E
Επανεκκίνηση στα μερίσματα μετά από 16 χρόνια - Οι αισιόδοξες προβλέψεις και οι συστάσεις.

Οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται να επανεκκινήσουν τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους τους, για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, ύστερα από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του εποπτικού της βραχίονα, SSM. Το συνολικό ποσό των μερισμάτων αγγίζει τα 875 εκατ. ευρώ. Οι προτάσεις για τα μερίσματα θα υποβληθούν στις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών και, μετά την έγκρισή τους, θα καταβληθούν τον Ιούλιο.

Μετά τις διανομές, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πλεονάζον κεφάλαιο 30% έναντι των ελάχιστων ρυθμιστικών απαιτήσεων για τον δείκτη CET1. Η Alpha Bank θα διανείμει μέρισμα 122 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 79 εκατ. ευρώ, η Eurobank 342 εκατ. ευρώ, και η Εθνική Τράπεζα 332 εκατ. ευρώ.

Αισιόδοξες προβλέψεις και συστάσεις από Διεθνείς Οίκους

Η JP Morgan και η Jefferies διατηρούν αισιόδοξη στάση απέναντι στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Η JP Morgan επιβεβαίωσε τις συστάσεις υπεραπόδοσης για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ η Jefferies προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επιστρέψουν από το 20% έως το 40% της τρέχουσας χρηματιστηριακής τους αξίας σε επαναγορές και μερίσματα έως το 2026. Η μερισματική απόδοση, σύμφωνα με την Jefferies, αναμένεται να φτάσει το 10% το 2026.

Οι τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες από την JP Morgan είναι: Eurobank 2,40 ευρώ, Τράπεζα Πειραιώς 5,35 ευρώ, Εθνική Τράπεζα 8,30 ευρώ, και Alpha Bank 2,40 ευρώ. Η Jefferies ορίζει τις τιμές-στόχους στα 2,60 ευρώ για την Alpha Bank, 10,35 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 5,25 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, και 2,70 ευρώ για τη Eurobank.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιολογήσεις και προοπτικές από AXIA Research και Eurobank Equities

Η AXIA Research υπογραμμίζει την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να δημιουργούν αξία για τους μετόχους μέσω της χρήσης πλεονάζοντος κεφαλαίου, με σύσταση «Buy» για όλες τις συστημικές τράπεζες και νέες τιμές-στόχους για την Alpha Bank στα 2,0 ευρώ, την Eurobank στα 2,3 ευρώ, την Εθνική Τράπεζα στα 7,4 ευρώ, και την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,7 ευρώ. Η Eurobank Equities προβλέπει ένα ράλι ανακούφισης για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών μετά την έγκριση του SSM για τη διανομή μερισμάτων, διατηρώντας την Τράπεζα Πειραιώς ως κορυφαία επιλογή και αυξάνοντας την τιμή στόχο της μετοχής στα 5,78 ευρώ.

Deutsche Bank: Ισχυρή απόδοση και προοπτικές ανάπτυξης

Οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν ισχυρή απόδοση το πρώτο τρίμηνο του 2024, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες, σύμφωνα με τη Deutsche Bank. Η τράπεζα σημειώνει ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας παραμένει καλά τοποθετημένος για να επωφεληθεί από θετικούς παράγοντες, όπως η ισχυρή ανάπτυξη των δανείων και η συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων. Η Deutsche Bank διατηρεί τις συστάσεις «Buy» για όλες τις συστημικές τράπεζες, με νέες τιμές-στόχους για την Eurobank στα 2,75 ευρώ, την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,70 ευρώ, την Εθνική Τράπεζα στα 9,50 ευρώ, και την Alpha Bank στα 2,20 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: