Οι εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ γλίτωσαν από αυστηρή νομοθεσία

Οι εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ γλίτωσαν από αυστηρή νομοθεσία
ILLUSTRATION - 28 April 2021, Berlin: On the screen of a smartphone you can see the logo of the app Google, Instagram and Gmail. Photo: Fabian Sommer/dpa (Photo by Fabian Sommer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την Πέμπτη απέρριψε μια αγωγή που ισχυριζόταν ότι οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνες για τη θανατηφόρα επίθεση

Η Google, το Twitter, το Facebook και άλλες εταιρείες τεχνολογίας που βασίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απέφυγαν μια νομική απειλή που θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στα επιχειρηματικά τους μοντέλα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την Πέμπτη απέρριψε μια αγωγή που ισχυριζόταν ότι οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνες για τη θανατηφόρα επίθεση σε τουρκικό νυχτερινό κέντρο διασκέδασης και την εκδίκαση μιας άλλης υπόθεσης σε κατώτερο δικαστήριο.

Αυτές οι κινήσεις, που γίνονται τρεις μήνες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο άκουσε τα προφορικά επιχειρήματα στις υποθέσεις, διατηρούν σε ισχύ έναν νόμο γνωστό ως Ενότητα 230 που προστατεύει τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης από το να θεωρηθούν υπεύθυνες για το υλικό που δημοσιεύεται στις πλατφόρμες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εάν ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος σας αποκαλέσει ψευδώς απατεώνα, μπορείτε να μηνύσετε τον εκδότη για συκοφαντική δυσφήμιση. Αλλά αν κάποιος το δημοσιεύσει στο Facebook, δεν μπορείτε να μηνύσετε την εταιρεία – μόνο το άτομο που το δημοσίευσε.

Αυτό οφείλεται στην ενότητα 230 του νόμου περί ευπρέπειας των επικοινωνιών του 1996, η οποία προβλέπει ότι «κανένας πάροχος ή χρήστης διαδραστικής υπηρεσίας μέσω υπολογιστή δεν θα αντιμετωπίζεται ως εκδότης οποιασδήποτε πληροφορίας που παρέχεται από άλλο πάροχο περιεχομένου πληροφοριών».

Αυτή η νομική φράση προστατεύει τις εταιρείες – που μπορούν να φιλοξενούν τρισεκατομμύρια μηνύματα – από μηνύσεις από οποιονδήποτε αισθάνεται ότι αδικείται από κάτι που έχει δημοσιεύσει κάποιος άλλος,  είτε η καταγγελία τους έχει νόμιμη βάση είτε όχι.

Χωρίς την προστασία, που αποτελείται από μόλις 26 λέξεις κρυμμένες μέσα στην ευρύτερη νομοθεσία για τις τηλεπικοινωνίες των ΗΠΑ, η Google, το Facebook και άλλες εταιρείες τεχνολογίας πιθανότατα δεν θα μπορούσαν να έχουν αναπτυχθεί στο μέγεθος που είναι σήμερα. Και οι μελλοντικές τους προοπτικές θα εξασθενούσαν εάν οι πλατφόρμες τους έχαναν τη νομική τους ασυλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πολιτικοί και από τα δύο κόμματα των ΗΠΑ υποστηρίζουν, για διαφορετικούς λόγους, ότι το Twitter, το Facebook και άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν καταχραστεί αυτή την προστασία και θα πρέπει να χάσουν την ασυλία τους — ή τουλάχιστον θα πρέπει να την κερδίσουν ικανοποιώντας τις απαιτήσεις που έχει θέσει η κυβέρνηση. Οποιαδήποτε αλλαγή στην Ενότητα 230 είναι πιθανό να έχει δραματικές επιπτώσεις στο διαδικτυακό λόγο σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: Fortune