Οι υποχρεώσεις των σούπερ μάρκετ για το «καλάθι του νοικοκυριού» και οι κυρώσεις

Οι υποχρεώσεις των σούπερ μάρκετ για το «καλάθι του νοικοκυριού» και οι κυρώσεις
Τι περιλαμβάνει το μέτρο για την ακρίβεια και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την αισχροκέρδεια.

Μέχρι τις 31 Μαρτίου -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- θα έχει ισχύ το «καλάθι του νοικοκυριού» που αναμένεται να ενεργοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες, μετά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία.

Πρακτικά, οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης των οποίων ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 90 εκατ. ευρώ θα αποστέλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατάλογο προϊόντων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να εντάσσουν ένα τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που περιλαμβάνεται στο «καλάθι του νοικοκυριού» και να διαθέτουν προσιτή τιμή ενημερώνοντας σχετικά τους καταναλωτές. Επίσης ο κατάλογος των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού» και οι τιμές τους θα διαμορφώνονται ελεύθερα από τις επιχειρήσεις και θα ελέγχονται, κατά προτεραιότητα, από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Σύμφωνα με τον Νίκο Παπαθανάση, Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, «όλες οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων, σούπερ-μάρκετ δηλαδή, που έχουν ετήσιο τζίρο την προηγούμενη χρονιά πάνω από 90 εκατ. ευρώ, υποχρεούνται να καταθέτουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων που είναι απαραίτητα για την διαβίωση των συμπολιτών μας». Εξήγησε ότι υποχρεούνται να εντάσσουν ένα τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων, με την υποχρέωση να ενημερώνουν τους καταναλωτές που προσέρχονται στα φυσικά ή ψηφιακά καταστήματα με λίστες, φυλλάδια και ειδική σήμανση επί των προϊόντων ή του χώρου πώλησής τους – να μπορούν να τα βρίσκουν δηλαδή.

Ταυτόχρονα, τα προϊόντα αυτά διαμορφώνονται ελεύθερα, αλλά ελέγχονται περί αθέμιτης κερδοφορίας. Ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε ότι η κυβέρνηση όρισε τον κανόνα για να μπορούν να γίνονται οι έλεγχοι -οι οποίοι γίνονται καθημερινά- στην αγορά από την Υπηρεσία που έχει συστήσει η κυβέρνηση από το 2019 (διυπουργική Υπηρεσία που ονομάζεται ΔΙΜΕΑ και κάνει καθημερινά πολλούς ελέγχους). Επομένως τα προϊόντα αυτά ελέγχονται για την αθέμιτη κερδοφορία, σύμφωνα με το ποσοστό κέρδους που είχαν αντίστοιχα οι επιχειρήσεις αυτές την 1/9/2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόστιμα

Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε επίσης ότι δίνεται η δυνατότητα να συντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» και επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται, δηλαδή που δεν έχουν τον παραπάνω τζίρο. Εφόσον όμως, αποφασίσουν να το κάνουν, υποχρεούνται να αποστείλουν κατάλογο προϊόντων και καθίστανται υπόχρεοι τήρησης όλων των κανόνων στους οποίους διέπονται οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Σε περίπτωση που δεν αποστείλουν τα προϊόντα οι επιχειρήσεις που υποχρεούνται τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης αποστολής του καταλόγου. Με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης προσδιορίζονται οι κατηγορίες και ταυτόχρονα η συχνότητα αποστολής.

«Με τη διάταξη για το ‘καλάθι του νοικοκυριού’ μπαίνει ένα ακόμα μέτρο στη στήριξη των νοικοκυριών και βεβαίως στην προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού, κάτι το οποίο το κάνει η κυβέρνηση με πολλά μέτρα και με πολλές δράσεις», πρόσθεσε ο κ. Παπαθανάσης.

Οι αντιδράσεις

Πάντως, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή υπήρξαν αντιδράσεις, με στελέχη της αντιπολίτευσης να επισημαίνουν ότι τα μεγάλα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να καταθέτουν έναν κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων, αναγκαίων για την αξιοπρεπή διαβίωση, σε τακτά διαστήματα, χωρίς όμως να προσδιορίζεται επακριβώς ο χρόνος και σε προσιτές τιμές, χωρίς να ορίζεται η προσιτή τιμή. «Όταν θέλουν, όποια προϊόντα θέλουν, σε όποια τιμή θέλουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κρίτων Ηλίας Αρσένης, Βουλευτής του Μέρα25. Από την πλευρά του ο Μιχαήλ Κατρίνης, Επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, τάχθηκε υπέρ οποιασδήποτε ρύθμισης είναι στην κατεύθυνση του ελέγχου και της προστασίας των καταναλωτών υπενθυμίζοντας τη στήριξη της τροπολογίας που ψηφίστηκε το Μάρτιο του 2022 για τον έλεγχο της αισχροκέρδειας τονίζοντας όμως ότι το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί. «Δύο-τρία πρόστιμα το πρώτο δεκαπενθήμερο της τροπολογίας και από τον Απρίλιο μέχρι και πριν από δέκα ημέρες κανένα πρόστιμο στην αγορά τροφίμων για αισχροκέρδεια», πρόσθεσε σχετικά.

Ο Χρήστος Γκόκας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» νομιμοποιεί και μονιμοποιεί την ακρίβεια που τεκμηριώνει επίσημα η ΕΛΣΤΑΤ, με τον πληθωρισμό στο 12%, από τους υψηλότερους στην ΕΕ. «Τα είδη του λεγόμενου καλαθιού, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Σεπτεμβρίου του 2022 έχουν πολύ μεγαλύτερη αύξηση από το μέσο όρο του 12%. Το ψωμί και τα δημητριακά με 18,4%, τα κρέατα με 17,6%, τα γαλακτοκομικά και αβγά με 23,3%, τα έλαια και λίπη με 17% και τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού με 14,6%…», πρόσθεσε.