Οι «yes men» του Έλον Μασκ πίσω από τη χαοτική εξαγορά του Twitter

Οι «yes men» του Έλον Μασκ πίσω από τη χαοτική εξαγορά του Twitter
France, 2022-11-16. illustration of Elon Musk, owner of Twitter. Illustration by Idriss Bigou-Gilles / Hans Lucas. France, 2022-11-16. illustration d Elon Musk, proprietaite de Twitter. Illustration d Idriss Bigou-Gilles / Hans Lucas. (Photo by Idriss Bigou-Gilles / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Ο δισεκατομμυριούχος έχει περικυκλωθεί από κόλακες που είναι πολύ φοβισμένοι και υστερόβουλοι για να του πουν την αλήθεια.

Της Zoe Schiffer

Ο Elon Musk ζει περιτριγυρισμένος από άτομα που θέλουν να του λένε ό,τι θέλει να ακούσει. Όταν ο Musk ανέλαβε το Twitter τον Οκτώβριο του 2022, έφερε πολλούς συμβούλους, από τον πρώιμο επενδυτή της Uber, Jason Calacanis, μέχρι τον πρώην COO του PayPal, David Sacks, και τον δικηγόρο διασημοτήτων Alex Spiro. Όλοι ήταν γεμάτοι με ιδέες για το πώς ο Musk θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις δυνατότητες του Twitter.

Οι άνδρες συμφώνησαν ότι το Twitter έπρεπε να αναθεωρήσει την υποδομή του και την εταιρική του κουλτούρα. Τα δωρεάν γεύματα, οι απεριόριστοι καφέδες στο γραφείο, οι πολιτικές ελέγχου περιεχομένου και το παλιό σύστημα επαλήθευσης ήταν όλα απόδειξη του «ιού της νοοτροπίας woke» και έπρεπε να φύγουν. Οραματίστηκαν μια πλατφόρμα ελεύθερης έκφρασης που έδινε προτεραιότητα στους δημιουργούς και εξαρτιόταν πολύ λιγότερο από τις διαφημίσεις. Ο Musk, μετονομάζοντας το Twitter σε X, είναι ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του μακροχρόνιου οράματός του για τη δημιουργία μιας «εφαρμογής για τα πάντα» για την επικοινωνία και το εμπόριο.

Ενάμιση χρόνο μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, η βασική υπηρεσία του X παραμένει αμετάβλητη. Το προϊόν είναι το ίδιο όπως ήταν, αν και με περισσότερα σφάλματα (μόλις πριν από τρεις εβδομάδες η πλατφόρμα αντιμετώπισε μια ακόμη παγκόσμια διακοπή λειτουργίας) και χειρότερες διαφημίσεις (συμπεριλαμβανομένου ενός αυξανόμενου προβλήματος με διαφημίσεις που προωθούν ανεπιθύμητα κρυπτονομίσματα, ζήτημα που ενοχλούσε τον Musk πριν ακόμη αγοράσει την εταιρεία). Η εταιρεία έχει χάσει το 72% της αξίας της από τότε που την απέκτησε ο Musk, σύμφωνα με τη Fidelity.

Γιατί η εξαγορά ήταν μια τόσο επική αποτυχία; Πρώτα και κύρια, η λειτουργία μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης απαιτεί ενσυναίσθηση – μια ποιότητα που αναμφισβήτητα ο Musk δεν διαθέτει. Επικεντρώνει τις δικές του πρωτοβουλίες στην ανάπτυξη προϊόντων και όχι στις επιθυμίες των χρηστών και του ευρύτερου κοινού. Πέρυσι, αφιέρωσε μηχανικούς πόρους για να ανακαλύψει γιατί το tweet του στο Super Bowl δεν είχε τόσα impressions όπως του Προέδρου Biden. Στη συνέχεια, φέρεται να απέλυσε τον μηχανικό του οποίου η ερμηνεία για το πρόβλημα βασίστηκε στην ιδέα ότι ήταν απλώς ένα ζήτημα δημοτικότητας και προτίμησης του κόσμου και όχι ένα θεμελιώδες ελάττωμα αλγορίθμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Musk έχει περικυκλωθεί από κόλακες που είναι πολύ φοβισμένοι και υστερόβουλοι για να του πουν την αλήθεια, να αμφισβητήσουν τις πεποιθήσεις του ή να του πουν ότι κάνει λάθος. Για παράδειγμα, αφού εξαγόρασε το Twitter, ο Musk απέλυσε πολλούς ανθρώπους με δεξιότητες που σχετίζονταν με τις υποδομές και το αποτέλεσμα ήταν ένα έλλειμμα τεχνικών γνώσεων στην εταιρεία. Οι μηχανικοί της Tesla που ήρθαν για να αναλάβουν καθήκοντα πίστευαν ότι η X μπορούσε να λειτουργήσει με ένα κέντρο δεδομένων στις ΗΠΑ, επειδή προφανώς αυτό απαιτούσε η Tesla, μια εταιρεία hardware. Όταν η Χ έδωσε προτεραιότητα στη σταθερότητα έναντι της ταχύτητας, τα στελέχη της εταιρείας διαπίστωσαν ότι απαιτούνταν τέσσερις κέντρα δεδομένων.

Η λανθασμένη απόλυση υπαλλήλων που εκφράζουν οτιδήποτε άλλο εκτός από τυφλή υποστήριξη προς τον Musk έχει κοστίσει και στην Χ. Η Yao Yue, μία πρώην μηχανικός της Χ, υπέβαλλε καταγγελία στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων (NLRB), ισχυριζόμενη ότι η Χ την απέλυσε ως αντίποινα για ένα μήνυμα της στο Slack και το αντίστοιχο tweet στο οποίο παρότρυνε τους συναδέλφους της να μην παραιτηθούν. Τον Οκτώβριο, δικαιώθηκε όταν το NLRB κινήθηκε για πρώτη φορά εναντίον της Χ. Εάν κερδίσει την αγωγή που υποβλήθηκε, η οποία είναι προγραμματισμένη να εκδικαστεί αυτόν τον μήνα, θα μπορούσε να λάβει αποζημίωση για την απομάκρυνσή της. Πέρα από τη Yue, αρκετοί πρώην υπάλληλοι του X μήνυσαν τον Musk ζητώντας 500 εκατομμύρια δολάρια, ισχυριζόμενοι ότι δεν τους πλήρωσε τη νόμιμη αποζημίωση που τους όφειλε όταν απολύθηκαν. Όταν τα μέσα ενημέρωσης αναζήτησαν μια απάντηση από την Χ σε αυτούς τους ισχυρισμούς, έλαβαν υβριστικά emojis – μια πολιτική που ανακοίνωσε ο Musk στην πλατφόρμα.

Και εκτός από αυτά τα παράπονα των εργαζομένων, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και η Ευρωπαϊκή Ένωση διερευνούν την Χ επειδή απέτυχε να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση και είναι αδιαφανής σχετικά με τις διαφημιστικές πρακτικές της. Η εταιρεία είπε ότι συνεργάζεται με τις ρυθμιστικές αρχές και επανέλαβε ότι «είναι επικεντρωμένη στη δημιουργία ενός ασφαλούς και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλοντος για όλους τους χρήστες… προστατεύοντας παράλληλα την ελευθερία της έκφρασης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com