Οικονομία: «Επιφυλακή» λόγω αυξημένης αβεβαιότητας και αξιολογήσεων

Οικονομία: «Επιφυλακή» λόγω αυξημένης αβεβαιότητας και αξιολογήσεων
In this photo illustration a Greek flag is displayed on a smartphone on March 24, 2020 in Athens, Greece. (Photo illustration by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Τεστ από θεσμούς και οίκους αξιολόγησης.

Σε επιφυλακή βρίσκονται τα επιτελεία κεντρικών τραπεζών και θεσμών λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας στις αγορές που αναζητούν κατεύθυνση, με τις μετοχές των τραπεζών -των ελληνικών συμπεριλαμβανομένων- να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα της νομισματική σύσφιξης express, που χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την τιθάσευση του πληθωρισμού.

Μετά τα κύματα μαζικών ρευστοποιήσεων επικρατούν μικτές τάσεις στο άνοιγμα της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας. Οι αγοραστές, που αξιοποιούν τα χαμηλά επίπεδα τιμών για να πάρουν θέσεις, ποντάρουν στις άμεσες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις τράπεζες, την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά και τις καθησυχαστικές δηλώσεις αξιωματούχων για ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να αποφευχθεί κλιμάκωση της αναταραχής, στον απόηχο και του κλίματος αμφισβήτησης που επικράτησε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας για την Deutsche Bank.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Goldman Sachs οι μετοχές των τραπεζών διαπραγματεύεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και οι τιμές συγκρίνονται μόνο με την περίοδο της κρίσης χρέους και με τις αρχές του 2020 όταν ξέσπασε η πανδημία. Οι αναλυτές αναμένουν ανάκαμψη, όπως και οι συνάδελφοί τους στην Deutsche Bank, που εκτιμούσαν πριν από λίγες ημέρες ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν υποχωρήσει περίπου 16% από τις ανησυχίες της αγοράς για τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, καθώς και την Credit Suisse. Ούτε η Societe Generale βλέπει συστημικό κίνδυνο από τα πρόσφατα γεγονότα με τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ και την αναταραχή που προκάλεσε η Credit Suisse.

Προσδοκίες για την ελληνική αγορά από οίκους και θεσμούς

Ειδικά στην ελληνική αγορά, το κλίμα τονώνουν επιπλέον η πιο ξεκάθαρη εικόνα για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και τα σχόλια για την ανθεκτικότητα των τραπεζών από οίκους αξιολόγησης όπως η DBRS και η Moody’s. Ας σημειωθεί ότι αυτό το μήνα Scope, DBRS και Moody’s αναθεώρησαν θετικά τις αξιολογήσεις τους για την οικονομία. Αν και δεν την αναβάθμισαν σχολίασαν τα επιτεύγματα σε κρίσιμα μέτωπα όπως στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών με τη μείωση των κόκκινων δανείων, στο έλλειμμα και στη διαχείριση του χρέους. Κράτησαν ανοιχτό το παράθυρο για την περαιτέρω κρίσιμη αναβάθμιση που θα φέρει την οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα.

Οι προσδοκίες μεταφέρονται τώρα στο επόμενο ορόσημο που είναι η 21η Απριλίου, οπότε αναμένεται η πρώτη αξιολόγηση για φέτος από τον οίκο Standard & Poor’s, που έχει βαθμολογήσει την Ελλάδα με «ΒΒ+». Ο οίκος θα επανέλθει στις 20 Οκτωβρίου με δεύτερη αξιολόγηση. Στις 9 Ιουνίου θα ακολουθήσει η δεύτερη αξιολόγηση της χρονιάς από τη Fitch (που θα επανέλθει 4/12 με την τρίτη αξιολόγηση) και στις 4 Αυγούστου η Scope. Τον Σεπτέμβριο έχει προγραμματιστεί η δεύτερη αξιολόγηση από την DBRS (8/9) και τη Moody’s (15/9).

Εντωμεταξύ, αυτές τις μέρες διεξάγονται επαφές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης μεταπρογραμματικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Με τις επιδόσεις σε καλύτερα από τα αναμενόμενα επίπεδα (ανάπτυξη 5,9%) για το 2022 και την αναθεώρηση του στόχου για φέτος κοντά στο 2,3%, το ενδιαφέρον εστιάζεται στον πληθωρισμό. Καλλιεργούνται προσδοκίες για αναθεώρηση του 5,6% που είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό προς τα επίπεδα του 4,5%.

Στο επίκεντρο της προσοχής των θεσμών είναι το χρέος ενόψει και της απόσυρσης από το επόμενο έτος της ρήτρας διαφυγής και της αναθεώρησης του Συµφώνου Σταθερότητας. Καθώς επίκειται να τεθούν όρια στις δαπάνες ο δημοσιονομικός χώρος περιορίζεται για έκτακτα μέτρα στήριξης.

Στα θέματα που αξιολογούν οι θεσμοί περιλαμβάνονται επίσης μεταξύ άλλων η εκκαθάριση των συντάξεων, η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την απλοποίηση διαδικασιών στα δικαστήρια και οι ιδιωτικοποιήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: