Οικονομία: Η Ινδία δεν απειλεί την πρωτοκαθεδρία της Κίνας

Οικονομία: Η Ινδία δεν απειλεί την πρωτοκαθεδρία της Κίνας
Photo: pixabay.com
Τι λέει ο Απ. Βακάκης, που διατηρεί δίκτυο προμηθευτών στην Κίνα - Ανάπτυξη και παραγωγικό μοντέλο - Τι δείχνει ανάλυση της Alpha Bank.

Η Ινδία αποτελεί την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία των μελών του G20 αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να μπορεί να αποτελέσει τον νέο καταλύτη της παγκόσμιας οικονομικής μεγέθυνσης.

Αυτή είναι η άποψη στην οποία συγκλίνουν οικονομικοί αναλυτές αλλά και επιχειρηματίες που διατηρούν συναλλαγές με προμηθευτές στην Κίνα αν και τα τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας και των γεωπολιτικών αναταραχών, έχουν βιώσει διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα και αύξηση κόστους.

Ενδεικτικά, ο Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής του ομίλου Jumbo, αναφέρθηκε στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας του (7.2.2024) στις νέες προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί, λόγω της αύξησης του μεταφορικού κόστους παραγγελιών από την Κίνα, σε συνέχεια των ανατιμήσεων των ναύλων που προκαλεί η κρίση στο Σουέζ. Σημειώνεται ότι διατηρεί δραστηριότητα μέσω συνεργασίας με την Fox Group και στο Ισραήλ, με εύλογες παρενέργειες από την ένταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή. Ο ίδιος δεν προτίθεται να επωμιστεί το κόστος της κρίσης και δεν προβαίνει σε αγορές υπερτιμημένων προϊόντων ώστε να μην αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να μετακυλήσει στις τελικές τιμές το επιπλέον βάρος. Θα επανεκτιμήσει την κατάσταση στο τέλος του α’ τριμήνου. Ο κ. Βακάκης επανέλαβε επίσης ότι η Κίνα, απ’ όπου προμηθεύεται το 70% των προϊόντων που διαθέτουν τα καταστήματα της αλυσίδας Jumbo, είναι “το εργοστάσιο του κόσμου”. Εκτιμά ότι η Ινδία δεν απειλεί την πρωτοκαθεδρία της Κίνας και ενδεχόμενη αλλαγή των παγκόσμιων ισορροπιών θα σήμαινε δέκα παγκόσμιους πολέμους μαζί λόγω της διακοπής της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, της οποίας είναι βασικός τροφοδότης. Πιθανότατα θα επέλθει στο μέλλον ο εκδημοκρατισμός της Κίνας αλλά ο ίδιος δεν θα ήθελε να βιώσει τις συνέπειές της.

Σημειώνεται ότι ο αυξανόμενος πληθυσμός της Ινδίας αποτελεί ευκαιρία, ωστόσο η πρόκληση είναι η παραγωγική χρήση του εργατικού δυναμικού, όπως τονίζουν μεταξύ άλλων οι αναλυτές της Alpha Bank σε δελτίο οικονομικών εξελίξεων. Η προσέλκυση επενδύσεων θα αποτελέσει το μεγάλο στοίχημα των επόμενων ετών για την ινδική οικονομία, ενώ οι γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς και οι εκλογές, τόσο στην Ινδία όσο και σε άλλες χώρες, θα διαδραματίσουν ρόλο στις αναπτυξιακές της προοπτικές.

Σήμερα η Ινδία έχει βελτιωμένες υποδομές στον τομέα των μεταφορών, ισχυρότερο χρηματοπιστωτικό τομέα, μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα, απλούστερο φορολογικό σύστημα και λιγότερη διαφθορά. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να στηρίξουν την αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων. Παράλληλα, η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της χώρας, ο οποίος ξεπέρασε εκείνον της Κίνας το 2023, διεύρυνε σημαντικά την καταναλωτική βάση και σε συνδυασμό με την επίσημη κυβερνητική πολιτική που είναι υπέρ της επιχειρηματικής δραστηριότητας, έχουν προσελκύσει παγκόσμιο ενδιαφέρον επενδυτών και επιχειρήσεων.

Τομείς, όπως η “πράσινη” ενέργεια και οι υποδομές παρουσιάζουν ισχυρές επενδυτικές δυνατότητες, ενώ όπως σημειώνουν οι αναλυτές και οι κλάδοι της τεχνολογίας και των υπηρεσιών αναμένεται να αναπτυχθούν ταχέως, αφού πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο αναζητούν ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς, ειδικά για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (“Narendra Modi’s illiberalism may imperial India’s economic progress”, Economist, Ιανουάριος του 2024). Παράλληλα, η βιομηχανία, και ειδικά ο κλάδος της μεταποίησης που επιδεικνύει την ισχυρότερη εξαγωγική δραστηριότητα και συνδέεται ολοένα και περισσότερο με τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, προσφέρει μια σειρά επενδυτικών ευκαιριών μεγάλης κλίμακας.

Εκτιμάται ότι οι επενδύσεις θα αποτελέσουν τον κύριο μοχλό ανάπτυξης, το 2024 αλλά με την παγκόσμια ανάπτυξη να παραμένει αδύναμη και τις γεωπολιτικές εντάσεις να διατηρούνται, ο εξωτερικός τομέας, δηλαδή οι καθαρές εξαγωγές, θα συμβάλλουν αρνητικά στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ. Παράλληλα, οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ παρατηρείται μία άνοδος τους τελευταίους μήνες, κυρίως εξαιτίας των ανατιμήσεων στον κλάδο των τροφίμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κοινά σημεία και οι αντιθέσεις

Η Ινδία διαθέτει ορισμένα χαρακτηριστικά, που ομοιάζουν με εκείνα που αρκετά χρόνια πριν τροφοδότησαν την άνοδο της Κίνας στη θέση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Σε αυτά, σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha Bank, συμπεριλαμβάνονται το πολυπληθές, νεανικό (μέσος όρος πληθυσμού 28 ετών) και κυρίως, χαμηλού κόστους εργατικό δυναμικό, καθώς και ένα ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Επιπλέον, η Ινδία φαίνεται ότι μπορεί να επωφεληθεί από τις γεωπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες μειώνουν την υπερβολική τους εξάρτηση από την Κίνα, μετατοπίζοντας μέρος των αλυσίδων εφοδιασμού τους. Για παράδειγμα, η Apple άνοιξε τα πρώτα της καταστήματα λιανικής στην Ινδία το περασμένο έτος ενώ η Tesla φέρεται να είναι έτοιμη να επενδύσει έως και 3 δισ. δολ. για εργοστάσιο ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα. Επίσης, η Ινδία έχει αρχίσει να προσελκύει τους αμερικανικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς κατασκευής ημιαγωγών (chips), όπως η Micron και η AMD.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Ινδία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα του G20 και ο ρυθμός ανάπτυξής της υπερβαίνει τον αντίστοιχο της Κίνας, η συνεισφορά της οικονομίας της στο παγκόσμιο ΑΕΠ το 2023 (3,6%) εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά από την αντίστοιχη της Κίνας (18,4%). Το δίκτυο δημόσιων υποδομών της χώρας, αν και έχει βελτιωθεί, εξακολουθεί να χρήζει σημαντικής αναβάθμισης και ενώ η Κίνα χρηματοδότησε τα έργα υποδομής με κρατικά κεφάλαια η Ινδία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα.

Τέλος, η Κίνα αναπτύχθηκε με μεγάλη ταχύτητα τις τρεις τελευταίες δεκαετίες τροφοδοτώντας την τεράστια παγκόσμια ζήτηση. Η οικονομία της είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές βιομηχανικών εμπορευμάτων και κεφαλαιουχικών αγαθών στον κόσμο και αυτό είναι αποτέλεσμα όχι μόνο του μεγέθους της αλλά και του παραγωγικού της μοντέλου, το οποίο βασίζεται κυρίως στις επενδύσεις στον μεταποιητικό κλάδο και στις κατασκευές. Αντίθετα, η Ινδία στράφηκε προς μία αναπτυξιακή πορεία με γνώμονα τις υπηρεσίες, όπου οι επενδύσεις έντασης κεφαλαίου είναι χαμηλότερες. Συνεπώς, προκειμένου να αυξηθεί ουσιαστικά η ζήτηση βιομηχανικών εμπορευμάτων της Ινδίας, η χώρα θα πρέπει πρώτα να αλλάξει πορεία και να υιοθετήσει παρόμοιο μοντέλο ανάπτυξης με αυτό της Κίνας, κάτι που θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να συμβεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: